artikel> Onderzoek loopt door

Rector vraagt alle studenten thuis te blijven

De universiteit schrapt alle fysieke lessen tot minstens de paasvakantie, ongeacht hun aard. Studenten hoeven na dit weekend niet meer terug te komen.

Gepubliceerd

Rector Luc Sels meldde de nieuwe maatregelen vrijdagmiddag via mail. De enige uitzondering geldt voor studenten die nodig zijn in de zorgsector. Die studenten krijgen dat te horen via Toledo.

Leercentra worden gesloten vanaf zaterdag en bibliotheken dienen enkel nog voor onderzoek en thesisstudenten. De eerder aangekondigde capaciteitsbeperking tot een derde blijft van kracht. Daarnaast neemt KU Leuven Bibliotheken nog andere maatregelen.

Studenten mogen hun maaltijd niet meer ter plaatse eten in Alma. Gisteren schakelde Alma al over op twee schotels per dag. 'We voorzien nog steeds dagelijks in een klassieke en een vegetarische maaltijd aan de laagste prijscategorie', vertelt Daniel Lips, CEO van Alma. Ook soep en broodjes kunnen de studenten afhalen. Alma's sluiten in de avonduren.

Geen les

Studenten moeten technisch gezien niet meer in Leuven zijn, aangezien alle lessen geschrapt worden en zoveel mogelijk vervangen zullen worden door online alternatieven.

De nieuwe maatregelen hebben in de eerste plaats enkel betrekking op de lessen. Deadlines lopen voorlopig in principe door, tenzij proffen of faculteiten anders beslissen.

Nu de federale fase van kracht is, schakelt de universiteit over van een aanmaning tot digitaal onderwijs naar een totale omschakeling. Practica en lessen met kleine groepen die voorheen wel door konden gaan, worden nu niet meer mogelijk.

De universiteit neemt de touwtjes meer in handen en volgt de lijn die de overheid oplegt aan de scholen. Die moeten ook sluiten vanaf volgende week. Een aantal faculteiten waren al zo ver gegaan. De faculteit Letteren schortte woensdagavond alle fysieke lessen al op.

Onderzoek gaat door

De onderzoeksactiviteiten lopen gewoon verder, staat in een mail aan het personeel. Ook de ondersteunende diensten blijven actief, met prioriteit voor de kritische diensten. Elders moet er naargelang de omstandigheden worden overgegaan naar gereduceerde dienstverlening.

Indien opdrachten niet locatiegebonden zijn, maant de KU Leuven haar werknemers aan zoveel mogelijk thuis te werken en te vergaderen via Skype for Business. Via roosters kunnen werknemers de fysieke aanwezigheid afwisselend garanderen.

Bij locatiegebonden opdrachten, zo zegt de mail, moet worden overlegd op dienstniveau.

Buitenlandse reizen

Alle reizen naar het buitenland in kader van studies, worden opgeschort tot na de paasvakantie. De opschorting kan verlengd worden, zegt de rector.

Powered by Labrador CMS