AROUND THE GLOBE 29 OKT TOT 13 NOV

3,2 procent kan naar de universiteit

In de Verenigde Staten bepaalt AI voortaan mee wie er wordt toegelaten tot het hoger onderwijs, in Ethiopië slaagt maar 3,2 procent van de middelbare scholieren voor het eindexamen en in Canada wordt het inschrijvingsgeld verdubbeld.

Gepubliceerd

AI kan helpen bij het beoordelen van toelatingsessays tot universiteiten

Aan de universiteit van Pennsylvania in de Verenigde Staten is er een onderzoek gevoerd rond het gebruik van Artificiële Intelligentie om persoonlijke kwaliteiten in college admission essays te beoordelen. Die essays zijn een vast onderdeel van het toelatingsproces van universiteiten in de VS

Momenteel worden de essays beoordeeld door college admission officers, maar die kosten veel tijd en geld. Daarnaast kunnen de officers bevooroordeeld zijn. Dat zorgt voor 'ruis' in de selectieprocedure. Volgens het onderzoek zou het gebruik van AI die ruis kunnen wegwerken.

Onderzoekers hebben een algoritme gecreëerd dat getraind is om bepaalde woorden te associëren met kwaliteiten. Zo horen de woorden 'charity, helping, patients,...' bij de kwaliteit 'pro-social purpose'. Het algoritme berekent de kans dat de kwaliteit in het essay voor komt.

Toch is het algoritme nog niet waterdicht en is er nog steeds kans op vooroordelen. Zo kunnen er fouten zitten in de data waarop het model getraind is of kan het essay te complex zijn voor AI om de kwaliteit te begrijpen. De onderzoekers raden aan om AI enkel te gebruiken als hulpmiddel.

Slechts 3,2 procent studenten in Ethiopië slaat voor het eindexamen

Dit jaar zijn slechts 3,2 procent van alle middelbare schoolstudenten in Ethiopië geslaagd voor het eindexamen. Dat zijn 27.267 leerlingen van de 854.000 die boven de vijftig procent scoorden. In iets meer dan veertig procent van de scholen zou er geen enkele leerling geslaagd zijn.

Slagen voor het finale examen is in Ethiopië een vereiste om aan de universiteit te mogen studeren. Daarom eisen de burgers systematische verbeteringen in het onderwijs met meer middelen en politieke betrokkenheid.

De minister van onderwijs voerde dit jaar uitzonderlijk herexamens in, zodat er toch meer studenten de kans kregen om voor hun examen te slagen. Mogelijke oorzaken voor het lage slagingspercentage: de beperkte toegang tot materiaal, de conflicten in het land en de taalbarrière. Veel studenten spreken thuis een lokale taal, maar het onderwijs wordt in het Engels gegeven.

Engelstalige studenten in Quebec moeten meer betalen

In de Franstalige provincie Quebec in Canada wordt het inschrijvingsgeld aan Engelstalige universiteiten duurder. Die prijsstijging is het gevolg van een nieuwe maatregel om het Frans in de provincie te beschermen. De minister van hoger onderwijs, Pascale Déry, benadrukt dat dit geen maatregel is tegen de Engelstaligen, maar noodzakelijk is om Franstaligen te beschermen . 

Concreet stijgt het inschrijvingsgeld voor studenten die buiten Quebec wonen van 8.992 Canadese dollar (6.098,75 euro) naar 17.000 Canadese dollar (11.530,11 euro). Volgens de universiteiten zal de stijging een grote invloed hebben op het aantal nieuwe studenten. 

Ook voor internationale studenten wordt het duurder. Zij mogen 20.000 Canadese dollar (13.564,84 euro) neertellen om een jaar in Quebec te studeren. Dat geldt niet voor studenten uit Frankrijk en Franstalig België, aangezien die landen overeenkomsten hebben met Canada. De extra budgetten die vrijkomen door het duurdere inschrijvingsgeld zullen naar de ondersteuning van de Franstalige universiteiten gaan. De nieuwe maatregel gaat in vanaf de herfst van 2024.

Powered by Labrador CMS