ANALYSE APPELTANS

Proces-Appeltans gaat van start: wat mogen we verwachten?

Studenten klaagden over slechte infrastructuur, onwettige contracten, slechte communicatie en andere vreemde zaken.

Op 19 maart gaat de langverwachte rechtszaak tegen de familie Appeltans van start. De beruchte huisjesmelkers worden aangeklaagd voor vier zaken: huisjesmelkerij, krotverhuur, bendevorming en illegale boomkap.

Gepubliceerd

Wat zijn de aanklachten?

  1. Krotverhuur: Een krot is een woning die niet voldoet aan de wettelijke voorwaarden van de Vlaamse wooncode. De koten van Appeltans hebben nooit een Leuvens kotlabel ontvangen.

  2. Huisjesmelkerij: Huurders in een zwakkere socio-economische positie werden uitgebuit. Vaak ging het om asielzoekers of mensen die illegaal in België verbleven.

  3. Bendevorming: In 2018 werd een Afghaanse drugsbende ontdekt. Die baatten een drugsnetwerk uit vanuit verschillende panden van Appeltans.

  4. Illegale boomkap: De familie kapte illegaal bomen op hun eigendommen in Hoeselt en Kortessem. Daarvoor betaalden ze reeds boetes, maar dat weerhoudt hen er niet van om zich opnieuw schuldig te maken aan de aanklacht.

Op 21 maart 2023 werd de zaak tegen de beruchte familie Appeltans alvast ingeleid. Nu gaat de rechtszaak verder op 19 maart, 26 maart en 23 april 2024. Dat het proces op drie verschillende dagen plaatsvindt, is onder meer te wijten aan de omvangrijke burgerlijke partij. Het is de grootste zaak rond huisjesmelkerij in de geschiedenis van het land.

Er zouden meer dan zeventig burgerlijke partijen zijn, waaronder heel wat vluchtelingen die in de krotten van de familie verbleven. Naast de administratieve last die zo'n grote burgerlijke partij met zich meebrengt, zullen een aantal van die vluchtelingen ook een tolk nodig hebben. Naar schatting zouden de pleidooien zo'n vijftien uur duren.

Symbolische schadevergoeding

De slachtoffers eisen tussen één en tienduizend euro schadevergoeding voor het leed dat ze hebben moeten doorstaan. Die één euro is symbolisch, om te tonen dat ze wel degelijk slachtoffer zijn en dat dit niet zomaar toegelaten mag worden. Ook wordt er vaak een morele schadevergoeding geëist van de terechtgestelden.

De duur van de rechtszaak wordt daarnaast ook beïnvloed door de verscheidenheid in aanklachten tegen Appeltans. Die bestaan uit huisjesmelkerij, krotverhuur, bendevorming en illegale boomkap. Apache schreef eerder al uitvoerig over de zaak.

In 2003 richtte de Appeltans familie het kotenbedrijf Arlimo NV op. In haar eerste decennium kende het bedrijf al succes. Ze werden in 2011 echter bijna geconfronteerd met faillissement.

Dat is ook de periode waarin de familie berucht werd voor hun waarborgpraktijken. Zo zijn er tal van gevallen bekend waarbij de familie bewust de waarborgen van studenten inhield, al werden er toen weinig juridische stappen ondernomen. Volgens experts viel dat onder meer te verklaren door de kwetsbare positie van studenten in een al heel erg krappe kotenmarkt. 

Eind 2019 werden Arnold en Manu Appeltans dan uiteindelijk opgepakt

Naast studenten verhuurde Appeltans ook vaak aan asielzoekers en mensen die illegaal in België verbleven. Die kwamen vaak terecht in de meest erbarmelijke woonsten, aangezien die de studenten niet meer aantrokken. 

Veto bracht die toestand in 2019 aan het licht. De woonsten van Appeltans waren eigenlijk onbewoonbaar, toch betaalden de huurders opvallend grote sommen omdat ze in een socio-economische zwakke positie stonden: klassieke huisjesmelkerij.

Verder onderzoek

In 2018 nog werd in de panden van de familie een Afghaanse drugsbende ontdekt. Die werden reeds in 2020 veroordeeld, maar de ontrafeling bracht in het gerechtelijk onderzoek naar Appeltans ook de bal aan het rollen. Eind 2019 werden Arnold en Manu Appeltans dan uiteindelijk opgepakt.

Sommigen van hun koten worden nog steeds verhuurd, maar toch blijkt er sindsdien geen verbetering. Zo berichtte Veto vorig jaar nog over Kotlink, een bedrijf dat in 2019 opdook. Het bleek onderdeel te zijn van Arlimo NV – nog steeds in beheer van Manu Appeltans – en ook hier waren de wanpraktijken niet ver te zoeken. 

Studenten klaagden over slechte infrastructuur, onwettige contracten, slechte communicatie en andere vreemde zaken. Soms logen de werknemers van Kotlink zelfs tegen hun huurder over wie hun werkelijke baas was. 

Tot slot wordt de familie ook aangeklaagd voor illegale boomkap. De familie zou in 2021 bijna negen hectare bomen illegaal hebben laten kappen in Hoeselt. Later deden ze hetzelfde in Kortessem. De boetes die ze daarvoor opgelegd kregen, hebben ze reeds betaald. Maar dat weerhoudt hen er niet van om het opnieuw te doen.

Powered by Labrador CMS