TIPS DUURZAAMHEID

Gouden gids voor een duurzamer studentenleven

Hoe kan je als student je steentje bijdragen aan een duurzamere wereld? Veto lijst enkele tips op, speciaal op maat gemaakt voor de student.

Gepubliceerd

De wereld redden past niet meteen binnen het takenpakket van een student. Toch kan je door kleine aanpassingen een groot verschil maken. Samen met Nikkie Melis van de Dienst Duurzaamheid aan de KU Leuven en Kati Hermann van Green Office stelde Veto een kleine gids op.

Melis en Hermann benadrukken het belang van een bewuster leven. Dit houdt in dat je stilstaat bij je huidige levensstijl door na te denken voor je iets eet of koopt. Stel jezelf steeds de vraag of het duurzamer kan.

Kleine moeite, groot resultaat

Veel kleine acties zijn al een groot deel van de oplossing. Installeer bijvoorbeeld Ecosia als browser en plant zo bomen tijdens het online zoeken. Volg ook het Ecoteam van je faculteit op sociale media, dan blijf je op de hoogte van leuke acties zoals plantenruilen, deeltuinen of tweedehandsmarkten.

Goedkoop én duurzaam eten kan zeker samengaan. Zo kan je onder meer de app Too Good To Go installeren. Deze laat je overschotten van restaurants en winkels voor een spotprijs kopen.

Kook eens samen met je kotgenoten, douche zolang je favoriete nummer speelt en trek die 'geitenwollen sokken' aan

Aan de KU Leuven is er dan weer de Groentetas. Dat is een initiatief van Stuvo waarbij je je per trimester inschrijft om elke week een pakket vol lokale en fairtrade groenten op te halen. Voor de volgende periode kan je je nog aanmelden tot 2 januari op de website van Stuvo.

Een ander manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen is minder vlees op je bord. Je hoeft hierbij niet je eetpatroon volledig te veranderen. Enkele keren vegetarisch eten heeft al een grote impact. 'Minder vlees eten is belangrijker en impactvoller dan lokaal eten', vertelt Melis. Geen zin om te koken? Alma biedt elke donderdag naast hun gewoonlijk vegetarisch aanbod telkens een veganistisch gerecht aan.

Samen besparen

Ook energie sparen kan gezellig zijn: kook eens samen met je kotgenoten, douche zolang je favoriete nummer speelt en trek die 'geitenwollen sokken' aan. Dat helpt niet alleen de wereld verder, maar ook je portemonnee.

Check regelmatig de internationale treindeals van de NMBS op hun website

Hermann benoemt daarnaast fast fashion als één van de grootste oorzaken van klimaatverandering. Dat kan je tegengaan door voor tweedehandswinkels te kiezen. En je kan je kledij, elektronica en fiets gratis laten repareren op een Repair Café, maandelijks georganiseerd door Maakbaar en Green Office. Zo geef je je spullen een tweede leven!

Duurzaam en betaalbaar reizen?

Duurzaam op reis gaan met een budget is niet altijd even makkelijk. 'We zijn allemaal een beetje schuldig aan de voorkeur voor het vliegtuig', geeft Hermann toe. Check daarom regelmatig de internationale treindeals van de NMBS op hun website. Daar kan je op voorhand goedkoper tickets bemachtigen voor het buitenland.

Een Interrail Global Pass is ook een aantrekkelijke manier van reizen. Die helpt je om binnen een zelf gekozen aantal dagen onbeperkt door 33 landen te reizen.

Een stapje verder

Je bent al wat bezig met duurzamer te leven, maar wilt iets extra doen? Kies dan voor vrijwilligerswerk. Sluit je bijvoorbeeld aan bij Green Office en help bij hun acties zoals Tap it Up: waterkraantjes plaatsen op de campussen en plasticgebruik tegengaan.

Op universitair niveau wil Green Office duurzaamheid meer in de opleidingsonderdelen integreren. Verder kan je je bij je Ecoteam aansluiten of hen helpen bij hun acties. Nog steeds niet voldoende? Schrijf je thesis over duurzaamheid, laat van je horen en kom op straat!

Powered by Labrador CMS