COLUMN POLITIEKE PR
Waarom Minecraft morgen politiek is
De Nederlandse verkiezingen tonen het aan: wanneer sociale media een forum zijn voor haat en fake news, is het niet zinvol om de boodschappers eenvoudig weg te zetten als populisten, vindt student geschiedenis Pieterjan Douchy. Het is relevanter om met hen in gesprek te gaan.
'Zoals Dante Vergilius tegenkwam in het midden van een bos om hem te gidsen, zo is Freek hier om mij te gidsen. We gaan Minecraften.' Zo begon Thierry Baudet, de partijleider van het rechts-conservatieve Forum voor Democratie in Nederland op 15 november een livestream op YouTube. Freek Jansen, een kamerlid met game-ervaring, zou hem daarbij helpen.
De kijker kon volgen hoe Baudet op Minecraft een muur zou optrekken tegen de 'Creepers' van Mark Rutte. Die monsters stonden symbool voor vluchtelingen. De livestream is een voorbode voor de aankomende verkiezingen in België, waar sociale media ook een centrale rol zullen spelen. Een kritische zin is daarbij als kiezer cruciaal.
Tussen het graven, bouwen en de n-woorden door, ontkende Baudet de klimaatcrisis, vergeleek hij transpersonen met geiten en ging hij de strijd aan tegen de ‘humorloze anti-racismestrijders’ die het Sinterklaasfeest verpest zouden hebben.
Die taal kostte Forum voor Democratie waarschijnlijk stemmen aan de PVV van Geert Wilders: Baudets partij behaalde maar drie zetels, de PVV won de verkiezingen. Wilders is uiterst rechts, maar verbrandde z’n vingers minder op het internet.
Deze lente trekt een nieuwe generatie jonge Belgen naar de stembus. Om hen te bereiken zullen ook Belgische politici inzetten op publiciteit op sociale media. Wanneer die een forum zijn voor haat en fake news, is het niet zinvol om de boodschappers eenvoudig weg te zetten als populisten.
Het is relevanter om met hen in gesprek te gaan, zoals Jan-Werner Müller stelt in Wat is populisme?. De partijen die jongeren een rationeel tegenargument kunnen bieden op radicale ideeën op sociale media, maken alvast kans op één extra stem. Die van mij.