CULTUREEL EETGOED KADINBUDU KÖFTE

Turks en Syrisch eten om aardbevingsslachtoffers te helpen

'Cultureel eetgoed' brengt gerechten van over heel de wereld naar je kotkeuken. Deze speciale editie presenteert een gerecht van Pangaea's solidarity night, waar Turks en Syrisch eten werd verkocht om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de Turks-Syrische aardbeving.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

De Turks-Syrische aardbeving

In de nacht van maandag 6 februari werd Zuidoost-Turkije getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, gevolgd door honderden naschokken. Het epicentrum lag niet ver van de grens met Syrië. Het dodentol in de rampgebieden is ondertussen opgelopen tot 47.000 en volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn meer dan 23 miljoen mensen getroffen door de ramp.


Op vrijdag 17 februari vond er in Pangaea, het intercultureel ontmoetingscentrum van de KU Leuven, een solidarity night plaats. Je kon er Turks en Syrisch eten kopen. Na afloop werd de opbrengst gedoneerd aan hulporganisaties in Turkije en Syrië.


Hoe slachtoffers steunen?

Wil je graag zelf een steentje bijdragen? Doneren kan via het consortium 1212.be of via de hulporganisaties Ahbap (Turkije) en The White Helmets (Syrië).

Helin Rana Toprak

Er heerst een grote bedrijvigheid in Pangaea: overal wordt eten uitgestald en de ruimte zit stampvol. Tegen 17u, het startuur van de solidarity night, staat er al een lange rij aan de ingang.

Helin Rana Toprak, een van de Turkse studenten, ontsnapt even aan de drukte om over haar gerecht, kadinbudu köfte, te vertellen. 'Vertaald naar het Engels heet het women's thigh meatballs, al weet ik niet precies waarom', lacht ze, terwijl ze de gefrituurde ovaalvormige balletjes, gemaakt van gehakt en rijst, toont.

'Ik denk dat het gerecht uit de Ottomaanse tijd stamt, dus het is verspreid over verschillende landen.' In ieder geval is het een bekend recept in de Turkse keuken. 'Een vriendin kwam binnen toen ik aan het koken was en riep meteen: "Het ruikt hier naar mijn kindertijd!"', vertelt Helin.

Kadinbudu köfte wordt meestal met aardappelpuree geserveerd, maar kan ook op zichzelf gegeten worden. Omdat het deeg een tijdje moet afkoelen en alle köftes in een pan gefrituurd moeten worden, neemt het bereidingsproces best wat tijd in beslag. 'Het komt daarom niet bij iedereen even vaak op tafel, maar het is wel een typisch gerecht om thuis te maken.'

Ingrediënten

voor 4 personen

 • 500g gehakt

 • 100g rijst

 • 1 grote ui, gesnipperd

 • 1 eidooier (voor de balletjes)

 • 1 ei + opgeklopt overig eiwit (voor het paneren)

 • 4 eetlepels bloem

 • 1 eetlepel olijfolie

 • olijfolie of koolzaadolie om te frituren

kruiden:

 • peterselie, gesnipperd

 • 2 eetlepels komijn

 • 1 eetlepel rode pepervlokken

 • zout

 • peper

Bereiding

Bereidingstijd: twee uur

 1. Kook de rijst en zet die opzij.

 2. Warm de olijfolie op in een pan en voeg de gesnipperde ui toe. Bak de ui tot die glazig wordt.

 3. Voeg de helft van het gehakt toe en bak op een middelhoog vuur tot al het vocht verdampt is. Haal de pan van het vuur.

 4. Voeg de gekookte rijst en de gesnipperde peterselie toe en meng met het gehakt en de ui. Breng het geheel op smaak met de komijn, de rode pepervlokken en zout en peper.

 5. Voeg het overige, rauwe gehakt en de eidooier toe. Kneed het geheel met je handen tot een deeg. Zet het deeg vijftien à twintig minuten afgedekt in de koelkast.

 6. Spreid de bloem uit op een plat bord. Plaats ernaast een kom met koud water om te gebruiken bij het vormen van de köftes. Klop een ei en het overgebleven eiwit op in een kom.

 7. Maak je handen nat en neem een stuk deeg ter grootte van een ei. Kneed het deeg tot een ovale bal. Herhaal tot het deeg op is (normaal goed voor elf à twaalf köftes).

 8. Bedek de köftes met een laagje bloem.

 9. Warm vier à vijf eetlepels olie op in een pan.

 10. Dip de köftes in de opgeklopte ei-mix en frituur ze ongeveer drie minuten aan elke kant in de hete olie.

 11. De köftes zijn klaar wanneer ze krokant worden en goud kleuren. Laat ze uitlekken op een stuk keukenrol alvorens te serveren.

Powered by Labrador CMS