Simon Thys

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Simon Thys

De Ierse premier Leo Varadkar zakte af naar onze Alma Mater voor de Future of Europe lezing. 'Ierland moet zijn nationale belangen verdedigen, een harde grens vermijden is er daar een van.'

In tijden van euroscepticisme gelooft Wolfgang Schäuble volhardend in de Europese Unie, maar de EU is niet perfect. 'We hebben heldere verantwoordelijkheden nodig in de EU.’

Vorige week stond in Veto een dossier rond drugs in Leuven bij studenten.

De Wereld Rond brengt deze week studentennieuws uit Kameroen, Marokko en Pakistan.

U bent een kettingroker? De gevangenis in! U hebt een alcoholprobleem? Achter de tralies! Een absurde situatie? Natuurlijk, want een roker en een drinker sluit je niet op.

In Leuven zijn er verschillende plekken waar je terechtkunt met drugsproblematiek. Dan nog zijn preventie en acties tegen drugsgebruik vrijwel onbestaande.

Hans De Mey gebruikte dertien jaar drugs. Nu is hij al acht jaar succesvol afgekickt en studeert hij filosofie. Het verhaal dat iedereen kan overkomen.

Drugs gebruiken brengt risico's met zich mee, want het is illegaal. De politie van Leuven zet in om de drugscultuur tegen te gaan. Al lijkt dat niet altijd voldoende.

Drugs moeten ergens vandaan komen, daarom zijn er dealers. ‘Ik ben niet echt een standaard dealer. Ik koop aan voor mijn vrienden, maar dat is ook met een korrel zout te nemen.'

Dat blijkt uit een ondervraging van Veto bij 825 studenten die een maand lang online werd verspreid door Veto. Er werd gepeild naar de populairste soorten drugs en naar de frequentie van het gebruik.

Professor Ananya Roy zal Donald Trump en zijn trumpisme nooit normaliseren. 'Dit is het moment in de VS voor progressieve fracties om zich te organiseren over alle bewegingen heen.'

Het internationaal beleid ligt wat in het slop. Er lijkt centraal weinig te gebeuren en de ambitie lijkt beperkt. Rector Rik Torfs spreekt dat resoluut tegen.

Hiphop is hip. Dat bewijst een gevulde foyer van Het Depot. Dvtch Norris rapt, danst en zweet erop los.

Het Belgische systeem waarin rectoren om de vier jaar worden verkozen is geen evidentie. Vaak worden rectoren aangesteld en dat lijkt ook te werken, maar niet in België.

Internationale studenten kampen vaak met specifieke problemen. Ze ervaren hogere werkdruk, voelen zich uitgesloten door Belgische studenten of missen hun familie tijdens examens en feestdagen.

Heel wat internationale studenten krijgen te kampen met psychische problemen tijdens hun buitenlands verblijf. Dat aantal neemt bovendien elk jaar toe.

Honger, armoede en corruptie domineren Venezuela. Het Latijns-Amerikaanse land rust nochtans op een van de grootste olievoorraden ter wereld, maar wanbeleid zorgt voor extreme toestanden.

Referenda zijn hip en cool. Velen lopen er warm voor, maar Leuven houdt zich afzijdig.

Het belangrijkste doel van Behoud de Begeerte, zo stelt ze het tenminste zelf, is het verheffen van literatuur tot een volwaardig theatraal genre. 'Saint Amour' met Herman Brusselmans slaagt daarin.

In 2017 blaast het Erasmusprogramma 30 kaarsjes uit. Doorheen die 30 jaren heeft het programma allerlei vormen aangenomen. Een overzicht van de geschiedenis van het 'succesvolle' project van de EU.

Er zijn veel doemdenkers over de Europese Unie. Professor Idesbald Goddeeris wacht liever rustig af. ‘De grootste uitdaging voor de EU is om een plaats te vinden in de veranderende wereld.'

Euroscepticisme tiert welig anno 2017, al lijkt geen enkele jongerenpartij volledig tegen Europa te zijn. Vier jongerenpartijen aan het woord over hun Europa en de huidige problemen.

Het ogenschijnlijk stabiele Ethiopië staat onder druk, maar daar zal niet onmiddellijk veel aan veranderen. ‘Ik verwacht geen veranderingen vanuit de internationale gemeenschap.’

De Wereld Rond brengt deze week studentennieuws uit het Verenigd Koninkrijk, Iran en Ethiopië.

Uit de geschiedenis blijkt dat studenten er niet vies van zijn om af en toe de straat op te trekken. Maar waarom zou je in godsnaam een hele dag slogans scanderen en wandelen door de straten?

De KU Leuven neemt initiatieven rond ontwikkelingssamenwerking. Ook de cijfers van het personeel uit ontwikkelingseconomieën zijn niet slecht, ‘maar je moet kijken uit welk land ze komen.’

Het Erasmus+ programma is een belangrijk project van en voor Europa. Al zijn er nog verbeterpuntjes.

Zowel de KU Leuven als de UGent omzeilen via ‘creatieve oplossingen’ de strenge Vlaamse taalwetten voor de masters. Ze roepen de Vlaamse overheid op tot realisme. ‘Dit is een onwerkbare toestand.’

Zestien jaar na de introductie van zijn term 'postdemocratie' lijkt Colin Crouch relevanter dan ooit tevoren. Al relativeert hij dat zelf liever: ‘Ik heb Trump en de brexit niet voorspeld.’

Buitenlandse professoren moeten na drie jaar een strenge taaltest Nederlands afleggen. ‘Onrealistisch en schadelijk’, vinden vicerector Onderwijsbeleid Didier Pollefeyt en enkele decanen.

De Piratenpartij is ook in Leuven weer actief, al staan ze nog niet op het punt om onze stad te veroveren.

Sommige naïeve eerstejaars zouden nog kunnen denken dat de 24 urenloop rond toewijding en groepsgevoel draait. Misschien is dat ook wel het geval, maar je kunt ondertussen ook heel wat verdienen.

In de nacht vallen de kreten stil. Slechts enkele lone wolves huilen in de nacht: ‘Apolloon hongersloon.’

Kunnen fietsen lijkt voor de Leuvense student evident, maar dat is het niet altijd voor buitenlandse studenten. Fietslessen to the rescue!

De Amerikaanse studenten zijn de dupe van de hoge inschrijvingsgelden. Er moet iets gebeuren, maar hun geloof in de presidentskandidaten staat op een laag pitje.

Amerikaanse studenten studeren af met een berg schulden. Een probleem dat beide presidentskandidaten onder handen willen nemen. Ieder op z'n eigen manier.

De soep wordt vaak niet zo heet gegeten als ze opgediend wordt, zo ook met de brexit. Dit en komend academiejaar blijft het Erasmusprogramma met het Verenigd Koninkrijk in werking.

De KU Leuven werkt in het kader van Horizon 2020, een Europees subsidieprogramma voor onderzoek en innovatie, mee aan het project LAW-TRAIN.

De KU Leuven werkt in het kader van Horizon2020 aan het LAW-TRAIN project. Omstreden, al denkt de KU Leuven er anders over: ‘We gaan ons niet terugtrekken uit een goedgekeurd project.'

De situatie in Thailand is ernstig maar dat lijkt niemand wat te deren behalve Gie Goris, hoofdredacteur van MO*. ‘Internationale organisaties moeten het probleem au serieux nemen.'

De KU Leuven moet het dit jaar doen met 10,19 procent minder inschrijvingen van internationale studenten.

Consternatie na de coup in Turkije. Nu het hele land overhoop ligt, ligt ook de Erasmusdroom van enkele Leuvense studenten die naar Turkije wilden vertrekken aan diggelen.

Ondanks de massale leegloop aan Turkse universiteiten als gevolg van de coup deze zomer, krijgt de KU Leuven opvallend weinig nieuwe aanvragen binnen.

Ooit bekogelde ze haar proffen met sneeuwballen, vandaag doceert Reine Meylaerts zelf literatuurvakken. Als presidiumlid was ze bijzonder actief, als twitteraar wat minder.

Onderhandelen op het slagveld of tijdens een gijzeling. Tom Van der Spiegel en An Baeyens zijn beiden experts in onderhandelingen waar mensenlevens op het spel staan.

Recent besprak de Leuvense raadscommissie milieu de recente monitoringtool, een meting van de Leuvense uitstoot. De stad wil de cijfers nu toch niet vrijgeven. "Onaanvaardbaar," reageert de oppositie.

Het mysterieuze land Noord-Korea laat weinig van zich zien. Een interview met een Noord-Koreaanse vluchteling leent zich daarom tot een unieke inkijk op het doen en laten van deze gesloten dictatuur.

“Schengen is dood,” klinkt het bij sommige politici. Door de terreurdreiging en de vluchtelingencrisis staat het akkoord onder druk. Daarvan is in het grensdorp Schengen zelf weinig te merken.

Terreuraanslagen en vluchtelingenstromen zorgen voor druk op verdragen binnen Europa, zo ook op dat van Schengen. Een aantasting van de Schengenzone “zou gepercipieerd worden als een afgang.”

Vorige week gaf Zak Ebrahim een lezing in Leuven over zijn evolutie als zoon van een terrorist tot vredesactivist. “Alle negatieve stereotypes die me mijn hele leven zijn aangeleerd, bleken fout."

Veertien jaar is Musti al in België. In Iran maakte hij gordijnen en lusters als decorateur, een iets technischer beroep dan frituuruitbater zijn van "de Frittoerist".

"I'm on a death ride through wet snow” is wat je krijgt als Tom Barman zich tussen drie jazzmuzikanten gooit. Hij ontmoette Robin Verheyen exact twee jaar geleden in Leuven.

Op 23 juni beslissen de Britten over hun Europese lidmaatschap. Een belangrijk moment, gezien het een einde van hun deelname aan Europese projecten zoals Erasmus kan betekenen.

Britse studenten en universiteiten kanten zich gezamenlijk tegen de brexit. Elk met hun eigen redenen.

“Dat graffiti-spuitend tuig heeft m’n huis beklad.” Zulke toestanden zijn verleden tijd met het initiatief van vzw Leuvenementen Muur zoekt Kunst. Zij matchen kunstenaar en muur.