ANALYSE BLOEDSERIEUSWEEK

Deze faculteiten doneerden het meeste bloed

Tijdens de Bloedserieusweek kwamen maar liefst 2.114 studenten bloed doneren. Voor een derde onder hen was het de eerste donatie. In absolute cijfers had de faculteit Geneeskunde de meeste bloeddonoren, procentueel waren de bio-ingenieurs het sterkst vertegenwoordigd.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Van 13 tot 17 maart organiseerde Bloedserieus Leuven weer een Bloedserieusweek. Studenten konden bloed doneren in ruil voor goodiebags en drankbonnetjes. In totaal hebben 2114 studenten dat gedaan. 687 onder hen doneerden voor de eerste keer bloed.

Bloedserieusvoorzitter Seppe Pincket is blij met dat aantal nieuwelingen: 'Voor Bloedserieusweken is 1/3 nieuwelingen een typische verhouding, maar in vergelijking met normale bloedinzamelingen ligt dat percentage veel lager.' De gemiddelde bloeddonor was 22 en vooral vrouwen kwamen langs.

Geneeskunde spant de kroon

Bloedserieus Leuven organiseerde een heuse faculteitenwedstrijd. In absolute cijfers stak de faculteit Geneeskunde er met kop en schouders bovenuit: 291 studenten kwamen vorige week bloed afstaan. Vorig jaar lag het aantal hoger, maar toch kon de faculteit haar eerste plaats vasthouden.

De faculteit Wetenschappen volgde als tweede met 188 bloeddonoren. De wetenschappers sprongen dit jaar over de ingenieurs, die op een derde plaats strandden met 154 student-donoren. De faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen greep met twee donoren minder net naast het brons.

Procentueel heeft de faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen de hoogste opkomst: 4,77% van de studenten kwam langs om te doneren. De faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen zakte dit jaar tot de tweede plaats met een opkomst van 4,06%. Met 3,75% vervolledigt de faculteit Wetenschappen ook dit podium.

'Leuk dat Geneeskunde en Bio-Ingenieurswetenschappen winnen: Bloedserieus is door hen opgericht'

Seppe Pincket, voorzitter Bloedserieus

Opvallend: hoewel je dit jaar ook in Museum M bloed kon doneren, lukt het de faculteiten uit het centrum niet om in de top drie te geraken. Studenten uit Arenberg en Gasthuisberg doneren het meest. 'We vinden het leuk dat Geneeskunde en Bio-ingenieurswetenschappen allebei winnen', reageert Pincket, 'aangezien zij Bloedserieus hebben opgericht.'

Plasmaweek

Voor wie zijn kans gemist heeft: in de week van 24 april organiseert Bloedserieus een plasmaweek. Die gaat traditioneel door in het Donorcentrum van Leuven boven op Gasthuisberg. Ook wie heeft deelgenomen aan de Bloedserieusweek kan tegen dan al plasma geven. Daarnaast kan je natuurlijk ook dagelijks op afspraak in het donorcentrum Leuven terecht.

Wil je zelf graag bloed, plasma of bloedplaatjes doneren?

Tussen de Bloedserieusweken door kan je elke week terecht in het donorcentrum van Leuven. Op de website van het Rode Kruis vind je meer informatie over plasma- en plaatsjesdonaties. Vergeet de online zelftest niet in te vullen om zeker te zijn dat je in aanmerking komt om te doneren.

Powered by Labrador CMS