analyse> Frankrijk opnieuw onbetwiste nummer één

Dit zijn de populairste uitwisselingsbestemmingen aan de KU Leuven

Maar liefst 4.447 studenten ruilden vorig jaar hun zo geliefde Leuven in voor een avontuur naar het onbekende. Maar waar ligt nu het walhalla van de Leuvense student?

Gepubliceerd

Of het nu is om je cultuur te verbreden, of om even van het ellendige Belgische weer af te zijn, studeren in het buitenland blijft een aantrekkelijk idee. Gelukkig biedt onze wereld van onethische Ryanair-vluchten en saaie EU-bureaucraten de perfecte voorzieningen om vrij in Europa te studeren. De populairste bestemmingen zijn dan ook niet zo heel erg ver van huis te zoeken: Frankrijk, Spanje en Duitsland.

Maar sommige studenten blijken toch wat moe gekeken op het oude continent. Op een negende plaats vinden we een eerste exoot: China, dat 62 studenten kon bekoren. Aan de andere kant van de aardbol beleven 48 studenten hun American Dream; de hoog aangeschreven universiteiten van de Verenigde Staten komen op plaats elf, net boven Zwitserland. De echte ontdekkingsreizigers trokken echter zuidelijker, want ook Zuid-Afrika (43) en Australië (39) haalden de top-20.

‘De top drie is eigenlijk al jaren dezelfde’, weet Bert Willems, coördinator bij de Dienst Onderwijsprocessen van de KU Leuven. ‘Dit zijn de landen die voor studenten veel vertrouwder aanvoelen dan bijvoorbeeld Oost-Europa. Dat het zuiden zo goed scoort heeft allicht ook wel met toeristische aspecten te maken, maar uiteindelijk hangt het voornamelijk van het aanbod van de faculteiten af welk land het goed doet.’

Populairste uitwisselingsbestemmingen*

Frankrijk

241

Spanje

201

Duitsland

132

Italië

126

Verenigd Koninkrijk

111

Nederland

89

Portugal

72

Zweden

71

China

62

Noorwegen

52

Verenigde Staten

48

Zwitserland

47

Oostenrijk

46

Tsjechië

44

Finland

43

Denemarken

43

Zuid-Afrika

43

Australië

39

Canada

37

Hongarije

26

De populairste universiteit komt vreemd genoeg niet uit een van de vijf populairste landen. De Universitade de Lisboa herbergt op dit moment 34 studenten van verschillende faculteiten aan de KU Leuven. ‘Die toppositie komt elk jaar bij een andere universiteit terecht. Vaak gaat het wel om instellingen in kleinere landen omdat daar vaak minder spelers zijn over het hele land’, meent Willems. Ook plaats twee is een beetje een vreemd eendje: Universiteit Stellenbosch ligt ten westen van Kaapstad en is een van KU Leuvens belangrijkste internationale partners. ‘Het vorige bestuur zette reeds fel in op centrale akkoorden met enkele prioritaire partners en het huidig bestuur pleit voor nog meer internationale institutionele samenwerking. Het is dan ook leuk om Stellenbosch zo hoog op de lijst te zien.’

Populairste universiteiten*

Universidade de Lisboa

34

Universiteit Stellenbosch

30

Universidad de Sevilla

27

Norwegian University of Science & Technology (Trondheim)

24

Universidad de Salamanca

23

Université de Montpellier

17

Kobenhavns Universitet

15

Université René Descartes (Parijs)

15

Politecnico Milano

15

Umeå Universitet

15


Maar ook België blijkt een populaire studiebestemming. De KU Leuven kon daardoor 1189 uitwisselingsstudenten ontvangen. Daar valt op dat de liefde voor Spanje wederzijds is: met 208 nieuwe studenten zou het dus niet echt verrassen mocht de Alma paella gaan aanbieden. Onze universiteit valt overigens bij wel meer Zuid-Europeanen in de smaak. Ook Italianen (158), Portugezen (58) en Turken (31) vinden vlot hun weg naar de KU Leuven. Erasmus Belgica, het programma dat een uitwisseling tussen Vlaamse en Waalse universiteiten promoot, is een minder populaire optie en kon slechts 35 studenten bekoren. ‘Daar zitten wel veel studenten bij die pas het tweede semester aankomen, dus dat aantal zal waarschijnlijk nog stijgen’, aldus Willems.

Uitwisselingsstudenten aan de KU Leuven per nationaliteit*

Spaans

208

Italiaans

158

Duits

103

Frans

70

Portugees

58

Pools

46

Chinees

43

Belgisch

35

Japans

32

Turks

31

Nederlands

28

Brits

27

Tsjechisch

25

Deens

24

Slowaaks

22

Hongaars

20

Zweeds

19

Braziliaans

18

Iers

16

Oostenrijks

15


*cijfers kunnen nog toenemen doorheen het academiejaar

Powered by Labrador CMS