RECENSIE CONCERT

Veelzijdige en persoonlijke Brihang maakt sterke indruk in Het Depot

Brihang blonk uit in de veelzijdigheid: de artiest is tegelijk een verhalenverteller, rockster en bevlogen poëet.

Brihang verkocht dit weekend twee keer het Depot uit ter promotie van zijn derde langspeler Droomvoeding. ­Het werd een avond vol poëtische grollen, humoristische praatjes en… een pluche koala.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Brihang is zijn monsterhit Steentje uit 2019 al lang ontgroeid. De Knokkenaar trakteerde Het Depot op een veelzijdig concert in het teken van zijn eerste vaderschap. De zaal smolt collectief een eerste keer, toen zijn dochter iedereen welkom heette via een geluidsfragment: 'Hallo, hoe gaat het met jullie? Gaat alles goed?'

Kermis

Aan de hand van anekdotes van de voorbije dag praatte Brihang zijn nummers aan elkaar. Zo gaf hij een lofrede aan zijn wandelschoenen en aan de pluche koala die hij net had geschoten op de kermis, tegenover Het Depot: 'Het is de mascotte van de avond, maar ze ligt backstage. Hoe doen ze dat, de groten? Ik wil nu de beer op het podium, alstublieft.' Na Zee van Tijd maakte Brihang ook even tijd voor een sessie aerobics: 'Blijven klappen, we gaan voor een wereldrecord', lachte hij.

Tijdens hits als Steentje en Tussenin leek iedereen in de zaal voor even een West-Vlaming te zijn

Belangrijker: ook muzikaal bleek het concert een schot in de kermisroos. Met een wervelende band herontdekte de West-Vlaming live zijn eigen plaat, met Alois Maddens aan de gitaar en achter de toetsen, en Klaas De Somer aan de drums. Zij begeleidden Brihang — 'Bergop, bergaf. Stap na Stap' — letterlijk en figuurlijk naar het dak van Het Depot. 

Veelzijdige poëtische pracht 

Het concert stond in het teken van zijn prille vaderschap.

Brihang blonk uit in de veelzijdigheid: de artiest is tegelijk een verhalenverteller, rockster en bevlogen poëet. Binnenkant zong hij a capella met het publiek. Op andere momenten liet de zanger het Depot swingen zoals normaal alleen Shakira dat kan. Na de veertigjarige levensgenieter, heeft ook de zestienjarige fangirl de rapper ontdekt. 

Tijdens Telefoontje, een nummer over de aankondiging van verlies, toonde Brihang zichtbaar geëmotioneerd zich van zijn kwetsbare kant. De zaal was ingetogen stil en hulde zich in zijn warme stem en poëtische pracht. 

Met Accepteren en Mama's Buik gaf de rapper een inkijk in zijn prille vaderschap. Zijn kind was als een spiegel om over zijn eigen leven te reflecteren: 'Ja, ik leerde accepteren dat niet alles moet. Ondertussen leer ik jou dat niet altijd alles mag.'

Nadat een stagedive hem doorheen het Depot had gewalst, gingen alle remmen los bij Steentje en Tussenin. Bij die hits leek iedereen in de zaal voor even een West-Vlaming te zijn. 

Buiten categorie 

'Er is nog zoveel om van de heuvels te leren', stelde de Knokkenaar, maar één ding is duidelijk. Met de plaat en tour van Droomvoeding is Brihang definitief een stevige bergketen van buiten categorie in het Belpoplandschap. Hij bood het publiek de spreekwoordelijke wandelschoenen aan om die te beklimmen.

'Brihang is de grootste rapper', schreef Veto in 2020. In het Depot was hij even de allergrootste. Zó groot dat zijn pet hem tegenwoordig op een fluwelen kussen aangeboden wordt.

Gezien op zondag 3 februari in het Depot.

Powered by Labrador CMS