analyse> Prijs stijgt licht boven index, alsmaar meer ‘comfortkamers’

Het gemiddelde kot kost 375 euro

Wie een kot zoekt in Leuven is jaarlijks gemiddeld 4.507 euro kwijt, zo tonen nieuwe cijfers van de Huisvestingsdienst. De prijs is de laatste jaren licht boven de index toegenomen.

Gepubliceerd

De Huisvestingsdienst van de KU Leuven baseert haar cijfers op een jaarlijkse contractenstudie van 2.900 koten. Cijfers van academiejaar 2020-2021 zijn nog niet beschikbaar.

De gemiddelde maandprijs van een Leuvens kot met basiscomfort situeert zich volgens die telling rond de 375 euro per maand, of 4.507 euro op jaarbasis. Dat is een toename van zo'n 450 euro ten opzichte van academiejaar 2013-2014; een stijging die licht boven de index uit komt.

De kotenmarkt is in Leuven zichtbaar in trek. 'Investeerders zien het als de meest zekere markt', verklaart Leuvens schepen van Wonen Lies Corneillie. 'Er is een beperkte investering en verhuurders zijn heel zeker van de afzetmarkt. Ze zijn in de meeste gevallen zeker dat de huur goed betaald zal worden.'

De groei van die markt lijkt de komende jaren ook gegarandeerd door de verdere instroom van internationale studenten. 'Het zal nodig zijn meer kamers te voorzien, want we verwachten dat het aantal buitenlandse studenten stijgt', vertelt Ludo Clonen, diensthoofd bij de Huisvestingsdienst.

Trouwe verhuurders

Opvallend: de maandelijkse huurprijs is lager voor koten met 10-maandencontracten. Zij kosten maandelijks 349 euro, of jaarlijks 3.493 euro. 'Ik vermoed dat dat de meer "trouwe" verhuurders zijn die zich houden aan de 10-maanden contracten en hun prijs enkel met de index verhogen', verklaart Clonen. 'Het zijn ook minder vaak commerciële verhuurders.'

Het aandeel van die 10-maandencontracten valt wel steeds verder terug: van 20% in 2013 tot amper 10% in 2019. Daarmee volgt Leuven de trends uit andere studentensteden. Dat de KU Leuven zelf nog aan de 10-maandencontracten vasthoudt, maakt volgens Clonen echter dat het fenomeen ook op de private markt zichtbaar blijft. De KU Leuven kan door haar relatief grote aanbod de markt blijven beïnvloeden.

Comfortkamers

Nieuwste trend in het kotenlandschap zijn de 'comfortkamers', vaak net iets groter en met eigen sanitair. Hun aandeel is de afgelopen jaren immens toegenomen tot 38%. 'Maar het gaat nog verder toenemen naar de 40%', aldus Clonen. 'Want als er wordt bijgebouwd, is het veelal met eigen sanitair.'

Die extra comfortkamers zijn flink duurder: 499 euro per maand en 5.999 euro op jaarbasis. Het feit dat makelaarsvereniging CIB vorige maand nog aan een gemiddelde maandprijs van 426 euro per kot kwam, is te verklaren door hun groeiend aandeel in het algemene aanbod. 'Als je tien jaar terugkijkt, waren die comfortkamers eerder een uitzondering: toen had je kamers en studio's. Zo'n comfortkamers waren toen echt marginaal in het aanbod', aldus Clonen.

'Er is zeker een markt voor deze comfortkamers, maar we zien toch dat de meeste studenten omwille van de betaalbaarheid eerder kiezen voor een kot met basiscomfort en gemeenschappelijk sanitair dan een duurdere comfortkamer', verklaart Clonen. Bij een kameroverschot stelt de Huisvestingsdienst vast dat er in verhouding meer comfortkamers leeg blijven staan dan kamers met basiscomfort.

Meer modelcontracten

Bij de Huisvestingsdienst is men vooral tevreden dat de modelcontracten van de KU Leuven terug in de lift zitten. Dat zijn basiscontracten die de dienst kosteloos aanbiedt aan verhuurders. Na een dipje in 2016, steeg de contractvorm over vier jaar van 32% naar 43% in de onderzochte database.

De reden is te vinden bij het nieuwe Woninghuurdecreet, ingegaan in 2019. De normen voor verhuur van studentenkamers werden verstrengd waardoor het modelcontract de minimale bescherming van het decreet dichter benaderde. Zo kan een huisbaas voortaan de huur enkel verhogen via indexatie zolang een student het kot niet verlaat.

Powered by Labrador CMS