artikel> Rechtbank Leuven kent uitstel toe met probatievoorwaarden

Man krijgt één jaar cel voor gewelddadige roof studentenlint

Vandaag veroordeelde de correctionele rechtbank van Leuven een 23-jarige man tot een celstraf met probatie-uitstel, voor onder andere het gewelddadig stelen van een studentenlint. Dat meldt Belga.

Gepubliceerd

De feiten deden zich voor eind 2016. 16 november wandelde het slachtoffer rond 2u30 naar huis. Een groep jongeren sprak hem aan en uitte ongenoegen over de lintjes van een Antwerpse studentenclub. Het slachtoffer liep weg, maar Jo G. en Joren S. brachten hem slagen en stampen toe. Ze bezorgden hem een gebroken neus en namen zijn studentenlint af.

Joren S. was de dag erna betrokken bij een vechtpartij in een Leuvens café waar hij samen met Fons Q. slagen uitdeelde aan twee studenten. De slachtoffers hielden er een gescheurde lip en gebroken tanden aan over. Getuigen meldden dat er geen enkele aanleiding was voor de vechtpartij.

Veroordeeld met (probatie)uitstel

Fons Q. kreeg vier maanden cel met uitstel. Bij gewoon uitstel spreekt de rechter een straf uit die de veroordeelde (nog) niet zal moeten uitvoeren. Indien hij binnen de bepaalde termijn een nieuw misdrijf begaat, kan of moet het uitstel herroepen worden en zal de straf toch worden uitgevoerd.

Joren S. kreeg één jaar cel, de minimumstraf voor diefstal met geweld met verzwarende omstandigheden. De rechtbank kende uitstel toe gedurende drie jaar onder probatievoorwaarden. Bij een uitstel met probatievoorwaarden legt de rechter voorwaarden op die de veroordeelde zal moeten naleven. Zo zal de veroordeelde begeleiding ontvangen van een justitieassistent (met als doel recidive te vermijden) en staat hij onder controle van de probatiecommissie. Wanneer hij zijn probatievoorwaarden schendt of binnen de bepaalde termijn opnieuw een misdrijf pleegt, kan of moet de veroordeelde zijn straf toch uitvoeren. Jo G. werd vrijgesproken.

Powered by Labrador CMS