NIEUWS NSV

NSV Leuven reageert op verlies erkenning: 'Wij hebben ons niet kunnen verdedigen'

De Nationalistische Studentenvereniging (NSV!) Leuven reageert in een persmededeling op zijn verlies van erkenning door Leuvense studentenkoepel LOKO. De vereniging vindt niet dat die beslissing gerechtvaardigd was, bovendien beweert het dat het geen eerlijke kans op wederwoord kreeg. 'We betreuren deze aantijgingen', klinkt het bij LOKO.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Waar gaat dit over?

Lees hier hoe het omstreden vraaggesprek met Dries Van Langenhove verliep. 

'Het intrekken van onze erkenning lijkt ingegeven door een misperceptie van het vraaggesprek', schrijft de NSV! in een persmededeling, die ze ook op X deelde. De vereniging verloor haar erkenning bij studentenkoepel LOKO omwille van het omstreden vraaggesprek op 28 februari, waarbij het oud-kamerlid Dries Van Langenhove uitnodigde in Leuven.

Daar reageert de vereniging nu op. Om te beginnen beweert de NSV! dat ze pas werden ingelicht door LOKO nadat de beslissing van de diens subsidiecommissie was gevallen, op maandag 4 maart. Het was die commissie die oordeelde over de erkenning van de extreemrechtse vereniging.

Bovendien trekt de NSV! de argumentatie van LOKO in twijfel. De criteria uit LOKO's inclusiviteitsstatement —  respect, toegankelijkheid, veiligheid en vertegenwoordiging — zouden volgens de NSV! wel gerespecteerd zijn geweest. 'Wij willen graag benadrukken dat wij op geen enkele manier aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de woorden van een ander, zij het een spreker of een toeschouwer', klinkt het nog. 

Aanzetten tot racisme

Het vraaggesprek met de voormalige Vlaams Belanger zorgde al voor veel rumoer. Zo noopte het de universiteit ertoe Van Langenhove aan te klagen wegens aanzetten tot racisme. Bovendien verloor de NSV! tot 2025 de kans om als vereniging gebruik te maken van de infrastructuur van de KU Leuven. Ook gelijke kansencentrum Unia startte een dossier op naar de inhoud van het vraaggesprek.

Opvallend is dat de NSV! beweert niet correct te zijn ingelicht door de studentenkoepel. 'Pas op maandag 18 maart werd ons voor het eerst een mogelijkheid tot verweer aangeboden, op de Algemene Vergadering van vrijdag 29 maart', leest de persmededeling.  

'De universiteit heeft inderdaad wild van zich afgeblazen in de pers, maar wij hebben nog geen officieel bericht ontvangen over wat ons ten laste wordt gelegd'

NSV! Leuven in een persmededeling

Nog voordat de subsidiecomissie oordeelde over de schrapping van de NSV!'s erkenning, probeerde LOKO echter contact op te nemen met de vereniging. Dat benadrukt voorzitter Sofie Ooms in een sms-bericht. Er kwam volgens haar nooit een reactie op, ook niet nadat ze na de intrekking opnieuw contact zochten. 'We hebben meermaals geprobeerd om in gesprek te gaan, dus we vinden het heel jammer om zulke aantijgingen te ontvangen', besluit Ooms.

Ook de universiteit zou volgens de vereniging nog niets hebben laten weten: 'De universiteit heeft inderdaad wild van zich afgeblazen in de pers, maar wij hebben tot op de dag van vandaag nog geen officieel bericht ontvangen over wat ons ten laste wordt gelegd. Laat dit duidelijk zijn', klinkt het. De persdienst deelde vorige maand aan Veto mee dat rector Luc Sels zelf met de NSV! zou hebben getelefoneerd om die in te lichten. 

De KU Leuven heeft nota genomen van de reactie van NSV!, maar wenst — gelet op de procedures — niet te reageren.

NSV! Leuven zelf kon nog niet worden bereikt voor verdere toelichting.

Powered by Labrador CMS