artikel> Positieve discriminatie leidt tot een rechtszaak

Yale aangeklaagd door Trump-regering voor discriminatie jegens witte en Aziatische studenten

Yale University werd begin deze maand beschuldigd van discriminatie. Ze zou zwarte studenten voortrekken bij het toelatingsproces.

Gepubliceerd

Het is algemeen geweten dat de Verenigde Staten kampen met discriminatie, vaak op basis van ras. Nu het ministerie van Justitie begin deze maand een officiële aanklacht neerlegde tegen Yale University, komt een vorm van discriminatie opnieuw aan bod. Bij het aannemen van nieuwe studenten gaven ze – volgens Trump – gemakkelijker toegang aan zwarte leerlingen dan aan witte.

'Je kan niet verwachten dat na lange structurele ongelijkheid in de samenleving , er ineens feitelijke gerechtigheid is'

Marie Spinoy, doctorandus KU Leuven

Een tweejarig onderzoek van het ministerie van Justitie stelt vast dat witte en Aziatisch-Amerikaanse studenten 12,5% minder kans hebben om toegelaten te worden dan Afrikaans-Amerikaanse studenten. Volgens de rector van Yale, Peter Salovey, is dit onderzoek gebaseerd op onnauwkeurige statistieken en ongegronde conclusies.

Affirmative action

Yale hanteert bij het toelatingsproces een gekend systeem. Met het oog op multiculturaliteit steunen ze op het principe van positieve discriminatie of affirmative action. Dit houdt in dat etnische achtergrond ook een belangrijke factor kan zijn bij het toelatingsproces. Volgens Kurt Willems, docent onderwijsrecht aan de KU Leuven, is dit vaak noodzakelijk: 'Soms moeten bepaalde mensen anders behandeld worden opdat er gelijkheid kan zijn.'

Veel hoogstaande politici zijn het niet eens met de regering. Ted Mitchell, voorzitter van de American Council on Education (ACE), noemde de rechtszaak schokkend en teleurstellend.

'Het zou me niet verbazen mocht dit een uitgekiende marketingstrategie zijn voor de presidentiële verkiezingen'

Kurt Willems, docent onderwijsrecht KU Leuven

'Je kan niet verwachten dat na lange structurele ongelijkheid in de samenleving , er ineens feitelijke gerechtigheid is. Dat is de vaststelling waarop positieve actiemaatregelen verder bouwen', aldus Marie Spinoy, doctoraatsonderzoeker in het anti-discriminatierecht aan de KU Leuven. Zij organiseert vanuit Lean in Leuven Law en samen met UNDIVIDED binnenkort ook een online evenement rond positieve actie (affirmative action in het Engels) op 16 november.

Uiteraard zijn er verschillende visies op gelijkheid. Volgens Trump kan elk gebruik van ras als criterium bestempeld worden als discriminatie. Met deze gedachtegang scoort hij zeker punten bij enkele Amerikaanse rechters. 'De enige manier om te stoppen met discrimineren op basis van ras, is door te stoppen met discrimineren op basis van ras', klinkt het bij de opperrechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, John Roberts.

Presidentsverkiezingen

Velen denken dat deze rechtszaak politiek gemotiveerd is. 'Het zou me niet verbazen mocht dit een uitgekiende marketingstrategie zijn voor de presidentiële verkiezingen', stelt Willems.

Yale blijft sterk in de schoenen staan en ontkent elke vorm van negatieve discriminatie. Bij het kiezen van toekomstige studenten worden verschillende aspecten van het leven van een kandidaat in acht genomen, zoals academische prestatie, buitenschoolse activiteiten en militaire dienst. Ze blijven bij hun strategieën en laten hun toelatingsbeleid onveranderd, ondanks de rechtszaak.

Powered by Labrador CMS