ACTUA KORT 20 MEI

Actua van de week: leerkrachten in verzet, Pauscollege ook

Er gebeurt veel aan de universiteitscampus­sen en hogescholen van de Associatie KU Leuven. Lees hier de laatste nieuwtjes van de voorbije dagen.

Gepubliceerd

Langste geveltuin van Vlaanderen

Na de langste toog heeft Leuven ook de langste geveltuin in Vlaanderen. Op 13 mei werd de tuin, die zich in de Tivolistraat bevindt, ingewijd. Langs de muur van de stadsbegraafplaats werd een tuin van 400 meter met 22 verschillende soorten planten aangelegd, een record in België. 

Ook zijn er nieuwe zitbankjes en klimhulpen voor de planten geplaatst. Dit project dient als inspiratie voor de inwoners van Leuven, in de hoop dat zij ook geveltuinen zouden aanleggen. 

'Het is een extra stap met een grote impact in de richting van de klimaatadaptieve stad die we zijn', legt schepen van Openbaar vervoet Lalynn Wadera (Vooruit) uit aan in VRT NWS. Ten volste genieten van de tuin kan pas vanaf de zomer. Dan zal de muur langs de begraafplaats in bloei staan met nieuw leven.

Seminarieruimte Pauscollege hernoemd naar Hortense Daman

89 jaar geleden zochten de Duitse agenten in Leuven naar een koerier die keer op keer door het net kon glippen. Ze was verantwoordelijk voor het transporteren van wapens en documenten voor het verzet. Ze nam ook deel aan een moordaanslag op een beruchte collaborateur. De dader: een zestienjarig meisje genaamd Hortense Daman.

In 1944 werd ze opgepakt en afgevoerd naar een concentratiekamp. Zelfs onder zware foltering verraadde ze haar mede-verzetslieden niet. Als bij wonder overleefde ze de oorlog.

Sinds acht mei is een seminarieruimte in het Pauscollege als eerbetoon vernoemd naar de verzetsheldin. 'Haar verhaal is een krachtig voorbeeld van jeugdige daadkracht en toewijding in tijden van grote onrechtvaardigheid', vertelt rector Luc Sels.

Topsport in onze achtertuin

Frisbee is in de opmars, zo blijkt. De gemeente Kessel-Lo was op tien mei het podium voor de 'Elite Invite', een internationaal frisbeetoernooi. De acht beste ploegen uit Europa waren aanwezig, waaronder Max Viaene van Jetset, de frisbeeclub van Leuven. 

'Wereldwijd is onze sport aan het groeien', vertelt Viane aan VRT NWS. 'Toch is frisbee bij ons nog niet zo bekend. Daarom hopen we dat veel mensen dit weekend een kijkje komen nemen in Leuven. Het is niet gewoon wat met een frisbee naar elkaar gooien zoals op het strand. We spelen zeven tegen zeven met een uitgebreid reglement om telkens aan de overkant van het terrein te geraken in de "end-zone".'

Helaas kon Jetset zich niet voegen bij de winnaars. In de gemengde divisie wonnen de Britse 'Lemmington Lemmings' en bij de vrouwen de Duitse 'Jinx Midnight'. De Brusselse 'Mooncatchers' konden wel goud grijpen in de open divisie.

Leerkrachten in verzet

De leerlingen waren misschien blij, maar de leerkrachten secundair onderwijs niet. Maandag 13 mei stonden een duizendtal leerkrachten niet in hun klaslokalen. Ze staakten als reactie op de voorstellen van de Commissie der Wijzen en kwamen op straat in Leuven.

Die commissie heeft onlangs zeventig voorstellen ingediend om het onderwijs te hervormen. Dat gebeurde op vraag van de minister van Onderwijs. Een van de pijnpunten is het voorstel voor een werkweek van 38 uur. Momenteel werken leerkrachten ongeveer 45 uur per week. Het takenpakket past duidelijk niet in een 38 uur werkweek, vinden de actievoerders, maar het is niet duidelijk welke taken er dan zouden wegvallen. 

Na een paar speeches van de vakbonden, kon de mars beginnen. Er was politie aanwezig, maar uiteindelijk verliep alles rustig.

Studentenprotest Milwaukee eindigt vreedzaam

Het heeft lang geduurd, maar het studentenprotest in Milwaukee (Wisconsin, VS) is goed geëindigd. Na gesprekken tussen de partijen is er een overeenkomst gesloten op 12 mei.

Begin mei zetten de studenten hun tenten op voor de Universiteit van Milwaukee. Hiermee protesteerden ze tegen de banden tussen de universiteit en Israël. In hun ogen was het immoreel om die te behouden in het licht van de oorlog in Gaza. 

Het protest ging door totdat de partijen tot een overeenkomst kwamen. De universiteit veroordeelde officieel de genocide en scholasticide in Gaza en verbrak het contact met twee problematische Israëlische bedrijven in een universitaire raad over waterschaarste. In ruil werden de tenten afgebroken en gingen de studenten niet de opening van de universiteit hinderen.

Powered by Labrador CMS