Vincent Cuypers

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Vincent Cuypers

Nu het rijk der vrijheid lonkt, zij het enigszins schoorvoetend, moeten we bij hoogdringendheid bedenken wat we exact met die vrijheid gaan aanvangen.

De lente juist benaderen is voor de melancholicus geen eenvoudige opdracht. Zo toont ook een van de sonnetten van Petrarca.

Ah! Bijna Kerstmis! En bijna Nieuwjaar dus ook. Een bewogen jaar komt tot een eind.

Sinds kort heeft ons land opnieuw een regering. Het veelkleurige palet van partijen noopt tot eigenheid, als een felle vis in een koraallandschap.

Hoewel hij voornamelijk posten achter de schermen heeft bekleed, klinkt de naam van Frans van Daele – baron van Daele – als een klok.

Verschillende Britse overheden laten belangrijke eindexamens in het honderd lopen en struikelen over elkaars voeten in de nasleep. De chaos is totaal, de ontzetting bij studenten groot.

Het operakoor noopt tot uitgebreide reflectie. Het moet zijn dat de voorstelling niet zo interessant was.

Het debat over duurzame landbouw is vervallen in een dovemansgesprek, waarbij iedereen maar zijn ding doet. Terwijl een collectieve aanpak de enige uitweg is, beargumenteert Vincent Cuypers.

Geen leerrijker thuis-onderwijs dan het zaaien van planten. Alles begint klein.

Van geschenkbonnen tot voorrang op het strand; tweedeverblijvers worden gepamperd deze dagen. Vincent Cuypers eist de zee terug voor wat ze is: een natuurlijk schoon dat niemand privé toebehoort.

In een democratie is het belangrijk dat politieke discours 'behapbaar' zijn. Een cursiefje dat aantoont waarom.

Dat een zwijgende dame soms meer respect afdwingt dan een hele bende roeptoeters samen, mocht uw 'cursivist' op vakantie vaststellen.

In een geglobaliseerde economie valt de appel soms wel ver van de boom. Een cursiefje over de gevaren daarvan.

Een wandeling in het bos, een les sociologie? Uw cursivist zocht het uit.

Vorige week raakte bekend dat de bibliotheken van Humane Wetenschappen kiezen voor meer digitalisering en minder boeken in open rek. 48 studenten en professoren vragen in een open brief om reflectie.

In een interessant stukje van Godfried Bomans over spoken in Engeland legt de auteur terloops, zonder er diep op in te gaan, de vinger recht op de maatschappelijke wonde.

Andermaal is gebleken hoe niets is wat het lijkt. Enkele dagen terug haalde de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo weer de wereldpers. Deze keer niet met opruimen, maar met rommel.

Laatst kreeg ik op mijn Twitterfeed een wel heel opmerkelijk reclamefilmpje voorgeschoteld.

De 24 urenloop gaat weer van start. Op deze blog vindt u gedurende de hele 24 urenloop live verslag van het reilen en zeilen van de lopers alsook het hele randgebeuren.

Iedereen heeft talenten om op zijn eigen manier onkruid te zijn.

Enige weken terug vertrok ik in het kader van mijn studie op reis naar verre oorden.

Wat zegt een tuin over de persoon die hem onderhoudt? Een cursiefje van uw opinieredacteur.

​Het cursiefje lijdt onder zijn janusgezicht. Hoort het bij de journalistiek, of valt het onder literatuur? We zoeken uit of die spreidstand ultiem houdbaar is.

Recent onderzoek toont aan dat 21% van de Britten bang is over de uitkomst van het Brexitproces, dat 17% een hoge mate van stress ervaart, en 12% Brexitgerelateerde slaapproblemen heeft.

Annemie Struyf heeft al heel wat realisaties op haar cv staan, maar is de laatste jaren vooral bekend van de tv-programma's La vie en rose en Eviva España. Een gemoedelijk en toch diepgaand gesprek.

De ecologische crisis dwingt ons na te denken over hoe we ons als mens in de natuur opstellen, en hoe we onze economie moeten organiseren. Dat stellen studenten Maarten Huybrechts en Vincent Cuypers.

De klassieke talen in het onderwijs staan onder druk. Volgens Ana van Liedekerke en Vincent Cuypers is het tijd om eens te bezinnen op waar onderwijs echt voor dient.

Hoe je het ook draait of keert, wij studenten hebben teleurgesteld.

Ze vinden geleidelijk meer en meer ingang: de activerende werkvormen. Practica, excursies, groepswerken, papers, werkcolleges, oefenzittingen, iedereen kent ze wel. Maar zijn ze altijd even zinvol?

Volgens Holger Willems, student burgerlijk ingenieur, is een belasting op de uitstoot van CO2 niet meer dan billijk.

Volg hier het Groot Kopstukkendebat van Politika en VRG op de voet met live verslaggeving, factcheck en commentaar.

Elk jaar rond het feest van Lichtmis viert de KU Leuven haar Patroonsfeest: Maria, de patroonheilige, wordt gevierd, en de jaarlijkse eredoctoraten worden uitgereikt.

Geen betere manier om op een druilerige dag in de blok inzicht te verwerven in de dingen des levens dan met Vlaanderens favoriete gezelschapsspel.

De eindejaarsfeesten bieden een gelegenheid om tegelijk nabij te zijn en afstand te nemen. Vijf stemmen over die merkwaardige jaarlijkse lichtpuntjes.

Lachen is gezond. Humor helpt ons de dingen te relativeren. Maar humor is ook gevaarlijk: hoe paradoxaal het ook moge klinken, een doordacht gebruik is aangewezen.

Het idee achter de ‘Megafoon’ is erg eenvoudig: we willen mensen in de opiniejournalistiek betrekken die daar uit zichzelf niet toe komen.

Dit jaar herdenken we WO I, en daarmee al de verhalen die tot een te vroeg einde gekomen zijn. Een oorlog kent geen winnaars. Toch kent de geschiedenis legio strijdverhalen. Komt er nooit meer oorlog?

Aanstaande zondag, 11 november, herdenken we dat honderd jaar geleden de Eerste Wereldoorlog tot een einde kwam.

Geen zaak die iedereen meer bezighoudt dan het morrelen aan de academische kalender. Een aantal studenten geven hun visie op de huidige voorstellen.

Nog net tijd voor een kleine reflectie, voor de nacht weer plaats maakt voor de beslommeringen van de dag. Of hoe uw krant het gebrek aan filosofen opvangt.

Meer en meer klinkt de eis dat de curricula aan (Westerse) universiteiten wat aan de historisch gegroeide blanke en mannelijke focus van hun curricula moeten doen. Een debat waard.

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde het ‘Leuvens collectief tegen armoede’ zaterdag een actie, kaderend in de internationale dag tegen armoede (17 oktober).

In de schaduw van de lijsttrekkers strijden nog heel wat andere kandidaten om een zitje in de Leuvense gemeenteraad. Ook heel wat jongeren, gelukkig maar.

Wat bepaalt de rol en de positie van de wetenschapper in het maatschappelijk debat? Hoe zouden wetenschappers zich hierin moeten mengen? Kan de wetenschap überhaupt wel neutraal zijn?

Voor de 14e keer opent de KU Leuven haar deuren voor jong talent (8-13 jaar). Voor de ouders is er babysit.

Wie wordt nooit eens moedeloos van de voortdurende informatiestorm waarin we ons bevinden? Berichten, nieuws, reclame, foto’s: de (digitale) wereld eist meer dan ooit voortdurend onze aandacht op.

Van schandaal naar schandaal: door de toegenomen complexiteit van technologie en economie is onze greep op de zaken verzwakt.

Sociale media: de ultieme democratisering van nieuws en debat. Droom? Of toch deceptie?

Toen Emile Zola in 1898 met een open brief in de Franse krant L’Aurore van president Faure een echt, openbaar proces eiste voor de van spionage beschuldigde kapitein Dreyfus, sloeg dat in als een bom.

Wat is nu eigenlijk een rechtvaardige straf? Die vraag vormde de inzet van een uniek vak dat studenten en gedetineerden samenbracht.

Enige bedenkingen over bedenkelijke uitingen en de nood aan bedenktijd. Een kwinkslag.

Een kleine maand geleden lanceerden twee studenten van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte met Mondig een nieuw 'platform voor de utopie'.

Men zegt wel eens dat de omvang van wat intiem is, afhangt van de seizoenen. ’s Zomers is zowat heel de wereld intiem en wil je niets liever dan er op uit trekken, vol verwachting de wijde wereld in.

Lotte Dodion (°1987) is dichter, performer en dealer in mooie praatjes. Een absoluut favoriet gedicht heeft ze niet: favoriete gedichten komen – en gaan – met het moment. Het momentgedicht voor ons is

‘Ontdek jezelf, begin bij de wereld’, luidt het bij de KU Leuven. Maar hoe begin je daaraan?

Kranten staan er vol van, talkshows gaan er op in, professoren, zelfs rectoren worden opgevoerd: het debat over geloof en wetenschap is levendiger dan ooit. Kun je geloven en weten tegelijk?