REPORTAGE PARALLAX
Kunst en wetenschap in dialoog met elkaar: 'Beide groepen zijn pioniers van de verandering en van de revolutie'

Tot eind 2025 kan je in het Hollands College de tentoonstelling Parallax bezichtigen. De rode draad doorheen de tentoonstelling zijn herinneringen. 'Zowel onze eigen herinneringen als die van onze ouders en grootouders, beïnvloeden ons nu en in de toekomst.'
In het hart van Leuven, verscholen achter de historische gevel van het Hollands College, speelt zich momenteel een bijzondere ontmoeting af tussen heden en verleden, wetenschap en kunst. De tentoonstelling Parallax is een krachtig voorbeeld van wat er mogelijk is wanneer de universiteit haar deuren opent voor artistieke reflectie over onderzoek, en kunstenaars de vrijheid krijgen om creatief aan de slag te gaan met academisch onderzoek.
Sterrenwinden
De tentoonstelling maakt deel uit van de festiviteiten rond het zeshonderdjarig bestaan van de KU Leuven en is het resultaat van een langdurig proces, begeleid door Metaforum, de interdisciplinaire denktank van de KU Leuven.
De naam Parallax verwijst naar een optisch fenomeen: de positie van een object lijkt te veranderen afhankelijk van het standpunt van de kijker. Dat idee, toegepast op herinneringen, vormt de rode draad doorheen het project. Verandert onze huidige positie in de tijd de manier waarop we terugdenken aan herinneringen? Hoe nemen we het verleden mee in het heden? De kunstenaars gingen aan de slag met die vragen.
Zo realiseerde collectief Dani O'Dean (Sarah Hendrickx en Chloé Dierckx) een telescoop die beelden van sterrenwinden combineert met foto's van persoonlijke herinneringen. 'We willen de verwevenheid van het kleine menselijke en het grote universum uitbeelden. Onze herinneringen, maar ook die van onze ouders en grootouders, beïnvloeden ons nu en in de toekomst', zegt Hendrickx.
Herinnering als uitgangspunt
Parallax begon met het verzamelen van herinneringen. 'We wilden mensen die aan de KU Leuven studeerden of werkten uitnodigen om stil te staan bij hun eigen academische reis', vertelt curator Helene Daniëls. 'Dat kon een plek zijn, maar ook een professor, een gebouw, een boek – alles wat voor hen betekenisvol was.' Die herinneringen werden verzameld in een digitale galerij. De herinneringsgalerij telt momenteel meer dan tachtig bijdragen en staat nog steeds open voor aanvullingen, ook van studenten.
Die galerij werd het uitgangspunt voor de tentoonstelling. 'Via een open oproep werden kunstenaars gevraagd om een herinnering uit te kiezen en creatief te vertalen tot kunstwerk', legt curator Lien Verpoest uit. 'Uit 43 inzendingen selecteerden we 8 projecten.'
Die werken zijn nu te bewonderen in het Hollands College, een plek die niet toevallig gekozen werd. Als barok erfgoedgebouw dat nu gebruikt wordt als tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst, vormt het een symbolische brug tussen verleden en heden. 'De kunstenaars kozen bewust voor ruimtes waarin hun werk het beste tot hun recht zouden komen. Zo ontstond een natuurlijke symbiose', zegt curator Robin Lemmens.
Kunst(enaars) en wetenschap(pers)
Centraal in alle werken staat de interactie tussen kunst en wetenschap. 'Die relatie is iets wat veel besproken wordt zowel aan de KU Leuven als in het buitenland', verklaart Verpoest. 'Zowel wetenschappers als kunstenaars waren geïnteresseerd om de dialoog met elkaar aan te gaan. Beide groepen zijn pioniers van de verandering en van de revolutie.'
Lemmens voegt er nog aan toe dat kunstenaars het werk van wetenschappers als inspiratie voor hun werk kunnen gebruiken, maar dat ook wetenschappers kunnen leren van kunstenaars om vragen te stellen die iemand misschien nog nooit gesteld heeft, om op een andere manier kijken en af te stappen van hun onderzoeksstramien.
'We hopen dat wetenschap minder abstract wordt'
Robin Lemmens, curator
Ook collectief Dani O'Dean vindt de connectie tussen kunst en wetenschap een logische combinatie. Voor Hendrickx en Dierckx is het werk dan ook een manier om wetenschap vatbaarder te maken. 'Ik denk dat het idee van de ruimte iets vrij onvatbaar is. In dit project koppelden we dat grootse van de ruimte aan persoonlijke, intieme relaties. Daardoor hopen we dat de wetenschap wat minder abstract wordt.'