Heidi Van Rompuy

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Heidi Van Rompuy

Na twee maanden theaterpret worden op het Interfacultair Theaterfestival (IFTf) de prijzen uitgereikt. Een miniversie van de Oscars, al staat de toekomst van het festival onder druk.

Als eerste vicerector Cultuur-, Duurzaamheid en Diversiteitsbeleid aan de KU Leuven heeft Katlijn Malfliet het niet gemakkelijk. Het enthousiasme is er, maar concrete realisaties gaan langzaam.

Deze maand worden op de Leuvense gemeenteraad de circulatieplannen goedgekeurd. Drie maanden na de lancering zijn de meningen over plannen en werkwijze nog steeds verdeeld.

Minister van onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil het deeltijds kunstonderwijs hervormen. De huidige conceptnota is echter nog vaag, menen de academies. Ook de financiering blijft een vraagteken.

Op 12 mei tovert Faculty STARs de Universiteitshal om tot een artistieke tempel. Muziekgroep Jars en fotografe Sarah Vitale vertellen over hun traject als Student Artist in Residence aan de KU Leuven.

Op zijn nieuwe plaat bezingt Pieter Embrechts zijn geliefde habitat Borgerhout. “Er heerst een gezonde rebellie,” vertelt hij. Een gesprek over clichés, Marokkaanse kappers en het onderwoud.

Terwijl de Vlaamse regering met de hakbijl door de cultuurbudgetten gaat, voorziet het Leuvense stadsbestuur vanaf dit jaar jaarlijks 500.000 euro extra voor het culturele leven.

De provincies zullen vanaf 2017 geen cultuurbeleid meer voeren. Wat er met dat cultuurbudget zal gebeuren, is nog onduidelijk. “Die onzekerheid is zenuwslopend,” klinkt het.

De amateurkunsten professionaliseren. Neerkijken op liefhebberskunst lijkt voorbij. Toch blijft een onderscheid met professionele kunsten nodig, klinkt het. “Die hebben een eigen opdracht.”

Op 19 april vindt in Cinema ZED de Belgian Trash Film Night plaats. Met dat initiatief willen vijf studenten Culturele Studies de vaderlandse undergroundcinema in de kijker zetten.

Gynaecologe Marleen Temmerman komt al dertig jaar actief op voor de rechten van de vrouw. “Vrouwenrechten zouden eigenlijk niet apart mogen bestaan. Vrouwen vallen onder de mensenrechten.”

België is kampioen in sociale ongelijkheid in het onderwijs. Teach For Belgium pakt dat probleem aan en vormt universitairen om tot gemotiveerde leerkrachten voor “moeilijke” scholen.

Het aantal nieuwe inschrijvingen gaat op een meerderheid van de campussen achteruit. De KU Leuven maakt zich echter “geen zorgen”.

LUCA Drama en Cie Tartaren brengen deze week in OPEK de coproductie “Heldendaden”. Een voorstelling geïnspireerd op persoonlijke worstelingen, die gezien de spelers niet de minste zijn.

Thomas Vanderveken lijkt een contradictio in terminis. Pianist en Klara-gezicht aan de ene kant. Presentator van JIMtv en Steracteur Sterartiest aan de andere. “Ik zie dat niet als een spreidstand."

Onderwijs kortjes belichten de laatste ontwikkelingen in het universitair landschap.

Van de 40 miljoen euro aan centrale werkingsmiddelen gaat slechts €557.000* rechtstreeks naar cultuur. Dat budget is nog te beperkt, vindt vicerector Cultuurbeleid Katlijn Malfliet.

De kunstenaars van de KU Leuven. Zo zou je de architectuurstudenten op campus Sint-Lucas in Brussel kunnen noemen. “De nadruk ligt op het ontwerpen,” klinkt het.

Dubbel prijs voor de studenten van technologiecampus Diepenbeek: zij krijgen een gemeenschappelijk diploma van de UHasselt én de KU Leuven.

Gloednieuwe Acco-CEO Franck Libeer krijgt de zware taak online leerplatform Sofia tot een succes te maken. Samen met gedelegeerd bestuurder Herman Peeters vertelt hij over het Acco van de 21ste eeuw.

Ik durf het bijna niet toe te geven, maar soms ben ik bang van de zwerver die me aanspreekt op het Hooverplein.

Sinds september mag Sidi Larbi Cherkaoui zich artistiek directeur noemen van Ballet Vlaanderen. Ondanks de klassieke traditie probeert de hedendaagse choreograaf toch zijn eigen stempel te drukken.

Leuven wil in 2020 starten met de bouw van een nieuwe grote podiumkunstenzaal. Wie de zaal zal beheren en wat de gevolgen zijn voor de huidige culturele infrastructuur is nog onduidelijk.

Muzikant zijn is topsport. Boven op de Lemmensberg zwoegen de studenten zich in het zweet. Drie professionele muzikanten in spe vertellen over discipline, blessures en afkickverschijnselen.

Fotografe Lieve Blancquaert bracht in Birth Day en Wedding Day wereldwijd geboortes en huwelijken in beeld. Een gesprek over vrouwenrechten, tradities en een remedie tegen de angst.

Onze vorming richt zich te veel naar profielen. Die beginnen echter te snel te veranderen. Meer kunnen en minder specifiek kennen is de boodschap.

De stad Leuven wil snel werk maken van een autoluwe binnenstad en stelt dinsdag haar nieuw circulatieplan voor. Slechte communicatie naar de KU Leuven en handelaars zorgt echter voor vertraging.

Het internet en sociale media hebben een grote invloed op de journalistieke berichtgeving. Lisbeth Imbo, hoofdredacteur bij De Morgen, vertelt over Twittermoeheid en het aura van papier.

VRT-journalist Bart Schols belandde na zijn interview met ex-Syriëstrijder Younes Delefortrie in een mediastorm. Ondertussen lijkt de commotie bedaard en focust Schols zich op “De Afspraak”.

“Wat alleen wij horen”, zo heet de nieuwste roman van schrijfster Saskia De Coster. Het is ondertussen al haar zevende literaire baby. “Tijd om alle remmen los te gooien,” vindt ze zelf.

Het culturele aanbod in Leuven is groot. Daarom schiet een Leuvense expert te hulp en maakt hij/zij een interessante selectie. Deze maand is het de beurt aan Koen Adams, artistiek leider van 30CC.

Amy Winehouse is uit de doden herrezen, maar dan in het lichaam van Sharon Kovacs. De diepe soulstem van de Nederlandse zangeres snijdt door merg en been. Daar kreeg het Leuvense Depot het warm van.

Perfection is boring: het lijkt wel de lijfspreuk van de jonge Belgische choreograaf Jan Martens. Steeds gaat hij op zoek naar de essentie, naar precies dat punt waar alle maskers afvallen.

Een voorstelling met drie dansers, twee jongeren, vier kinderen en een oudere man: het is een gewaagde keuze. Zeker voor je eerste grootschalige dansvoorstelling als choreograaf. Seppe Baeyens durft.

Op de Orientation Days afgelopen week verwelkomden ESN Leuven en LOKO samen de nieuwe internationale studenten. “Zo kunnen de studenten ons allebei leren kennen,” klinkt het.

In “Leni & Susan” staan Chris Lomme en Simone Milsdochter in een ijzige dialoog tegenover elkaar. In OPEK Café reflecteren ze over de onbestaande waarheid, de media en jong blijven.

Na je Erasmusuitwisseling krijgen je examenresultaten een Leuvens equivalent. Er gaan steeds meer stemmen op voor het invoeren van een eenduidig pass/fail-systeem.

Actrice Charlotte Vandermeersch is sinds 2012 verbonden aan theatergezelschap Lazarus. Op dit moment speelt ze in “Woody”, een tragikomedie geïnspireerd op het werk van Woody Allen.

Met Faculty STARs gaat de KU Leuven voor de vierde keer op zoek naar artistiek talent. Het blijkt niet gemakkelijk die sterren te vinden. Talent genoeg, maar het project worstelt met haar ui

Je boterham verdienen op het podium. Velen dromen ervan, maar het is slechts weinigen gegund. Boven op de Leuvense Lemmensberg wagen de studenten van LUCA Drama hun kans.

Prijzenbeest Katechetika neemt dit jaar niet deel aan het Interfacultair Theaterfestival (IFTf). Ook Psychopeda en Politika worstelen met een overgangsjaar.

“Ich will doch nur, dass ihr mich liebt.” Iedereen wil geliefd worden. Ook Nederlands schrijver en schenenschopper Arnon Grunberg.

Of u het nu kan of niet, doet er even niet toe. Tijdens de derde Belgische editie van “The Big Draw” strijkt de tekenkoorts voor het eerst neer in Leuven. Vingers doen kriebelen, is het motto.

Carll Cneut won de Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren. Opvallend want Cneut is geen schrijver, maar tekenaar. “Er is een mentaliteitswijziging,” vertelt hij over het illustratorbestaan.

Al sinds 1995 is Louis Tobback burgemeester van Leuven. Eenentwintig jaar bestuur en een binnenkort een nieuwe opvolger: dat verdient een evaluatie.

Het Leuvense stadsbestuur maakt eindelijk werk van een fietsbeleid. De verkennende nota ligt op tafel, de definitieve versie staat gepland voor 2016. Toch is niet iedereen tevreden.

Saïd El Khadraoui stelt zich niet kandidaat als nieuwe Leuvense lijsttrekker. Bruno Tobback heeft wel interesse, al spreekt Tobback senior dat formeel tegen: "Bruno doet niet mee en dat is een feit."

Bij gebrek aan tegenstanders, staat Mohamed Ridouani in pole position als lijsttrekker voor sp.a in 2018. De weg naar het burgemeesterschap van Leuven ligt open.

Een rector in het gevang, een bibliotheek die in vlammen opgaat en een stad die bezet en gebombardeerd wordt. Ook de KU Leuven is de Tweede Wereldoorlog niet zonder trauma’s doorgekomen.

Een vliegtuigcrash, een schietincident op de campus of salmonella in de Alma: het kan allemaal in de crisisweek van de master Bedrijfscommunicatie. Tijdens het praktijkproject lossen de studenten drie