artikel> De aankondiging komt twee dagen na de terugtrekking van het VK

Ierland zal Erasmus+ voor Noord-Ierse studenten betalen

Noord-Ierse studenten zullen wel nog op Erasmus kunnen gaan, op kosten van de Ierse overheid. Het plan accentueert de sterke historische band tussen Noord-Ierland en de rest van het eiland.

Gepubliceerd

Twee dagen na de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit het Erasmus+ programma, maakte de Ierse zender RTÉ bekend dat de Ierse regering had beslist Noord-Ierse studenten in het programma te houden door hun kosten op zich te nemen. Zaterdagavond bevestigde Iers minister van Hoger Onderwijs Simon Harris dat op Twitter en in een interview op RTÉ.

Het plan zal zo'n €2,1 miljoen per jaar kosten, maar dat lijkt voor Harris geen probleem te zijn: 'Dit is geen kost, dit is een investering.' Hij noemde het een 'praktisch voorbeeld van onze wil tot post-Brexit samenwerking met Noord-Ierland'. Oud-premier en Europarlementslid Guy Verhofstadt reageerde op Twitter met een klap-emoji.

Studenten uit Belfast of Derry zullen zich voor de tijd van hun Erasmus-ervaring moeten inschrijven bij een Ierse universiteit.

Vorig jaar maakten 649 Noord-Ierse studenten gebruik van het programma. Hoewel de kosten voor toekomstige studenten gedekt zullen zijn, zal dat aantal waarschijnlijk dalen door de administratieve complexiteiten die erbij komen.

De zet markeert de laatste toenadering tussen de Republiek Ierland en het noordoosten van het eiland, meer dan twintig jaar nadat de Goede Vrijdag-akkoorden een einde maakten aan The Troubles. 'Dit voorstel is ook een praktische uiting van solidariteit en heeft als doel jonge mensen in Noord-Ierland toegang te blijven geven tot Europese projecten in wat een onzeker sociaal en economisch klimaat zou kunnen zijn', zei Harris aan RTÉ.

De voortzetting van het programma is ook belangrijk voor 'verdere samenwerking in onderwijs, onderzoek en innovatie', vervolgde Harris.

Donderdag maakte Boris Johnson bekend dat de Britse regering zelf al zit te broeden op een alternatief voor het gehele koninkrijk, dat de naam van wiskundige Alan Turing zal dragen.

Powered by Labrador CMS