NIEUWS GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG

KU Leuven ontslaat veroordeelde professor

De Raad van Bestuur van de KU Leuven heeft de tuchtprocedure afgerond tegen de voor verkrachting veroordeelde professor Onderwijskunde. De professor krijgt de zwaarste sanctie opgelegd: afzetting.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Grensoverschrijdend gedrag aan universiteiten

In februari 2022 kwam grensoverschrijdend gedrag in het hoger onderwijs bovenaan de agenda. Lees de artikels die Veto erover schreef hier.

De tuchtprocedure tegen de professor werd opgestart in 2018 na een formele melding tegen de professor, maar kende vertraging zolang het strafdossier liep. Na de uitspraak van de rechtbank in 2022 werd de procedure hervat en die is nu afgerond, zo meldt de KU Leuven.

De professor tekende nog beroep aan, maar de Raad van Bestuur heeft de uitspraak nu bevestigd. Hij wordt met onmiddellijke ingang ontslagen en verliest ook zijn opgebouwde ambtenarenpensioen.

'De sanctie is een belangrijke stap in deze zaak die onze gemeenschap zeer sterk beroert', zegt rector Luc Sels in een korte reactie. 'Onze gedachten gaan in de eerste plaats naar het slachtoffer, dat nooit gewild heeft dat deze zaak ook het voorwerp werd van publiek debat'.

Procedure onder vuur

De zaak zorgde in oktober 2022 voor ophef toen bleek dat de KU Leuven al in 2016 op de hoogte zou zijn geweest van het gedrag van de professor, maar nog tot 2018 wachtte met actie ondernemen. De universiteit verdedigde zich toen door te stellen dat de melding in 2016 via een tussenpersoon verliep en het twee jaar langer duurde voor het slachtoffer zelf klaar was om een formele melding te maken.

Bovendien maanden politie en parket de universiteit aan om niets te ondernemen dat mogelijk de alarmbellen zou doen luiden. Zo zou ze immers het risico hebben gelopen dat er bewijsmateriaal vernietigd zou worden. De regeringscommissaris boog zich uiteindelijk over de afhandeling van het dossier door de universiteit en was positief. 'Er zijn geen aanwijzingen gevonden van een doofpotoperatie', stelde het rapport.

Sinds september 2018 had de professor geen toegang meer tot de universitaire gebouwen en terreinen. Hij mocht geen contact meer hebben met studenten en moest zich onthouden van alle taken waarbij hij de KU Leuven vertegenwoordigt.

Powered by Labrador CMS