SPLINTER ENGAGEMENT

Geef zin aan je studententijd

Vetoranen aan het werk.

Er is niets mooier dan jezelf inzetten voor anderen, vindt Robin Geukens. Toch zijn studenten slechts weinig bereid tot een engagement bij een kring of vereniging: 'Maar het geeft juist voldoening en zin aan je dagen.'

Gepubliceerd
Leestijd: 2 min

Vorig academiejaar ging ik rond deze tijd met verschillende studenten een koffie drinken. Niet alleen voor de gezelligheid, maar ook om hen ervan te overtuigen om een engagement bij Veto aan te gaan. 'Te veel schoolwerk', 'te bindend', hoorde ik toen vaak als excuus.

Slechts enkelen waren bereid de sprong te wagen, want waarom zou je een groot deel van je vrije tijd (en studietijd) opgeven aan het organiseren van activiteiten voor anderen of het maken van een studentenblaadje? Dat is een goede vraag, waarop het antwoord voor vele studenten niet duidelijk is.

Waarom zou je nog vrijwillig willen shiften als je datzelfde werk betaald kan doen?

Tijdens zulke koffiemomenten heb ik mezelf steeds herhaald: het is hard werken, maar je krijgt er veel voor in de plaats; je wordt deel van een nieuwe familie; of het is een enorm leerrijke ervaring om in de redactie van Veto te stappen. Dat is overigens niet gelogen, maar dat ik steevast het initiatief tot over­tuigen moest nemen was wel opmer­kelijk. Slechts enkelen waren meteen overtuigd van de waarde van een studentenengagement.

Ikzelf ben meteen na mijn eerste jaar aan de universiteit in de redactie van Veto gestapt, nadat ik een jaar had mee­gedraaid als vrijwillige medewerker (free­lancer in het vakjargon). Daardoor vraag ik me geregeld af, veelal op café, wat 'gewone' studenten de hele dag doen. Je kan je dagen toch niet altijd vullen met hele dagen te studeren of elke avond uit te gaan? 

650 uur werken

Uiteraard werken vele studenten om hun studies te kunnen betalen, maar een betaalde studentenjob is een hele andere soort ervaring dan een vrijwillig engage­ment. Veel studenten hebben moeite om het hoofd boven water te houden en moeten bovenop hun beursgelden werken. 

De permanente uitbreiding van het voordelige statuut van studentenarbeid van 475 naar 650 uren door de federale regering kan dan ook het studentenengagement verder uithollen. Waarom zou je nog vrij­willig willen shiften als je datzelfde werk betaald kan doen? Door achter de kassa van de supermarkt te staan verdien je wat, door studenten te vertegenwoordigen niets. Dat lijkt studenten te demotiveren.

Op het einde van de rit help je medestudenten, dat kan niet als je streeft voor je eigen car­rière of een hele dag in bed ligt

Het schoentje knelt echter niet bij de mogelijkheid tot 650 uren werken. Wel dat een studentenjob en loon voor sommigen een noodzakelijkheid is om te kunnen studeren, hun koten en studies te betalen. 

Voldoening

Niet alleen staat een engagement goed op LinkedIn, het geeft je voldoening en zin aan je dagen. Op het einde van de rit help en ondersteun je studenten van je opleiding door te zetelen in de POC of hen te bege­leiden als PAL-coach, dat kan echter niet als je streeft voor je eigen carrière of een halve dag in bed ligt.

Zingeving is dan ook de kern van student­enengagementen. 'Gen Z gelooft opnieuw meer', schreef The Economist onlangs. Daaruit blijkt dat wij Gen Z'ers nood hebben aan zingeving. Een positie in een kring of vereniging is daar de perfecte oplossing voor: niets is mooier dan je eigen profes­sionele talenten te ontdekken in een niet-professionele context. Dat anderen daarvan meegenieten, is mooi meegenomen.

Robin Geukens is redactiecoördinator en student Politieke Wetenschappen aan de KU Leuven. 

Stuur je mening >

Deze opinie bevat de mening van de auteur. Wil je graag reageren op dit stuk, of heb je een andere mening die de wereld moet horen? Stuur een lezers­brief naar Veto. Meer info vind je hier.

Powered by Labrador CMS