Brecht Castel

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Brecht Castel

Het Vlaamse wielervoorjaar is vorig weekend van start gegaan. Leuvenaar Jasper Stuyven wil daarin een hoofdrol spelen.

Dit edtioriaal is een reactie op een brief van Zeger Debyser over een voorstel van N-VA Leuven voor een fietsdeelproject.

Op zondag 14 oktober 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. De zoektocht naar een opvolger voor Louis Tobback, als burgemeester van Leuven, begint echter nu al. Wij zetten de kandidaten op een rij.

Op 29 maart zullen 4.000 studenten verzamelen op het Ladeuzeplein voor een massacantus onder begeleiding van de beiaard en een orkest. De geschiedenis van de beiaardcantus is jong, maar geurrijk.

De Leuvense oppositiepartij N-VA lanceert een voorstel voor fietsdelen in de studentenstad. Het ‘catchy logo’ is klaar, maar het financiële plaatje en de haalbaarheid zijn onduidelijk.

Een student die heel het semester is opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, iemand die twee dagen per week therapie volgt, een ander wiens vader stierf aan zelfdoding …

Robin is een pseudoniem. Hij getuigt in het kader van de reeks 'de (on)macht van onze gedachten' over psychische gezondheid bij studenten.

Femke is een pseudoniem. Zij getuigt in het kader van de reeks 'de (on)macht van onze gedachten' over psychische gezondheid bij studenten.

Leen is een pseudoniem. Zij getuigt in het kader van de reeks 'de (on)macht van onze gedachten' over psychische gezondheid bij studenten.

Julie is een pseudoniem. Zij getuigt in het kader van de reeks 'de (on)macht van onze gedachten' over psychische gezondheid bij studenten.

Een op twintig studenten aan de KU Leuven kampt met matige tot ernstige psychische problemen. Een student op tien dacht al eens aan zelfdoding. Heel vaak zoeken zij geen hulp.

Je beste vriend zijn vader is overleden. Iemand in de aula ziet er ongelukkig uit. Je kotgenoot eet weinig of drinkt veel de laatste tijd. Wat doe je?

Op donderdag 10 november pakte The Cat Empire met zijn Australische ska Het Depot in. Zo werd een regenachtige novemberavond voor even een broeierige festivalzomer. Iemand nog bang?

Het blijft nog lang met twee woorden spreken, maar Apolloon staat er goed voor om zichzelf op te volgen op de erelijst van de 24 urenloop. Ekonomika gaat naar een 3e plaats ten nadele van LBK.

Eén twaalfde van de wedstrijd is achter de rug. Het is nog zeer vroeg in de nacht, maar de eerste verschillen tekenen zich al af.

Het grootste sportevenement aan de KU Leuven volgen we 24 uur lang op de voet. Op en naast de piste staat er weer veel te beleven en op deze pagina mis je niets.

De Wereld Rond brengt deze week studentennieuws uit de Verenigde Staten, de Verenigde Arabische Emiraten en Ierland.

Vandaag wordt het academisch jaar aan de KU Leuven op gang geschoten. De openingsspeeches, de stoet van de togati en alle andere evenementen kan je hier op de voet volgen.

De Wereld Rond brengt deze week studentennieuws uit Thailand, Finland en Malawi.

Voor de tweede keer bundelde Leuven zijn culturele zomerevenementen onder de noemer Het Groot Verlof. Het werd een succes, al wilden te weinig mensen betalen voor Status Quo en Selah Sue.

Aan de Servisch-Hongaarse grens wachten honderden vluchtelingen. Hongarije laat slechts met mondjesmaat mensen toe. Zo ontstaan wachtrijen in mensonterende omstandigheden zonder sanitair.

Onze reporter fietst ‘Tegen de Stroom in’ naar de Balkan. Onderweg ontmoet hij asielzoekers en migranten. Hij laat hen zelf hun verhaal doen.

De vluchtelingencrisis domineert deze dagen het nieuws. Het verleden wordt daarbij gretig aangehaald om argumenten kracht bij te zetten. Historicus Idesbald Goddeeris plaatst wat zaken in perspectief.

In Duitsland doen meer dan driehonderd roddels de ronde over vluchtelingen die stelen, moorden en verkrachten. Lokale journalisten en de site hoaxmap.org voeren een strijd tegen die valse geruchten.

De Syrische familie Suliman woont nu in een Duits dorp. Ze stellen het zeer goed, maar dat is niet evident. Duitse vrienden maken is moeilijk, de oorlogsherinneringen dreunen na en er is soms heimwee.

“Schengen is dood,” klinkt het bij sommige politici. Door de terreurdreiging en de vluchtelingencrisis staat het akkoord onder druk. Daarvan is in het grensdorp Schengen zelf weinig te merken.

De minderjarige vluchtelingen die in het Kartuizerklooster van de KU Leuven verblijven, krijgen les in een onthaalklas. OKAN-leerkracht Ruth Vercruysse vertelt hoe het werkt.

In veel turnzalen van Duitse scholen wonen tijdelijk vluchtelingen. Ook in een basisschool in Kaarst was dat het geval. “Problemen of protest zijn er nooit geweest,” vertelt de schooldirecteur.

Onze reporter fietst ‘Tegen de Stroom in’ naar de Balkan. Onderweg ontmoet hij asielzoekers en migranten. Hij laat hen zelf hun verhaal doen.

Het Limburgse Lommel heeft nog even 500 extra inwoners. Fedasil organiseert er namelijk een tijdelijk opvangcentrum voor asielzoekers. De Lommelaars zijn verdeeld, van angst tot enthousiasme.

“Wraakporno wordt in de media vaak nogal eng gedefinieerd,” vindt Eva Lievens, professor Rechten aan de Universiteit Gent.

Naaktfoto's van jezelf zijn iets erg intiems, maar dankzij sociale media kunnen ze in verkeerde handen vallen. Het overkwam Nele en Sofie. “Ik ben bang dat die foto’s weer opduiken.”

Televisiemaker Martin Heylen zie je elke week op VIER met ‘Terug naar eigen land’ over de vluchtelingenproblematiek. “Het was surrealistisch om op Lesbos te staan, overmand door emoties.”

Zelfverklaarde stand-upfilosoof Laura van Dolron en acteur Steve Aernouts zoeken naar de pauzeknop van het leven. In hun voorstelling ‘Wat nu nodig is’ vinden ze die helaas niet.

"Wij zijn solidair met vluchtelingen," opende rector Rik Torfs het academiejaar. Vijf maanden later verzorgt zijn universiteit opvang, maar geen onderwijs. In Brussel en Gent beweegt er wel wat.

Eén uur ’s nachts, een fuifzaal in Leuven. Na een toiletbezoek wil ik terug gaan dansen, maar een groep meisjes staat in de doorgang. Ik schat dat ze 17 zijn.

Burundi staat op de rand van een burgeroorlog volgens de Verenigde Naties. Twee Belgen in Burundi vertellen hoe het dagelijkse leven toch verdergaat.

Artefact probeert hedendaagse kunst op het scherpst van de snee te brengen. Als actueel thema koos STUK dit jaar voor het luchtruim in al zijn aspecten.

U had vast al vernomen dat de nieuwe film van Lars von Trier veel geslachtsgemeenschap bevat. De titel en de typografie van die titel liegen er niet om: NYMPH()MANIAC. Maar er is meer.

Op de universitaire campus in Heverlee bevindt zich de Bakala Academy, een onderzoeks- en testcentrum voor sporters. Het prestigieuze sportlabo werkt nauw samen met de KU Leuven.

De theatervoorstelling “Ensor” van Compagnie Cecilia en Circus Ronaldo was vorige week vier keer uitverkocht in 30CC/Schouwburg. Een publiekslieveling met diepgang.

Het voorbije weekend palmden jongeren OPEK in. Onder professionele begeleiding lieten zij op VAARTfestival het beste van hun kunstzinnige zelf zien. Wij pikten een voorstelling uit de selectie.

Voor de vierde keer vond in Leuven het Zythos Bierfestival plaats. 17,000 bezoekers konden er proeven van 500 Belgische bieren. Is een bierfestival een muziekfestival zonder muziek?

De kringen NFK en Mecenas sloegen vorige week de handen in elkaar voor een stevige portie cultuur. Onder de noemer Open Expo brachten ze een complete kunstdriedaagse.

Studentes Lien De Decker (20) en Hanne Wouters (22) dromen ervan om met hun bobslee naar de Olympische Spelen te gaan. Op weg naar 2018 proberen ze (financieel) niet te crashen.

Het afgelopen weekend vond het kunstenfestival Playground plaats in M en STUK. De achtste editie was wisselvallig, maar gelukkig met brede opklaringen.

Van 13 tot 16 november vindt in M en STUK het kunstenfestival Playground plaats. Een jaarlijkse hoogvlieger voor liefhebbers van podiumkunsten en expo.

We leven in een fantastische digitale wereld. Dankzij de smartphone hebben we die wereld ook constant binnen handbereik. Geweldig!

Vorig jaar was er alom consternatie in cultuurland. Joos, het dagelijkse programma van Ruth Joos op Radio 1 over kunst en cultuur, werd opgedoekt. Nu werkt ze grotendeels voor televisie.

De KU Leuven gaat met steun van de Vlaamse overheid een nieuwe atletiek- en balsportenhal bouwen in het sportkot. Opmerkelijk, gezien de universiteit voor forse besparingen staat.

Afgelopen woensdag liep het Ladeuzeplein vol voor de zestiende editie van de Studentenwelkom. Meer dan 14.000 studenten genoten van een gratis infomarkt en optredens.

Tim Rummens (26) is een talentvolle hordeloper die topsport combineert met zijn studies aan Groep T. Veto vroeg hem hoe hij dat klaarspeelt.

Hoe voer je een goed gesprek met iemand die het moeilijk heeft? Kan je iets doen aan donkere gedachten? De KU Leuven zoekt met het nieuwe project MindMates naar antwoorden.

De STUK Expozaal is in het kader van 50 jaar migratie omgebouwd tot een soort Marokkaanse autofabriek. Je vindt er geen ijzer of olie, maar wel ebbenhout en leer.

Leuven heeft er een nieuwe poëzieavond bij. Onder de noemer Vers Geweld kunt u onstuimige dichters aan het werk horen met een fairtradedrankje bij de hand.

Al dertig jaar organiseert Behoud de Begeerte literaire avonden in Vlaanderen en Nederland. Om dit jubileum luister bij te zetten, mochten Jules Deelder en Tom Lanoye een avond vullen.

Leuven heeft een nieuwe toeristische troef in handen. De toren van de Centrale Bibliotheek is vanaf dit jaar open voor publiek.

Kim Gevaert, Simon Mignolet en Hans Van Alphen studeerden aan de KU Leuven met een topsportstatuut en werden helden in de Belgische sport. Pieter-Jan Hannes is goed op weg om in dat rijtje te passen.

In de Centrale Bibliotheek opent woensdag een gratis expo met grote en nieuwe namen uit de Belgische kunst. De KU Leuven haalde voor de titel van de tentoonstelling de mosterd bij Lady Gaga.

Eén schilderij en dertien tekeningen, meer heeft museum M niet nodig om een boeiende en zinnenprikkelende expo op poten te zetten.

De Jeugd van Tegenwoordig heeft met Ja, Natúúrlijk een vierde plaat klaar en ze speelden donderdag Het Depot plat. Reden genoeg dus om de enfants terribles van de nederhop op de rooster te leggen.

Poëzietalent krijgt een nieuw podium en een jazzdrummer nodigt zijn muzikale vrienden uit. En ook jij krijgt een gratis uitnodiging voor een heerlijk avondje Jazz ‘n’ Words.

Met MCBTH herleidt Het Toneelhuis Shakespeares Macbeth tot de essentie. Geruggesteund door LOD muziektheater en een visuele weelde, bieden de acteurs een blik in het hoofd en hart van Macbeth.

Museum M ontrafelt het begin van de conceptuele kunst in België met als hoofdrolspeler Fernand Spillemaeckers. Dat klinkt misschien wat stoffig, maar is tegelijkertijd ook opwindend.

Danste Rudi Vranckx de limbo in Cancun? Op deze vraag krijg je géén antwoord op de gratis expo Stil Vinyl in de bib van Leuven. Wat je wel krijgt dat lees je hieronder?

De student lust al eens een snelle hap. Natuurlijk geldt daarbij “hoe vettiger, hoe prettiger,” maar er is nood aan meer nuance. Wij gingen op zoek naar de beste Bicky Cheese van Leuven.

Aleksandra Mir exposeert in museum M, maar ze was in 1999 ook de eerste vrouw op de maan. Huh, heeft er dan al een vrouw gewandeld op het maanoppervlak?

Actrice Charlotte Vandermeersch is sinds 2012 verbonden aan theatergezelschap Lazarus. Op dit moment speelt ze in “Woody”, een tragikomedie geïnspireerd op het werk van Woody Allen.

Charlotte Marie Dooms volgt de richting arabistiek en islamkunde aan de KU Leuven. Het eerste semester van haar master doet ze in Caïro.

Koert Debeuf studeerde oude geschiedenis aan de KU Leuven en rolde daarna in de politiek. Sinds september 2011 woont hij in Caïro en publiceert hij internationaal over de Arabische Revolutie.

De denksport quizzen is in Leuven populairder dan ooit. Wat is de charme van een studentenquiz? En hoe maak je er zelf een?

De Oostenrijkse kunstenaar Markus Schinwald krijgt in Museum M zijn eerste Belgische overzichtstentoonstelling. M brengt een uitstekende expo met vijf zalen en vijf krachtige ervaringen.

Angst voor vluchtelingen leeft bij veel Vlamingen. Dat moeten we durven toegeven. Ze zijn met zoveel, meneer. Ze komen onze jobs afnemen, meneer. Dat zijn moslims en die deugen niet, meneer.