CULTUREEL EETGOED QUTAB

Zo maak je Azerbeidzjaans streetfood

'Cultureel eetgoed' brengt gerechten van over heel de wereld naar je kotkeuken. Met dit recept tover je in een oogwenk Azerbeidzjaans streetfood op je bord.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet
Ignace Ismayilov
Ignace Ismayilov

Ignace Ismayilov woont reeds sinds zijn vier jaar in België, maar probeert elk jaar op bezoek te gaan in zijn thuisland. Hij stelt ons qutab voor, een traditioneel soort flatbread dat bereid wordt met lamsvlees, ui en koriander. Er bestaan ook veel andere varianten van het gerecht, bijvoorbeeld met kaas en kruiden.

Veel van de traditionele ingrediënten zijn echter niet gemakkelijk te verkrijgen in Leuven, daarom is dit simpele recept een aanrader. Toch zijn de gekozen ingrediënten niet willekeurig: het gebruik van lamsvlees wordt in Azerbeidzjan gezien als een teken van respect voor je gasten. Varkensvlees wordt er helemaal niet gegeten, aangezien het land voor het grootste deel islamitisch is.

Voor dit recept, maar ook als je gewoon op zoek bent naar nieuwe smaken, raad Ignace aan om zeker een kijkje te nemen in ALTAJ Supermarket aan de Vaart.

Een Azerbeidzjaanse maaltijd bestaat gewoonlijk uit verschillende mezzes. Typische smaken zijn granaatappel, saffraan en sumak, een kruid gemaakt van gedroogde sumak-besjes. Qutab wordt in Azerbeidzjan gewoonlijk als streetfood gegeten. 'Meestal kopen we dit ergens in een bazaar of op een lokale markt als je onderweg bent', vertelt Ignace.



Ingrediënten

voor het deeg:

  • 500 gram bloem

  • twee glazen lauw water

  • een ei

voor de vulling:

  • 500 gram lams- of rundergehakt

  • twee witte uien

  • twee teentjes look

  • een chilipeper

  • kruiden: peper en zout, sumak, venkelzaad, komijn, lookpoeder en korianderpoeder

voor de garnituur:

  • (Turkse) yoghurt

  • lookpoeder

  • verse koriander

  • granaatappelpitjes

  • sumak

Bereiding

  1. Meng het water met het ei in een grote kom.

  2. Voeg de bloem toe tot het deeg niet meer plakkerig is, maar elastisch.

  3. Laat het deeg rusten terwijl je het vlees bereidt.

  4. Snij de uien, look, peper en koriander fijn en meng het onder het gehakt.

  5. Voeg zoveel kruiden toe als je wilt.

  6. Verdeel het deeg in balletjes van ongeveer vijf centimeter.

  7. Rol elk balletje zo dun mogelijk uit, verspreid een deel van het vlees over de helft en vouw hem dan in tweeën, zodat je een maanvorm krijgt.

  8. Bak de qutab in de pan met ghee, boter of olie tot hij bubbels krijgt en aan beide kanten goudbruin is.

  9. Bereid de saus door lookpoeder of verse look toe te voegen aan de yoghurt.

  10. Garneer de qutab met de yoghurtsaus, granaatappelpitjes en verse koriander.

  11. Serveer er eventueel een slaatje bij met tomaat, komkommer, rode ui, koriander en sumak.

Powered by Labrador CMS