NIEUWS PENDELAARS

Slecht nieuws voor pendelaars: vanaf vandaag kost jouw treinticket weer wat meer

Vanaf vandaag verhoogt NMBS haar tarieven met 5,9 procent. Ook de speciale abonnementen voor studenten zijn nu wat duurder. De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) reageert teleurgesteld. 

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Het werd al in december 2023 aangekondigd, maar vanaf vandaag is het een feit: nagenoeg alle tarieven van de NMBS zijn met 5,9 procent gestegen in prijs. Die stijging moet de inflatie compenseren.

Daarmee zijn ook de studententarieven duurder geworden. Het nieuws komt te midden van steeds grotere ontevredenheid met het openbaar vervoer in Vlaanderen. Zo is de frustratie rond het nieuwe vervoersplan van De Lijn breed. De stiptheid van de treinen van de NMBS bereikte in 2023 dan ook nog eens een historisch dieptepunt.

Studentenkoepel ontevreden

De verschillende koepelorganisaties voor scholieren, jongeren en studenten reageren teleurgesteld. Dat melden de drie koepels in een gezamenlijk statement. Een bevraging van de scholierenkoepel bij 10.996 scholieren wees uit dat voor 7% van de bevraagde scholieren de kostprijs van het openbaar vervoer ooit al een reden was om voor een andere school te kiezen. 

Een kwart van pendelaars pendelt omdat een kot voor hen te duur is

'De aangekondigde prijsverhoging van de campuskaart is ook voor studenten een slag in het gezicht', vult de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) dan weer aan. Veto vlooide vorig jaar nog uit dat pendelen voor veel studenten niet eens een keuze is: een kwart van de pendelaars pendelt omdat een kot voor hen te duur is. 

Een duurder en regelmatig onbetrouwbaar openbaar vervoer maakt het er dan niet veel beter op. Recent onderzoek wees overigens al op een duidelijk negatief verband tussen pendelen en de studieresultaten van studenten. 

Powered by Labrador CMS