artikel> Sportieve voorbereidingen al een maand aan de gang

Tientallen lopers stomen zich al klaar voor de 24 urenloop

Over acht weken vindt de vijftigste editie van de 24 urenloop plaats. Competitieve kringen hebben begin augustus al trainingsschema's verspreid. VTK schat dat zo'n honderd lopers zich voorbereiden.

Gepubliceerd

De 24 urenloop

Jaarlijks kruisen de Leuvense kringen de degens op een herfstige dinsdag en woensdag eind oktober. In 24 uren proberen de kringen zoveel mogelijk rondjes van 530m te lopen. 

De reuze estafette werd de voorbije drie edities gewonnen door Apolloon. VTK volgde hen telkens op de voet. Op de vorige editie werd Ekonomika derde. De twee edities tevoren was die eer voor LBK weggelegd. 

Tussen de herexamens door of op warme gezinsvakanties: er wordt al getraind voor de 24 urenloop. Op 25 oktober zullen de Leuvense kringen strijden om de grootste sportieve eer door in het Arenbergpark zo veel mogelijk rondjes te lopen in 24 uren tijd. Dat die eer zwaarbevochten is, is duidelijk: fervente lopers bereiden zich nu al voor.

Trainingsschema's

Onder hen is Stein (Apolloon). Hij doet aan triatlon, maar is sinds begin augustus op snelheid aan het trainen. Apolloon heeft een heus trainingsschema opgesteld, maar daar maakt Stein niet echt gebruik van. 'Ik train momenteel op gevoel.'

Dat trainingsschema moet twijfelende studenten houvast geven. 'Maar we rekenen grotendeels op lopers die al atleten zijn.' Voor de meesten is het dus niet nodig om al lang op voorhand te beginnen trainen.

'Je hebt zowel snelheid als een goede conditie nodig om die 530 meter snel te lopen'

Robin van Looveren, VTK sport

Ook bij LBK en VTK zijn er trainingsschema's opgesteld die drie maanden op voorhand online werden geplaatst. Jelle (LBK) volgt ze al enkele weken en is benieuwd wat het gaat opleveren. Het plan is om een kleine tien rondjes te lopen, liefst onder 1'20".

Een kuitenbijter

Een rondje is zo'n 530 meter lang en daarmee voor velen een vervelende afstand. Robin en Rick (VTK) zien er de schoonheid van in: 'Je hebt zowel snelheid als een goede conditie nodig voor die afstand. Het is een echte kuitenbijter: 24 uur lang moeten studenten echt het uiterste geven.'

Om die afstand in de benen te krijgen, bevatten zowat alle trainingsschema's intervaltrainingen. Daarbij versnellen de lopers over korte afstanden om tot hun limieten te komen. 'Die trainingen zijn niet zo plezierig', aldus Kobe (Ekonomika), 'maar ze zijn nodig.'

De duurlopen zijn dan weer vervelend voor lopers met herexamens. 'De trage duurlopen nemen veel tijd en kan je moeilijk net voor een examen doen', vertelt Robin. Zo geraakt het trainingsschema soms verstoord.

Het belang van eerstejaars

Cruciaal voor de 24 urenloop zijn natuurlijk ook het aantal lopers dat een kring kan mobiliseren. William (Ekonomika) heeft niet het gevoel dat veel studenten bij Ekonomika al aan het trainen zijn, Jelle kent wel wat vrienden die zich al voorbereiden.

Bij VTK worden wekelijks prijzen verloot onder lopers die het trainingsschema volgen. Robin: 'Er zijn elke week een twintigtal mensen die het schema perfect hebben gevolgd en hun trainingen met onze hashtag op Strava hebben geregistreerd. In totaal schatten we dat er zo'n honderd mensen aan het trainen zijn.'

Het aantal trainende studenten zal bij alle kringen nog toenemen eens het academiejaar en daarmee ook gezamenlijke trainingen van start gaan. 'Dan wordt het heel gezellig', vertelt Kobe. William legt uit dat zijn kring op vrijdag ook specifieke loopsessies voor internationale studenten zal organiseren. Twee à drie wekelijkse trainingen moeten de lopers klaarstomen, bij VTK zijn het er zelfs vier.

VTK rekent ook nog op de honderden eerstejaars die in september zullen starten. 'We proberen hen tijdens de startersdagen al warm te maken voor de 24 urenloop, zodat ze al vroeg beginnen te trainen.' Rick en Robin hopen ook dat de andere studenten er vroeg genoeg aan beginnen: 'Onze snelheidslimiet ligt op 1'25", maar we hopen dat de lopers die sneller kunnen ook effectief trainen tot hun snelste niveau.'

'Ik ga proberen om zoveel mogelijk toertjes 's nachts te lopen'

Stein, Apolloon sport

Ook in andere kringen vormen eerstejaars een belangrijke groep. Bij LBK hadden ze vorig jaar een examen eind oktober. 'Dit jaar zal dat niet meer het geval zijn', vertelt Jelle. Zo groeit bij LBK het geloof in de derde plaats.

Vechten voor eerste en derde plaats

Niet enkel LBK droomt van de derde plaats, Ekonomika gelooft dat ze die plaats zullen behouden. VTK zal Apolloon ongetwijfeld het vuur aan de schenen leggen: ze zijn met velen, ze zijn voorbereid en hebben genoeg supporters. Maar Apolloon barst van het sporttalent en zal zijn vorige zege koste wat kost verdedigen. 'Ik besef dat we vaak 's nachts onze voorsprong verliezen', vertelt Stein, 'dus ik ga proberen om zoveel mogelijk toertjes 's nachts te lopen.'

De ambities en strategieën zijn er, de trainingen zijn aan de gang. Nu is het afwachten tot eind oktober om te zien welke kring als winnaar het podium zal mogen betreden.

Powered by Labrador CMS