CLUBS DUNGEONS & DRAGONS

'Als het een gezellige avond was, dan zijn we allemaal winnaars': nieuwe D&D-vereniging oogst succes

Bij de eerste activiteit van het semester was de opkomst van een gezellig grote omvang.

Wie Stranger Things gekeken heeft, kent waarschijnlijk Dungeons and Dragons. Sinds vorig semester kunnen geïnteresseerde nieuwelingen en ervaren spelers zich bij D&D Students Leuven voegen, een nieuwkomer in het Leuvense verenigingenlandschap. Veto kon bij hun eerste activiteit van het semester zijn.

Gepubliceerd

Wat is Dungeons and Dragons?

  • Dungeons and Dragons is een rollenspel, ook wel een role playing game of RPG genoemd. In de plaats van een concreet doel voor ogen hebben, wanen spelers zich in een fantasierijke verhalenwereld, waarin ze op avontuur trekken. 
  • De verteller van dit verhaal wordt de Dungeon Master genoemd en zorgt ervoor dat alles in goede banen loopt. Je speelt het spel door je acties te vertellen aan de groep, zodat de Dungeon Master kan zeggen hoe die daden de rest van de verhalenwereld beïnvloeden. 
  • Veel beslissingen worden genomen aan de hand van gespecialiseerde dobbelstenen, met bijvoorbeeld twintig vlakken in plaats van zes. 
  • Het spel kent een aantal vaste regels over hoe spelers met elkaar en de wereld moeten interageren, maar zegt niks over hoe het verhaal concreet moet worden ingevuld. Dat kun je als groep dus volledig zelf bepalen, en dat maakt het voor vele spelers zo'n leuke bezigheid: de enige beperking is die van je eigen fantasie.

Het idee achter de vereniging ontstond vorig jaar. 'Er zijn wel D&D-verenigingen in de omstreken, maar die zijn niet zozeer op studenten gericht', vertelt Dries Ceuppens, kernlid van de vereniging. 'Daarom dachten we: wat als we er gewoon eentje oprichten? Hoe moeilijk kan het zijn?' In de zomer van 2023 ging het brainstormen van start.

Opvallend succes

Vorig semester vonden de eerste activiteiten plaats en die bleken succesvol: 'Er kwamen een dertigtal deelnemers op af', weet Ceuppens. 'Ik denk dat we wel van een succes mogen spreken.' De vereniging werkt niet met formele leden, maar heeft wel een kernteam van vijf personen en een vijftiental mensen die meehelpen in de organisatie.

'Een kot is vaak niet de ideale plek om een D&D-avond te organiseren', voegt Ceuppens nog toe. 'Daarom willen we spelers vooral een handige ruimte geven om D&D te kunnen spelen.' Zo is de vereniging van plan om elke derde donderdag van de maand een lokaal af te huren en dat open te stellen voor spelers.

Opvallend is dat de vereniging vorig semester ook een cantus organiseerde. Er blijkt een interessante overlap tussen D&D-spelers en cantusliefhebbers. Dat is volgens Ceuppens mede te wijten aan het feit dat beide activiteiten een vast aantal regels hebben die gevolgd moeten worden.

'Zoals The Queen's Gambit schaken helemaal mainstream heeft gemaakt, zo heeft Stranger Things Dungeons and Dragons een duwtje in de rug gegeven'

Dries Ceuppens, kernlid van de vereniging

Die regels maken van D&D toch snel een vrij ingewikkeld spel. Dat kan de instapdrempel voor nieuwe spelers soms nogal hoog maken. 'Daarom plannen we om geregeld een introductiesessie te organiseren', benadrukt Ceuppens. 'Dan leggen we kort uit wat de basisregels zijn, en geven we mensen ook meteen de ruimte om al een oneshot (verhaallijn die op één avond uitgespeeld kan worden, red.) te spelen.'

Veto kon bij zo'n introductiesessie aanwezig zijn. Ook hier was de opkomst weer van een gezellig grote omvang. De deelnemers werden in groepjes verdeeld naargelang hun ervaring en de sfeer zat er meteen in.

'Zoals The Queen's Gambit schaken helemaal mainstream heeft gemaakt, zo heeft Stranger Things Dungeons and Dragons een duwtje in de rug gegeven', weet Ceuppens. Na afloop van de activiteit voegt een Dungeon Master nog toe: 'Als het een gezellige avond was, dan zijn we bij Dungeons and Dragons allemaal winnaars.'

Meer weten?

Volg de vereniging op Facebook, Instagram en Discord.

Powered by Labrador CMS