NIEUWS INSCHRIJVINGEN

KU Leuven vervroegt Inschrijvingsdeadline

Vanaf volgend jaar zullen studenten zich maar tot 20 september kunnen inschrijven en herinschrijven. Voor studenten die wensen te heroriënteren is wel een uitzondering voorzien.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Vanaf 2023-2024 zal de start van het academiejaar er aan de KU Leuven helemaal anders uitzien. Eerder kondigde de universiteit al de introductie van startersdagen aan. Die dagen moeten startende studenten in de week voor de lessen beginnen klaarstomen om hun universitaire carrière optimaal aan te vatten.

Maar door die hertekening wordt ook de uiterste inschrijvingsdatum verschoven. Studenten zullen zich nog maar tot 20 september kunnen inschrijven. Tot vorig jaar lag die deadline op de derde woensdag van het academiejaar.

Om die vroegere datum te compenseren, belooft de KU Leuven wel soepelere uitzonderingsprocedures te voorzien. Een pluim die de Studentenraad van de KU Leuven (Stura) mee op zijn hoed kan steken.

Direct gefocust

Volgens vicerector Onderwijsbeleid Tine Baelmans is de datum verschoven om te verzekeren dat studenten vanaf het begin van het academiejaar betrokken zijn bij hun opleiding. 'Door hen tijdig te engageren, kunnen ze direct focussen op het nieuwe academiejaar', verduidelijkt ze.

Baelmans wil met de hervorming nieuwe studenten motiveren om deel te nemen aan de startersdagen. Nieuwe studenten zullen dus wel minder tijd krijgen om een doordachte studiekeuze te maken. Aangezien de komende jaren meer en meer studenten al in de zomervakantie een eerste toets zullen moeten afleggen, zullen zij die keuze idealiter al veel eerder gemaakt hebben.

Die starttoetsen zijn ontwikkeld door minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en zijn voorganger Hilde Crevits (cd&v). Ze vervangen de ijkingstoetsen die de KU Leuven reeds voor sommige richtingen organiseert. Op die manier hoopt de Vlaamse regering nieuwe studenten nog voor ze aan hun opleiding beginnen een indicatie te geven van waar ze staan en of ze er klaar voor zijn.

Weloverwogen studiekeuze

Volgens Baelmans hadden vooral studenten die wensen te heroriënteren baat bij de latere inschrijvingsdeadline. De zorg dat die studenten bijzonder veel last zouden ondervinden van de hervorming, leefde ook bij studentenvertegenwoordigers.

Aangezien er weinig tijd tussen de publicatie van de resultaten van de derde examenperiode en de inschrijvingsdeadline dreigde te komen, kunnen die studenten nu dus een uitzondering aanvragen. Volgens Baelmans zal iedereen zo een weloverwogen studiekeuze kunnen maken.

Powered by Labrador CMS