interview> Interview met De Jeugd van Tegenwoordig

“We verkopen varkensanussen”

De Jeugd van Tegenwoordig heeft met Ja, Natúúrlijk een vierde plaat klaar en ze speelden donderdag Het Depot plat. Reden genoeg dus om de enfants terribles van de nederhop op de rooster te leggen.

Gepubliceerd

Jullie waren onlangs te gast in de talkshow Café Corsari en toen bleek dat presentator Tomas De Soete jullie nieuwe plaat nog niet had beluisterd. Heeft hij dat intussen wel gedaan?

Willie Wartaal: «Ik denk niet dat hij dat al heeft gedaan.»

Vjèze Fur: «Het interesseert ons ook niet.»

Wiwa: «Hij is namelijk – shit, ik ben het woord kwijt voor onbekwaam...»

Veto heeft jullie plaat wel beluisterd. Zijn jullie na het vrolijke Sterrenstof weer neergedaald op deze donkere planeet?

Vjèze: «Daar heb je wel een beetje gelijk in, maar we gingen niet bewust op zoek naar duisterder. Dit is er uitgekomen. Ik denk ook dat als we een tijdje vrolijke nummers hebben gemaakt, dat wij dan automatisch op een punt komen om weer iets nieuws te willen doen.»

“Tomas De Soete is – shit, ik ben het woord kwijt voor onbekwaam...”

Wiwa

In jullie nieuwe single De Formule doe jij, Wiwa, een “Kleine shout-out naar De Machine” – jullie tweede plaat – en dus niet naar De Lachende Derde. Is dat omdat jullie dat de beste plaat vinden?

Wiwa: «Nee, gewoon omdat ik het een hele leuke tijd vond, die heel leip was. En het was ook gewoon een tijd waarin mensen met z’n allen massaal zo iets hadden van “oh, ze zijn wel heel goed”. Het is eigenlijk zeggen van “hè, weet je nog dat je ons goed vond, we zijn nog steeds goed”.»

Ook bij Get Spanish hadden jullie achteraf het gevoel dat dat misschien een beetje té homo was?

Wiwa: «Weet je wat het ding is met Get Spanish? Dat zou je erover kunnen zeggen, maar het nummer, de muziek, onze teksten en daarbij de videoclip dat is wel een van onze beste affe concepten. Het klopt wel. Het klopt beter dan heel veel van onze dingen.»

Vjèze: «We zaten in de studio en we dachten: gaan we dit doen? Ik was weer aan het zeuren en toen zeiden de anderen: "Ja, dit gaan we doen.” En toen zaten we er in en toen beviel het ons. Bij mij heeft het een tijdje geduurd, maar ik moet zeggen: op een gegeven moment zat het er toch wel in.»

In de tweede single van Ja, Natuurlijk!, Barkie, zit een duidelijke quote van de vermoorde rechtse politicus Pim Fortuyn: “Heb er zin an - at your service". Is dat een bewuste keuze?

Wiwa: «Ja, alles is sowieso altijd een bewuste keuze. Je kunt heel veel zeggen over Fortuyn, over zijn kleding, over zijn auto, maar de uitspraak “Ik heb er zin an” is heerlijk.»

Yayo: «Het is nu serieus de eerste keer dat iemand opmerkt dat dat een quote van Fortuyn is. Er was toen ie dat gezegd had ook een discussie over waar het nu vandaan komt. Het was, geloof ik, zo dat rijke mensen dan iets typisch voor arme mensen gebruiken om onder elkaar te communiceren.»

Dus verwijzen jullie met die quote dan ook naar de vrije meningsuiting?

Yayo: «Nee, het is gewoon een grapje.»

Wiwa: «Wel een hele goeie! Maar het is ook wel leuk dat jij er nu zo over nadenkt. Dat speelt ook wel een beetje mee. Dat je op een hele leuke manier mensen kunt laten nadenken.»

Yayo: «En ze het hoofd op hol kunt brengen.»

Wiwa: «Je hoeft niet per se heel erg met de tekst bezig te zijn. Dat wil jij doen, maar dat hoeft niet.»


Het nummer Benden komt op ons over als een stoot in de maag. Was er nood om ook de andere kant van de medaille te laten zien?

Vjèze: «Ja, op het moment zelf waren we redelijk destructief. We waren in die modus en het viel gewoon heel mooi bij elkaar met de muziek. Het klopte gewoon. We waren naar een festival geweest...»

Yayo: «We hadden champagne gedronken. We waren al twee of drie dagen bezig.»

Het was echt een donker moment?

Vjèze: «Ja, destructief gewoon. Het was wel heel gezellig, maar ook wel destructief. Dat je misschien wakker wordt en een glas in je handen hebt. Dat soort dingen.»

Yayo: «Als je een kater hebt, voel je je soms weer cool. Toch wil je liever niet drinken. Maar je drinkt toch een drankje. En een tweede. Bij elke stap die je naar de vernieling zet, voel je dat je het de dag nadien dubbel op je rekening krijgt.»

Vjèze: «Je voelt dat je gaat neerstorten. Je hebt de keuze om nog door te gaan of in te storten.»

Wiwa: «We hebben maar een paar thema’s, hè.»

Yayo:«Het leven en de dood.»

Vjèze: «(Rapt) Het leven, de dood, de straat en de goot. Soms eet je niks, soms verdien je brood.»

“Het was heel gezellig, maar ook destructief.”

Vjèze

Er komt binnenkort een tv-documentaire over jullie. Het is al bekend dat Herman Brusselmans erin voorkomt...

Vjèze: «Hij komt er inderdaad in voor.»

Met z’n drieën: «Hij rapt zelfs!»

Jullie hebben alle drie naast De Jeugd ook nog andere activiteiten: presenteren (Wiwa), mode (Vjèze), schrijven (Yayo) etc. Is De Jeugd dan een soort vehikel om dat ene creatieve te doen wat jullie gemeenschappelijk hebben? Waar jullie altijd naar terug komen als een soort veilige thuis?

Wiwa: «Je ziet het goed. Dat is precies wat het is. Het is net zoals die bende criminelen die varkensanussen verkopen als calamares, om daarvan weer vrouwen het land in te kunnen smokkelen.»

Yayo: «De calamares en de vrouwen zijn dan respectievelijk De Jeugd van Tegenwoordig en mode, schrijven...»

Wiwa: «Calamares is echt De Jeugd! We verkopen jullie varkensanussen.»

Jij bent onlangs als reporter naar het buitenland geweest, Wiwa?

Wiwa: «Ik ben met UNICEF naar Sierra Leone gegaan. Daar heb ik een meisje geïnterviewd dat de laatste jaren haar moeder en haar broertje heeft verloren.»

Het is jullie vierde keer in Het Depot. Herinneren jullie de vorige optredens hier nog?

Met z’n drieën: «Ja, ja, ja!»

Vjèze: «Toen was het hier heel anders. Heel gezellig.»

Yayo:«Ja, we zijn heel blij dat het opgeknapt is, maar de sfeer was wel wat warmer en bourgondischer.»

Vjèze:«Het geluid is nu wel super goed.»

Powered by Labrador CMS