Van barbecue tot Bouwfuif

Galabals op de campussen

21 maart 2016
Artikel
Voor bijna alle Leuvense kringen is het seizoen van strikjes en kleedjes weer aangebroken. Ook op de andere campussen wordt er stijlvol gefeest, maar in heel verschillende concepten.

De Leuvense galabals volgen meestal een gelijkaardig recept. Studenten trekken in hun mooiste pak of jurkje naar een fraai aangeklede zaal, waar bands of dj's ten dans spelen en de cava rijkelijk vloeit. Het concept galabal wordt echter heel anders geïnterpreteerd aan de rest van de KU Leuven.

Zo zijn de galabals op Campus De Nayer in Sint-Katelijne Waver eerder gericht op de oud-studenten. "Om de vijf jaar organiseert elke vereniging hier een bal om de alumni nog eens samen te brengen," zegt Wouter De Schutter, preses van het plaatselijke studentenverbond. "Het diner is vooral voor hen. 's Avonds sluiten de huidige studenten aan voor een fuif."

De Schutter vindt het contact met de alumni heel belangrijk. "Het is belangrijk om te onthouden dat we van ergens komen. Vroeger was het anders en naar de toekomst zal het nog anders zijn," legt hij uit. "Het contact met de oud-leden moet ons aanzetten om te groeien in wat we doen binnen het studentenleven."

"Het diner is vooral voor de alumni"

Wouter De Schutter, preses studentenverbond Campus De Nayer

Rodenbach

Ook op campus Oostende krijgen de oud-leden een plaats, samen met de docenten en sponsors. "Voor hen organiseren we een receptie voor het eigenlijke bal, de Bouwfuif," zegt Michiel Dewitte, een van de organisatoren. "Het is niet echt een bal, meer een grootschaligere fuif voor de hele campus in het casino van Oostende."

Wat belangrijker is dan het kostuum of de little black dress, is het bier. "Door een deal met brouwerij Palm kunnen we dit jaar voor het eerst Rodenbach serveren," zegt Dewitte trots. "In West-Vlaanderen is het bier heel bekend. Zo kunnen we het West-Vlaamse gevoel aanwakkeren."

Sfeermuziekskes

De Kempenaars van campus Geel kunnen zich twee keer per jaar piekfijn uitdossen om te feesten met hun campusgenoten van Thomas More. In november is er eerst het galabal van studentenclub Economica. "Dat is altijd het chiquere galabal, op verplaatsing en met een fraai buffet," weet Robin Konings, preses van ingenieurskring II. "Er wordt ook altijd een feestbus ingelegd, die de studenten van Geel naar Laakdal en terug brengt."

In het hemelvaartweekend is het opnieuw feest in Geel, met studentenkoepel Atomos aan het roer. "In de plaatselijke parochiezaal is er eerst een barbecue en daarna een avond gezellig samenzijn," vertelt Konings. "Er komen een paar dj's draaien. Geen muziek zoals op een td, eerder wat sfeermuziekskes."

"Dit jaar kunnen we voor het eerst Rodenbach serveren"

Michiel Dewitte, organisator Bouwfuif

Het idee van een facultair galabal, waarbij studenten van dezelfde opleiding, maar van verschillende campussen samen feesten, spreekt Konings best aan. "Het zou wel interessant zijn om de industriële ingenieurs van andere campussen eens te ontmoeten," vindt hij.

Dewitte is ietwat sceptischer. "Het is een idee om te lanceren, maar niet per se nodig. Hier in Oostende zitten we met 50 à 60 afstuderende ingenieurs. Hoeveel daarvan zien het zitten om naar dat galabal te gaan?"