Emiel Roothooft

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Emiel Roothooft

Met behulp van Stravinsky biedt 'Electric Life' een boeiende kijk op de mens en zijn tegenstrijdigheden.

Contact met Bard College kan je in Rusland nu tot zes jaar cel opleveren. Rector Leon Botstein meent slachtoffer te zijn van een intern Russisch geschil.

In 'Denkers voor onze tijd' interviewen we grote geesten over actuele uitdagingen. Deze editie: filosoof en linguïst Noam Chomsky. 'Het buitenlands beleid van Biden is nog erger dan dat van Trump.'

Bij een brand in Kaapstad raakte de Universiteit van Kaapstad haar vermaarde African Studies Collection kwijt. De KU Leuven staat klaar om te helpen.

In "Denkers voor onze tijd" interviewen we grote geesten over actuele uitdagingen. Deze editie: filosoof Daniel C. Dennett. 'Soms is de drang om mensen voor schut te zetten bijna onweerstaanbaar.'

In "Denkers voor onze tijd" interviewen we grote geesten over actuele uitdagingen. Deze editie: filosoof Daniel C. Dennett. 'Soms is de drang om mensen voor schut te zetten bijna onweerstaanbaar.'

De regering van Macron heeft een onderzoek aangekondigd naar de 'amerikanisatie' van de Franse universiteiten. Academici trekken mee ten strijde tegen cancel culture en het identiteitsdenken.

In Denkers voor onze tijd interviewen we grote geesten over actuele uitdagingen. Deze editie: filosoof Susan Neiman. 'Qua omgang met het verleden moet er in België nog veel gebeuren.'

In Denkers voor onze tijd interviewen we grote geesten over actuele uitdagingen. Deze editie: filosoof Susan Neiman. 'Qua omgang met het verleden moet er in België nog veel gebeuren'

In Denkers voor onze tijd spreken we met grote geesten over actuele uitdagingen. Deze editie: Martha Nussbaum over politieke emoties, de pandemie en het rouwproces.

De autonomie van de academische wereld is nog lang niet gegarandeerd. Censuur, geweld en politieke inmenging zijn nog steeds alom aanwezig.

In Denkers voor onze tijd interviewen we grote geesten over actuele uitdagingen. Deze editie: filosoof Charles Taylor. 'Als ik geloofde dat de resultaten vals waren, had ik ook het Capitool bestormd.'

Over één ding is men unaniem: de KU Leuven heeft zich de laatste jaren internationaal meer op de kaart gezet. En dat door een ambitieus en genereus beleid.

In Denkers voor onze tijd spreken we met grote geesten over actuele uitdagingen. Deze editie: filosoof Charles Taylor. 'Als ik geloofde dat de resultaten vals waren, had ik ook het Capitool bestormd.'

De aandacht voor mentale gezondheid is er, maar om die goed te besteden hebben we meer nodig: emotie en een vicerector

Nog meer dan andere jaren verdienen Belgische muzikanten onze aandacht. Midden in de 'Week van de Belgische muziek' vertelt Veto over enkele favorieten.

De KU Leuven heeft de tweede tuchtprocedure tegen ex-Reuzegomleden afgerond in beroep. Het Gemeenschappelijk Bureau oordeelt dat zeven van hen voor een paar jaar of definitief uitgesloten worden.

In aanloop naar de protesten voor oppositieleider Alexei Navalny werd de politieke druk op universiteiten en studenten groter. Studenten en professoren getuigen.

Cherwell, een studentenmagazine aan de universiteit van Oxford, publiceerde "Reappraising Richard Wagner". Niet veel later werd het verwijderd na klachten van antisemitisme.

Noord-Ierse studenten zullen wel nog op Erasmus kunnen gaan, op kosten van de Ierse overheid. Het plan accentueert de sterke historische band tussen Noord-Ierland en de rest van het eiland.

Erasmus+ zal voortaan zonder het Verenigd Koninkrijk zijn. Een nieuw programma, het 'Turing scheme', zou Britse studenten een gelijkaardige ervaring moeten geven.

De mensenrechtentoets geldt als 'praktisch hulpmiddel'. Het nieuwe Contactpunt Mensenrechten kan een dossier doorschuiven aan een ethische commissie, die een bindend advies geeft.

Op haar twaalfde ontwikkelde ze een toestel om looddeeltjes in water te detecteren. Nu, drie jaar later, mag Gitanjali Rao (15) zich als eerste TIME Kid of the Year noemen.

Bejubeld NYTimes-journalist Matina Stevis-Gridneff reflecteert over België, de coronacrisis, haar krant, de journalistiek en de Reuzegomzaak.

De verkozen president van de Verenigde Staten van Amerika maakt zich klaar voor de komende vier jaar. Wat zijn zijn plannen voor het hoger onderwijs?

De coronacrisis legt de kloof tussen generaties weer pijnlijk bloot. Oudere generaties bekijken het gedrag van jongeren onder de microscoop. Zij hebben een spiegel nodig.

Op 16 oktober werd geschiedenisleerkracht Samuel Paty op klaarlichte dag onthoofd. Zijn dood doet de vraag rijzen in hoeverre het hoger onderwijs de waarden van de Franse republiek moet belichamen.

Vorige maand protesteerden tienduizenden studenten in Nigeria tegen politiegeweld. Hun verzet werd beantwoord met kogels.

Anne Gruwez, zelfverklaard optimist en excentriekeling, zette als hoofdrolspeelster van de docu 'Ni juge, ni soumise' de magistratuur op zijn kop.

Het debat rond koloniaal erfgoed flakkerde begin dit jaar op met de ophef rond standbeelden van oud-kolonialen. Maar de verzameling koloniaal erfgoed aan de KU Leuven gaat veel verder dan een beeld.

In de hoofdstad Bangkok protesteerden afgelopen weekend meer dan 100.000 mensen tegen de Thaise staatsinstellingen. En zoals dat vaak gebeurt, voeren studenten de massa aan.

De recente wijziging van de Hongaarse onderwijswet is strijdig met Europese en internationale regels, zo besloot het Europees Hof van Justitie. Onder meer de academische vrijheid werd geschonden.

Jean-Christophe Verstraete, taalkundige aan de KU Leuven, is al twee decennia lang gefascineerd door Aboriginaltalen. Nu heeft hij eindelijk zijn woordenboek klaar van één zo'n taal: het Umpithamu.

Extra-curriculaire activiteiten over Hongkong, Taiwan en de Oeigoeren worden door veel Chinese studenten niet gevolgd. Daar vond men bij sinologie iets op: opnames verbieden.

Na een woelige donderdagavond op de Oude Markt, met meerdere inbreuken op de coronamaatregelen, wil rector Sels het tuchtreglement van de KU Leuven aanscherpen. Dat zei hij vrijdagavond op Terzake.

Studenten en professoren getuigen over de vele ongelijkheden in het Franse hoger onderwijs. Geld, cultureel kapitaal en woonplaats blijken doorslaggevend.

Na de beruchte veiligheidswet voor Hongkong komt er een rapport van Duitse rectoren. Maar een krachtige veroordeling van de beperkingen inzake academische vrijheid blijft uit.

Docville valt later dit jaar, maar behoudt haar gebruikelijke troeven: unieke verhalen, maatschappelijk engagement en prachtige cinematografie. Drie documentaires door drie paar ogen.

In het Rega-instituut werken zo’n twintig wetenschappers de klok rond aan een vaccin tegen het coronavirus. 'Ons vaccin zou wel eens veel beter dan het Oxford-vaccin kunnen zijn.'

Talloze internationale studenten betreden de Leuvense bodem. Sommigen starten het semester vanuit hun kot. Uit het oog, maar niet uit het hart, stellen de faculteiten.

De oudste paneelschildering van de Nederlanden en het oudste Vlaamse meubel passeren langs het museum in de Abdij van Park, voordat ze naar hun vaste stekje in Borgloon gaan.

Na protesten tegen de Wit-Russische president Loekasjenko werden duizenden demonstranten gearresteerd. Dagen van terreur volgden. Wij spraken met enkelen van hen.

In een nieuwsbericht gericht aan alle studenten en personeelsleden geeft rector Sels meer uitleg bij de reactie van de KU Leuven ten aanzien van de Reuzegommers.

Een nieuwe studie in het Tijdschrift voor Psychiatrie beschrijft een vrouw met klinische zoantropie. De onderzoekers beklagen zich de onderrapportering van een mythe die werkelijkheid blijkt.

De Europese Unie zal bijna 20 miljard minder besteden aan onderzoek dan initieel voorgesteld. De academische wereld, met steun van het Europees Parlement, reageert verontwaardigd.

Standbeelden vallen, professoren worden ontslagen en namen worden gewijzigd. Hoe universiteiten reageren op de dood van George Floyd.

Met de campagne 'KU Leuven staat (anderhalve meter) achter jou' hoopt de universiteit iedereen een haalbare blok- en examenperiode te geven.

Quarantaine doet wat met een mens. De meest gekke dingen worden obsessies. Zoals ook ik heb mogen ondervinden, wanneer ik zwichtte voor de haute couture. Vandaar, een CulTip in een modejasje.

De 'travel bubble' zorgt voor vrij verkeer van personen en goederen tussen beide landen, maar houdt de rest van de wereld buiten. Bij de universiteiten heerst nog onduidelijkheid over gevolgen.

Om de Werelddag van de Persvrijheid te eren, schrijven drie medewerkers aan hun visie op het belang van een vrije pers. Bevrijd de Pers geeft journalisten nog een extra werkweek de aandacht.

KU Leuven werkt nauw samen met het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch. De gesegregeerde realiteit vraagt een minimum aan sensibilisering voor uitwisselingsstudenten en -professoren. Dat ontbreekt.

In 's werelds meest ongelijke land probeert Stellenbosch University het juk van apartheid van zich af te gooien.

De strijd tegen het coronavirus is er een tegen media, oppositie en transgenders. Nu president Viktor Orbán via nooddecreet regeert, is de staatsman op weg naar alleenheerschappij.

Black Swan-choreograaf Benjamin Millepied geeft een verfrissende kijk op het muzikale universum van de componist uit Eisenach.

Het Vlaams Talenplatform, dat de talenopleidingen in het hoger onderwijs verenigt, diende deze maand een plan in voor de toekomst van het taalonderwijs. Noodzakelijk, want de situatie is penibel.

Op een bepaald moment gaan die sit- en romcoms ook vervelen. En nu je vastzit op kot of bij de mama, vallen er geen smoesjes meer te verzinnen. Hier een stevige portie cultuur, quarantaineproof.

In 2004 keek schrijver Geert Mak nog vol optimisme naar Europa in zijn bestseller 'In Europa'. Zijn nieuwste publicatie 'Grote Verwachtingen' schetst een somberder beeld.

Uit een navraag bij bibliothecarissen blijkt dat het innen van boetes bij professoren soms lakser verloopt dan bij studenten. Ook bestaan er voor professoren grote uitzonderingen op uitleentermijnen.

'Strings in the House' beloofde een sfeervolle emulsie van klassiek en house te worden, maar wij bleven op onze honger zitten.

Studenten en professoren zullen makkelijker in het buitenland kunnen studeren of lesgeven, nu een pan-Afrikaans verdrag de bilaterale akkoorden vervangt.

In een lezing aan de faculteit Sociale Wetenschappen nam Bart Somers het op voor lokale besturen. Na een sterk pleidooi, ging hij in een gesprek met Veto verder in op zijn visie voor Vlaanderen.

Volg hier het Groot Kopstukkendebat van Politika op de voet met live verslaggeving, factcheck en commentaar.

Eenzaam lijkt Xavier Taveirne niet als je hem door de gangen van de VRT ziet wandelen, her en der collega’s begroetend in het West-Vlaams. Toch is dat precies waar zijn laatste programma over gaat.

Van extra vakken Frans tot een bindende ijkingsproef, verscheidene plannen liggen op tafel om het niveau bij de Vlaamse student op te krikken.

Werken, werken, werken, werken, eten, werken, werken, werken, werken, slapen, slapen, slapen, werken, werken, werken, werken, werken, werken, werken, werken, eten, werken, werken, werken, slapen.

Leuvense cultuurhuizen en -verenigingen staan machteloos tegenover de aangekondigde Vlaamse besparingsmaatregelen. Met mogelijke schulden, geschrapte voorstellingen en werkloze kunstenaars tot gevolg.

China doet over de hele wereld de grootste torens als paddenstoelen uit de grond schieten. Maar er zit een constructiefout in de Chinese wolkenkrabbers: je raakt er niet uit

De laatste tijd horen we vooral van China's rebelse bastaard Hongkong, maar ook in Taiwan groeit de onenigheid. Het eiland is meer verdeeld dan ooit: voor of tegen China?

De laatste maand is de Aziatische eilandengroep ten prooi gevallen aan hevig protest door de jongere lagen onder haar bevolking.

Het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven en IMEC slaan de handen in elkaar om de effectiviteit van draagbare technologie te onderzoeken.