Margot De Boeck

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Margot De Boeck

Vanaf 18 januari zal het M-Museum voor enkele maanden sluiten. Een opfrissing moet het museum toelaten om haar werken op een nieuwe en meer dynamische manier te presenteren.

De mogelijkheden van moderne technologie zetten het leermodel van klassieke hoorcolleges op de helling. De KU Leuven richt een stuurgroep op die nieuwe technologieën optimaal integreert.

Guy Cassiers bewerkt 'De moed om te doden' van Lars Noren. Met zo’n titel zou het over Syriëstrijders kunnen gaan, maar de regisseur kiest voor de beklemmende relatie tussen een vader en een zoon.

Vorige week presenteerde de KU Leuven haar Honours Programs aan het publiek. Deze programma’s passen in het beleidsplan van de universiteit dat studenten stimuleert hun 'future self' te ontwikkelen.

Eva Wittocx is curator bij het M-Museum, street artist Bisser verovert de wereld met zijn muurschilderingen. De overeenkomst? Een gesprek over penissen in het straatbeeld en de hoge drempel van musea.

De faculteiten Letteren, Wetenschappen, Bedrijfswetenschappen en Ingenieurswetenschappen slaan de handen in elkaar voor de expo Ex Vitro. Geen grap, wel een chaotische happening die aanzet tot denken.

Callboys Wes, Devon en Jay veroveren Vlaanderen met 1500 zelfgemaakte dildo’s. Hun bedenker Jan Eelen vertelt over zijn voorliefde voor kak, Randy en valse cloners.

De stakingen op het spoor bemoeilijken heel wat verkeer en vallen middenin de periode van thesisdeadlines. Een staking is echter geen evident excuus voor een te laat ingediend eindwerk.

Studeren kan eenzaam zijn. Sommigen zien hun lief weken niet, anderen trekken zich terug onder moeders vleugels. Drie duo’s vertellen over samen studeren en eenzaamheid in de blok.

Studentenkoepel LOKO hervormt en dat heeft een invloed op haar activiteiten. Het Interfacultair Theaterfestival (IFTf) blijft in zijn huidige vorm bestaan, garandeert LOKO's cultuurcoördinator.

“LOKO Sociaal kampt met besparingen en uitgedund team” kopte Veto in september. Een terugblik op een bewogen jaar leert dat vooral volgend jaar hoopvol stemt.

Na twee maanden theaterpret worden op het Interfacultair Theaterfestival (IFTf) de prijzen uitgereikt. Een miniversie van de Oscars, al staat de toekomst van het festival onder druk.

Christine Van Broeckhoven is directeur bij het Vlaams Instituut voor de Biotechnologie. Ze is gespecialiseerd in dementie en wil het thema naar de voorgrond brengen.

Het enthousiasme om een opiniestuk te schrijven voor Veto is doorgaans groot. Ik zit vaak te brainstormen over de meningen die ik nog niet heb. Iets met Turteltaksen, LOKO-hervormingen of Trumpfans.

Joren Seldeslachts is bekend van zijn rol in Spitsbroers en werk in het theater. Zijn carrière begon hij als Blinker, uit de Marc de Bel-boeken. “Blinker was ik zelf,” vertelt hij.

Een honderdtal vrijwilligers uit kringen en andere verenigingen bezochten vorige week het studentencongres van LOKO. De infosessies werden goed onthaald, het slotdebat trok nauwelijks volk.

De zesde Klimaatweek is in Leuven aan de gang. Leuven Klimaatneutraal organiseert activiteiten om Leuvenaars milieubewuster door het leven te laten gaan met als thema mobiliteit in de publieke ruimte.

Vanaf 2019 is het niet meer mogelijk om enkel in het volwassenenonderwijs een lerarenopleiding te volgen. Een stevige hervorming zet in op meer kwaliteit en meer studenten in de lerarenopleiding.

Assita Kanko zetelt sinds 2012 in de Elsense gemeenteraad. In 2004 kwam ze uit Burkina Faso in Leuven aan. Al snel trok ze naar Brussel, waar ze recent haar boek “De tweede helft” publiceerde.

“Liefde” van NTGent gaat over wachten op een onmogelijke liefde. Ondanks het succesrecept van twee steengoede actrices en een sterke theaterauteur mist het stuk scherpte.

Excellerend onderzoek, prestatiedruk, financiële moeilijkheden en weinig vrouwelijke proffen. De groep Biomedische onder Wim Robberecht kent uitdagingen, maar staat er nog steeds sterk voor.

Kunstroute brengt jaarlijks het publiek naar de ateliers van de kunstenaars. Met de uitbreiding met de LABO-expositie blijft het principe “door en voor kunstenaars” overeind.

De Campuskaart staat onder druk. Willekeur en verouderde toekenningsvoorwaarden zijn nefast voor het voordelige treinabonnement. De minister van Mobiliteit moet het systeem actualiseren, klinkt het.

André Watteyne is een klinkende naam op de Kulak, waar hij acht jaar op rij verkozen werd tot sympathiekste prof. “Economie is eigenlijk niet zo mijn ding,” vertelt hij over zijn vakgebied.

Liters nepbloed en afgerukte ledematen. Op 19 april organiseert Cinema ZED samen met studenten Culturele Studies de Belgian Trash Film Night. "Trashfilms zijn de ultieme guilty pleasure."

Het Leuvense holebicafé Key West opent zijn deuren niet meer op dinsdag- en woensdagavond. “Er vindt een algemene verschuiving plaats in het holebilandschap,” klinkt het.

Studenten staan vaak met rode kaken voor de klas wanneer ze moeten presenteren. Wanneer een prof een vraag stelt blijft het in de aula genânt stil. Studenten willen daar verandering in brengen.

Theatermaker Christophe Aussems onderzoekt in zijn voorstellingen hoe we als gemeenschap omgaan met trauma’s. “Die thematiek is vandaag de dag, jammer genoeg, pijnlijk relevant,” vertelt hij.

De Ice Bucket Challenge gaf de neurodegeneratieve aandoening ALS heel wat aandacht. Neuroloog Wim Robberecht doet met MODIFALS onderzoek naar de oorzaak en de behandeling van de zenuwziekte.

Ondernemen zit in de lift en ook studenten starten steeds meer een eigen zaak. Unizo organiseert daarom een verkiezing om de studentondernemer met het beste verhaal te vieren.

In Nederland is april de Maand van de Filosofie. In Leuven organiseren het Hoger Instituut van de Wijsbegeerte, 30CC en STUK het Feest van de Filosofie. “Hier is het wel ernstiger,” klinkt het.

Donderdag betoogde de Nationalistische Studentenvereniging (NSV!). Ooit veranderden ze Leuven in een strijdtoneel, maar vandaag kent de betoging een steeds kleiner draagvlak.

Het succes van Donald Trump en Alternative für Deutschland is niet makkelijk te verklaren. Politicoloog Marc Hooghe gaat op zoek naar verbanden achter de verschuivende waardepatronen in de politiek.

Het jobbeursseizoen is van start gegaan. De verschillen in aanpak tussen de studentenkringen zijn groot. Dat in het nadeel kan spelen van de student.

Onderzoekscentrum Imec bouwde een vierde cleanroom waar je pas na een speciale douche binnen mag. Een paradijs voor smetvreespatiënten, maar vooral een broedplaats voor high-tech onderzoek.

Het Vorkske, de authentieke broodjeszaak in de Parijsstraat, is niet meer. Het recept van de martino explosion is geheim en dat zal zo blijven, garandeert de legendarische uitbater Taoufik.

Dirk Vandepitte is gewoon hoogleraar aan het departement Werktuigkunde en staat gekend om zijn perfect getekende cirkels en de bouw van een raket. "Ingenieurs zijn geen nerds," vertelt hij.

De architectuuropleidingen op campus Sint-Lucas zijn sinds enkele jaren geïntegreerd binnen de KU Leuven en maken dus geen deel meer uit van de hogeschool LUCA School Of Arts.

Steeds meer studenten doen een studentenjob tijdens het academiejaar. Bij de KU Leuven is er geen zicht op wat de effecten zijn op hun studieresultaten.

Het Groep T gebouw barst uit zijn voegen. Studenten moeten uitwijken naar een nieuwe aula en KU Leuvengebouwen, al komt zo de gezellige ons-kent-ons-sfeer in het gedrang.

Sinds de integratie van enkele academische opleidingen in 2013 telt de KU Leuven maar liefst 15 campussen. Elke campus heeft nood aan studentenvoorzieningen. Een complex verhaal, zo blijkt.

Campus Brussel telt veel pendelstudenten uit Leuven, maar om te eten in de Leuvense Almarestaurants moeten ze €3,90 extra ophoesten. Misschien komt daar binnenkort verandering in.

Door de late bekendmaking van het herexamenrooster is je augustusmaand plannen geen eenvoudige opdracht. De studentenraad onderneemt actie met een studentenenquête.

Rudi Laermans laat sociale wetenschappers kennis maken met de complexiteit van de sociologische theorie. Dat doet hij met de nodige humor en ironie. “De knulligheid is gecultiveerd,” verklapt hij.

De VUB werkt nauw samen met het Chinese Confucius Instituut. “Ik zou liever een zekere afstand houden tussen het Confucius Instituut en de universiteit,” reageert vicerector Danny Pieters.

De Faculty Club in het Groot Begijnhof was vroeger het clubhuis van professoren. De chique setting spreekt nog steeds tot de verbeelding van studenten én professoren.

De hersenen zijn nog onontgonnen terrein. Onderzoeker Tom Beckers wil met zijn project WipeOutFear angstherinneringen wegnemen met een enkele pil.

Het populaire realityprogramma "Temptation Island" wordt graag weggezet als de zwaarste relatietest. Onder studenten lijkt de Erasmuservaring een gewaagde tegenhanger.

Vorige week deed zich een opmerkelijk fenomeen voor op het Ladeuzeplein: een groep van 50 mensen lag op de grond naar de lucht te staren.

Binnenkort kiezen de Verenigde Staten van Amerika een nieuwe president. De atypische kandidaat Bernie Sanders ligt goed bij jonge Amerikaanse kiezers.

Vicerector Cultuur Katlijn Malfliet wil naast de cultuurkaart ook een basispakket cultuur voor elke student. “Zoals er een minimumloon is, is er een minimumaanbod cultuur voor elke student."

De inschrijvingen voor de sportsessies van de universiteit gingen vorige week van start. Het Universitair Sportcentrum pakt de problemen met de lange wachtlijsten van een aantal populaire sporten aan.

Het internet en sociale media hebben een grote invloed op de journalistieke berichtgeving. Lisbeth Imbo, hoofdredacteur bij De Morgen, vertelt over Twittermoeheid en het aura van papier.

Sinds Herman Van Rompuy zijn passie ervoor openbaarde, heeft iedereen gehoord van de haiku. Vorige week vond aan de faculteit Letteren de “Japan Week” plaats.

De gevolgen van doofheid zijn groot. Voor sommigen leidt het tot sociaal isolement en depressie. ISIFit, een nieuw onderzoeksproject aan de KU Leuven, wil doven nog sneller laten horen.

“Neger” en “gehandicapte” zijn geband uit ons taalgebruik. Politieke correctheid wordt hoog in het vaandel gedragen, al staat het volgens sommigen ook maatschappelijke discussie in de weg.

Studenten zullen zich met hun “frisse geest” misschien minder makkelijk bestempelen als conservatief. Al lijkt de verwarring over de betekenis van conservatief en progressief groot.

De eerste date. In films is het altijd romantisch. In het echte leven ontbreekt de melige soundtrack. Veel studenten lijken dan ook verward over wat daten nu precies is.

Je ziet een gasvuur staan, en denkt: “Toch maar even gaatjes prikken in de folie van mijn opwarmmaaltijd.” Klinkt bekend in de oren? Leuvenaars delen lief en leed over hun eerste keer in de keuken

Dertien dertienjarige meisjes maken een voorstelling over kopieergedrag en heldendom. “Het Hamiltoncomplex” van het Paleis, geïnspireerd op fotograaf David Hamilton, prikkelt, maar ruist teveel

Alessandro Baricco is een Italiaans auteur en publiek intellectueel. Hij heeft geen academische carrière, maar krijgt omwille van zijn artistieke verdienste een eredoctoraat van de KU Leuven.

Aan het begin van dit academiejaar verhuisden 450 informaticastudenten van de UCLL naar de nieuwe Campus Proximus in Haasrode. Over sommige praktische zaken werd evenwel niet goed over nagedacht.

Onderzoekers van de KU Leuven vertrekken begin januari op expeditie naar de Zuidpool. “Een gebied aandoen waarvan je denkt dat er nog nooit iemand is geweest, is ongelooflijk intens,” klinkt het.

Het Leuvens instituut voor criminologie organiseerde een congres over veiligheid in Europa. De onderzoeksresultaten werden gepresenteerd op een bijzonder moment: vlak na de aanslagen in Parijs.

De blok komt eraan en de uitstellende student slaat in paniek over de cursussen die nog moeten worden aangeschaft. Al stelt de universiteit de noodzaak van een aantal te dure studieboeken in vraag.

Vlaanderen doet het niet uitstekend op de Nobelprijzen. Op een aantal alternatieve Nobelprijzen doet ze het beter.

De Université Libre de Bruxelles haalde al vijf Nobelprijzen, de KU Leuven doet het minder goed. “Wij focussen ons op algemeen toponderzoek en niet op één toponderzoeker," klinkt het.

Een groot aantal vluchtelingen is hoogopgeleid. Toch vinden ze vaak geen job omdat de staten hun diploma’s niet erkennen. De universiteiten van Gent en Leuven zetten zich in om hen te helpen

Vincent Sagaert is nog geen veertig jaar oud, maar behoort naar eigen zeggen al tot het oud meubilair van de Rechtenfaculteit. Hij werd al op zijn 25e benoemd tot professor.

Het nieuwe LUCI-platform zet meer in op interesses. “De test brengt iets in kaart, dan komt het erop aan er zorgvuldig mee om te gaan,” tippen ontwikkelingspsychologen.

Op de Orientation Days afgelopen week verwelkomden ESN Leuven en LOKO samen de nieuwe internationale studenten. “Zo kunnen de studenten ons allebei leren kennen,” klinkt het.

Na je Erasmusuitwisseling krijgen je examenresultaten een Leuvens equivalent. Er gaan steeds meer stemmen op voor het invoeren van een eenduidig pass/fail-systeem.

De eerste druk van zijn kortverhalenbundel “Zelfs de vogels vallen” was meteen uitverkocht. Frederik Willem Daem is beloftevol schrijver, maar blijft met zijn voeten op de grond.

Met Faculty STARs gaat de KU Leuven voor de vierde keer op zoek naar artistiek talent. Het blijkt niet gemakkelijk die sterren te vinden. Talent genoeg, maar het project worstelt met haar ui

Kleine fuifzalen genoeg in Leuven, maar wie het groot ziet, moet naar Alma 2. Tenzij daar gegeten wordt, natuurlijk. De vraag rijst of Leuven nood heeft aan een nieuwe feestplek en waaraan die zoal mo

Laverend tussen podiumkunsten en beeldende kunsten mikt het festival vooral op professionals uit de kunstsector. Toch zijn ook Leuvense studenten zijn welkom.

Smartphones maken het leven eenvoudig, wordt gezegd. In Barbóék ging vorige week de eerste editie van het “Slow Reading Project” van start. De smartphone was een uur lang verboden.

De eerste avonden van het academiejaar verandert Leuven steevast in een slagveld van feestgangers. Studenten beleven aan de langste toog van Europa al dan niet in vol ornaat hun eerste keer.

De tijd vliegt, is een gezuchte dooddoener aan het einde van de vakantie. Maar wat doet tijd als die niet vliegt? Choreograaf Daniel Linehan maakt een voorstelling rond tijd en werk voor STUK START.

"Star Wars" doet velen dromen van een trip naar de ruimte. Er zijn miljarden bewoonbare planeten in ons melkwegstelsel. Het nieuwe onderzoeksproject MAMSIE brengt die planeten mee in kaart.

Fikry El Azzouzi is schrijver, theatermaker en werkt aan een langspeelfilm. In zijn tweede roman “Drarrie in de nacht” gebruikt hij prominent straattaal uit het Arabisch.

“1 op 5 studenten heeft kans op depressie,” kopte De Standaard. “Studenten hebben het niet moeilijker dan hun leeftijdsgenoten,” corrigeert Ronny Bruffaerts.

6,9 procent van de eerstejaarsstudenten aan de KU Leuven geeft aan last te hebben van psychotische verschijnselen. Toch is er in de media opvallend weinig aandacht voor psychoses.

“Geloof, hoop en liefde” is een ietwat groteske titel voor je toneelstuk. Poppentheater Froefroe bracht samen met De Roovers de tussenoorlogse klassieker van Ödön von Horvath.

Blokken in Leuven is vernieuwd: een aantal bibliotheken blijven tijdens de blokperiode langer open. Toch blijft de concurrentie om een studieplek nog steeds groot.