Emiel Roothooft

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Emiel Roothooft

Talloze internationale studenten betreden de Leuvense bodem. Sommigen starten het semester vanuit hun kot. Uit het oog, maar niet uit het hart, stellen de faculteiten.

De oudste paneelschildering van de Nederlanden en het oudste Vlaamse meubel passeren langs het museum in de Abdij van Park, voordat ze naar hun vaste stekje in Borgloon gaan.

Na protesten tegen de Wit-Russische president Loekasjenko werden duizenden demonstranten gearresteerd. Dagen van terreur volgden. Wij spraken met enkelen van hen.

In een nieuwsbericht gericht aan alle studenten en personeelsleden geeft rector Sels meer uitleg bij de reactie van de KU Leuven ten aanzien van de Reuzegommers.

Een nieuwe studie in het Tijdschrift voor Psychiatrie beschrijft een vrouw met klinische zoantropie. De onderzoekers beklagen zich de onderrapportering van een mythe die werkelijkheid blijkt.

De Europese Unie zal bijna 20 miljard minder besteden aan onderzoek dan initieel voorgesteld. De academische wereld, met steun van het Europees Parlement, reageert verontwaardigd.

Standbeelden vallen, professoren worden ontslagen en namen worden gewijzigd. Hoe universiteiten reageren op de dood van George Floyd.

Met de campagne 'KU Leuven staat (anderhalve meter) achter jou' hoopt de universiteit iedereen een haalbare blok- en examenperiode te geven.

Quarantaine doet wat met een mens. De meest gekke dingen worden obsessies. Zoals ook ik heb mogen ondervinden, wanneer ik zwichtte voor de haute couture. Vandaar, een CulTip in een modejasje.

De 'travel bubble' zorgt voor vrij verkeer van personen en goederen tussen beide landen, maar houdt de rest van de wereld buiten. Bij de universiteiten heerst nog onduidelijkheid over gevolgen.

Om de Werelddag van de Persvrijheid te eren, schrijven drie medewerkers aan hun visie op het belang van een vrije pers. Bevrijd de Pers geeft journalisten nog een extra werkweek de aandacht.

KU Leuven werkt nauw samen met het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch. De gesegregeerde realiteit vraagt een minimum aan sensibilisering voor uitwisselingsstudenten en -professoren. Dat ontbreekt.

In 's werelds meest ongelijke land probeert Stellenbosch University het juk van apartheid van zich af te gooien.

De strijd tegen het coronavirus is er een tegen media, oppositie en transgenders. Nu president Viktor Orbán via nooddecreet regeert, is de staatsman op weg naar alleenheerschappij.

Black Swan-choreograaf Benjamin Millepied geeft een verfrissende kijk op het muzikale universum van de componist uit Eisenach.

Het Vlaams Talenplatform, dat de talenopleidingen in het hoger onderwijs verenigt, diende deze maand een plan in voor de toekomst van het taalonderwijs. Noodzakelijk, want de situatie is penibel.

Op een bepaald moment gaan die sit- en romcoms ook vervelen. En nu je vastzit op kot of bij de mama, vallen er geen smoesjes meer te verzinnen. Hier een stevige portie cultuur, quarantaineproof.

In 2004 keek schrijver Geert Mak nog vol optimisme naar Europa in zijn bestseller 'In Europa'. Zijn nieuwste publicatie 'Grote Verwachtingen' schetst een somberder beeld.

Uit een navraag bij bibliothecarissen blijkt dat het innen van boetes bij professoren soms lakser verloopt dan bij studenten. Ook bestaan er voor professoren grote uitzonderingen op uitleentermijnen.

'Strings in the House' beloofde een sfeervolle emulsie van klassiek en house te worden, maar wij bleven op onze honger zitten.

Studenten en professoren zullen makkelijker in het buitenland kunnen studeren of lesgeven, nu een pan-Afrikaans verdrag de bilaterale akkoorden vervangt.

In een lezing aan de faculteit Sociale Wetenschappen nam Bart Somers het op voor lokale besturen. Na een sterk pleidooi, ging hij in een gesprek met Veto verder in op zijn visie voor Vlaanderen.

Volg hier het Groot Kopstukkendebat van Politika op de voet met live verslaggeving, factcheck en commentaar.

Eenzaam lijkt Xavier Taveirne niet als je hem door de gangen van de VRT ziet wandelen, her en der collega’s begroetend in het West-Vlaams. Toch is dat precies waar zijn laatste programma over gaat.

Van extra vakken Frans tot een bindende ijkingsproef, verscheidene plannen liggen op tafel om het niveau bij de Vlaamse student op te krikken.

Werken, werken, werken, werken, eten, werken, werken, werken, werken, slapen, slapen, slapen, werken, werken, werken, werken, werken, werken, werken, werken, eten, werken, werken, werken, slapen.

Leuvense cultuurhuizen en -verenigingen staan machteloos tegenover de aangekondigde Vlaamse besparingsmaatregelen. Met mogelijke schulden, geschrapte voorstellingen en werkloze kunstenaars tot gevolg.

China doet over de hele wereld de grootste torens als paddenstoelen uit de grond schieten. Maar er zit een constructiefout in de Chinese wolkenkrabbers: je raakt er niet uit

De laatste tijd horen we vooral van China's rebelse bastaard Hongkong, maar ook in Taiwan groeit de onenigheid. Het eiland is meer verdeeld dan ooit: voor of tegen China?

De laatste maand is de Aziatische eilandengroep ten prooi gevallen aan hevig protest door de jongere lagen onder haar bevolking.

Het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven en IMEC slaan de handen in elkaar om de effectiviteit van draagbare technologie te onderzoeken.