analyse> 'Niets is beter dan 24 uur lang pita's bakken!'

Als de laatsten de eerste zijn: kleine ploegen op de 24 urenloop

Kleine ploegen lopen vaak nog in de schaduw van de top 10. De veldslagen die onderaan de ranking worden uitgevochten moeten echter allesbehalve onderdoen in spanning of sfeer.

Gepubliceerd

De ploegen werden al vroeg warm gemaakt en klaargestoomd voor hét evenement van het jaar. De vijftigste editie van de 24 urenloop is van start gegaan. In de schaduw van de grote titanen lopen ook kleinere, maar daarom niet minder belangrijke ploegen mee. De wedstrijd gaat voor hen over veel meer dan een hoge eindplaats.

Sfeer primeert

Terwijl Apolloon en VTK de degens kruisen voor het goud, gooien deze zwakkere ploegen ook alles wat ze hebben in de strijd. Al hoeft dat niet altijd op sportief vlak te zijn: 'Wij werkten aan een leuk standje en hebben momenteel een van de meeste gelikete promofilmpjes', zegt Vincent Laevers van Runner’s High, 'binnen onze kringen zijn er veel creatieve geesten en dat is onze sterkte.'

‘Het is belangrijk dat wij daar staan, wij moeten ons kenbaar maken’

Frederik Bottelier, voorzitter OKeR

Niet enkel studenten van de KU Leuven lopen mee op de 24 urenloop, ook de kringen van hogeschool UCLL worden er vertegenwoordigd. 'Het is belangrijk dat wij daar staan, wij moeten ons kenbaar maken', zegt Frederik Bottelier, voorzitter van UCLL-OKeR. 'Het is een opportuniteit om te bonden met andere kringen van de KU Leuven en de UCLL-kringen onder elkaar.'

Er wordt gelopen uit trots voor de richting. 'Wij zijn blij dat we ons eigen standje hebben en kunnen lopen om onze kring te vertegenwoordigen', meent Brently Berx, praeses van Farmaceutica. Ook wat spanning betreft moeten de kleine ploegen niet onderdoen: de meeste wissels op het scorebord gebeuren onderaan de ranking. De spanning is er vaak te snijden.

Shiften

Een populaire twistappel tussen kleine kringen en organisator LOKO is de verdeling van shiften op het evenement. Elke kring onder LOKO moet shiften draaien op een evenement als de 24 urenloop.

Onlangs veranderde de berekening van die shiftenverdeling. Voortaan wordt 60 procent van de te dragen shiften berekend op basis van het aantal studenten dat een kring vertegenwoordigt, de resterende 40 procent is gebaseerd op het aantal praesidiumleden.

Voor een kleine kring met veel studenten in de richting, of voor een groot praesidium met relatief weinig studenten is dat een groot nadeel. Het leverde wrijving op tijdens een stemming over het nieuwe systeem. Er werden wel voorzorgsmaatregelen genomen om de balans te bewaren: een maximumaantal shiften per kringlid en een cap op de extreme gevallen.

De ploegen die we spraken verklaarden over het algemeen zonder veel problemen de shiften te kunnen vullen, al kon de communicatie vanuit LOKO volgens sommigen wel beter.

Eerstejaars to the rescue

Los van het shiften is het ook niet altijd gemakkelijk om lopers te vinden voor die kleinere kringen. Maar daar worden originele oplossingen voor bedacht. 'Het zit zo dat wie gedoopt wordt bij ons een rondje moet komen lopen tijdens de moeilijke uurtjes, tussen 1u en 7u ‘s nachts', vertelt Berx. 'Het is een leuke manier om de eerstejaars te betrekken binnen de vereniging en hen wat kennis te laten maken met elkaar.'

'Ik kan me geen betere teambuilding voorstellen dan 24 uur lang pita’s bakken'

Mette Knuts, praeses Crimen

Ook VRG-Crimen vond een oplossing, zegt Crimen-praeses Mette Knuts. Zij werken met een rescue team: 'mensen geven ons hun nummer en als er dan te weinig mensen zijn kunnen wij die opbellen, dan komen zij ons uit de nood helpen.'

Pita’s en sprinten

De 24 urenloop is meer dan een wedstrijd, het is een teambuilding voor elke ploeg. 'Ik kan me geen betere teambuilding voorstellen dan 24 uur lang pita’s bakken', lacht Knuts.

VRG-Crimen en het verbond van Letterenkringen in Runner's High zijn traditionele concurrenten in het slagveld onderaan de ranking. Maar die competitie is voor hen helemaal niet zo belangrijk: 'Het gaat ons om het verbroederende aspect, samen iets doen of organiseren versterkt de onderlinge band. Dat vinden wij belangrijker dan het resultaat bij het lopen', aldus Laevers van Runner's High.

Powered by Labrador CMS