AROUND THE GLOBE 24 SEPT TOT 16 OKT

Een wet om braindrain tegen te gaan

In Albanië protesteren geneeskundestudenten tegen een nieuwe wet, in Nederland zorgen ongepaste opmerkingen van een rector voor onenigheid en in de Verenigde Staten werd Morgan State University opgeschrikt door een school shooting.

Gepubliceerd

Te weinig dokters in Albanië leidt tot nieuwe wet en protesten vanuit studenten

Albanese geneeskundestudenten komen samen en protesteren in witte T-shirts en met spandoeken. Ze zijn het niet eens met een nieuwe wet, die hen verplicht om tot minstens vijf jaar na hun studie in het land te blijven. Studenten die weigeren de contracten over de verplichte werktijd in Albanië te ondertekenen, mogen niet terugkeren naar de aula's.

Verschillende geneeskundestudenten vertrekken uit Albanië, omdat ze menen daar geen hoopvolle toekomst op te kunnen bouwen. 'De overheid biedt ons geen perspectief en zekerheid', zei een demonstrerende student tegen de Albanese krant Shqiptarja.

Volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit 2020 telt Albanië slechts twaalf dokters per honderdduizend burgers. Dat maakt van Albanië het Europese land met het minste aantal dokters per inwoners. 

Ongepaste opmerkingen van rector zorgen voor tweestrijd bij collega's

In januari 2017 maakte Han van Krieken, ondertussen oud-rector aan de Radboud Universiteit in Nederland, enkele seksueel getinte opmerkingen tegenover een vrouwelijke collega. Ze diende een klacht in en na onderzoek werd die gegrond verklaard en van Krieken kreeg een waarschuwing. De vrouwelijke collega kreeg een natraject aangeboden, net als een veilige omgeving aan de universiteit. Toch zag de vrouw geen andere optie dan op te stappen.

Pas nadat het Nederlandse dagblad De Gelderlander eind september onderzoek deed, werd het incident in de openbaarheid gebracht. Ondertussen klappen verschillende oud-decanen en werknemers uit de biecht, ook al delen ze niet per se dezelfde mening. Oud-decanen Lutgarde Buydens en Margot van Mulken vragen zich in een opiniestuk af of het onderzoek niet beter uit de media was gebleven, terwijl in een volgend opiniestuk tientallen werknemers afstand nemen van die boodschap. Ook op het platform X (het voormalige Twitter) worden die laatsten gesteund door hun collega's. 

Vijf gewonden bij aanslag aan Morgan State University in Maryland

Afgelopen dinsdagavond werd Morgan State University (MSU), een Amerikaanse universiteit in de staat Maryland, getroffen door een school shooting. Vier van de vijf slachtoffers zijn studenten van de universiteit. De vier getroffen mannen en één vrouw zijn jonger dan 22 jaar en verkeren niet in levensgevaar.

De aanslag zette een stop op enkele traditionele universiteitsevenementen – zoals onder andere homecoming – die de start van het nieuwe academiejaar voorafgaan. De universiteit zelf annuleerde ook een aantal activiteiten of kondigde uitstel aan.

Hoewel MSU een historisch zwarte onderzoeksuniversiteit is, zou de aanslag niet racistisch gemotiveerd zijn, aldus Brandon Scott, de burgemeester van Maryland. 'Geen van de vijf slachtoffers waren het beoogde doelwit', vertelt Richard Worley, politiecommissaris van Baltimore, in ABC News. Naar daders wordt nog volop gezocht.

Powered by Labrador CMS