NIEUWS NSV

NSV Leuven verliest definitief erkenning als vereniging

De NSV! Leuven was sinds 2010 erkend als vrije vereniging.

De extreemrechtse Nationalistische Studentenvereniging (NSV!) Leuven is definitief diens erkenning kwijt als erkende vereniging onder studentenkoepel LOKO. Dat gebeurde gisterenavond op de Algemene Vergadering van de studentenkoepel. Een beroepsaanvraag van de NSV! tegen het intrekken van diens erkenning werd er unaniem afgekeurd. 

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Het was gisterenavond verzamelen geblazen voor de studentenvertegenwoordigers onder studentenkoepel LOKO. Afgevaardigden van de studentenkringen mochten oordelen over de geldigheid van een beroepsaanvraag door de Nationalistische Studentenvereniging (NSV!) Leuven. 

De NSV! verloor op 4 maart haar erkenning als vrije vereniging onder LOKO. Dat vanwege de inhoud van het omstreden vraaggesprek dat de vereniging had georganiseerd in februari, waar oud-kamerlid Dries Van Langenhove te gast was. Tegen die beslissing tekende de NSV! dus beroep aan bij LOKO's Algemene Vergadering (AV).

De AV verwierp gisterenavond unaniem de beroepsaanvraag. Daarmee is de NSV! Leuven definitief haar erkenning kwijt als vrije vereniging. De NSV! Leuven was sinds 2010 erkend.

Unanieme beslissing

Als vrije vereniging had de NSV! Leuven recht op een jaarlijkse werkingssubsidie van LOKO en het gebruik van de infrastructuur van de studentenkoepel. Die voordelen verdwijnen nu. Het was LOKO's subsidiecommissie die besloot om de NSV!'s erkenning in te trekken.

Daartegen tekende de NSV! op 15 maart beroep aan bij de Algemene Vergadering van LOKO. Die kwam gisterenavond bijeen en bestaat uit leden van de 33 studentenkringen. Na een korte uiteenzetting door de NSV! om haar standpunt toe te lichten, was het aan de leden van de AV om te stemmen over het beroep. Die keurden het beroep unaniem af.

'We wijzen elke vorm van uitsluiting, grensoverschrijdend gedrag, haat, geweld, machtsmisbruik, of discriminatie af'

Studentenkoepel LOKO

Aangezien de zitting gesloten was, is het niet duidelijk wat het verweer van de NSV! precies inhield. Vorige week reageerde de vereniging nog dat ze zich niet aangesproken voelde en oneerlijk behandeld werd. 'Wij willen graag benadrukken dat wij op geen enkele manier aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de woorden van een ander, zij het een spreker of een toeschouwer', klonk het toen.

'We wijzen elke vorm van uitsluiting, grensoverschrijdend gedrag, haat, geweld, machtsmisbruik, of discriminatie af', schrijft LOKO vanmorgen in een perscommuniqué dat Veto op voorhand wist in te kijken. 'Dit respect geldt ook voor alle evenementen die LOKO organiseert, al de infrastructuur die LOKO aanbiedt en al het materiaal dat beschikbaar is voor de studenten.'

In het kort

  • 28 februari: de NSV! Leuven organiseert een vraaggesprek met Dries Van Langenhove over 'regeneratieve landbouw.' De lezing bevatte echter twijfelachtige inhoud, die volgens velen duidelijk aanzette tot racisme.
  • 29 februari: de KU Leuven kondigt aan dat ze de NSV! Leuven de toegang tot haar infrastructuur verbiedt tot 2025. Bovendien plant de universiteit Dries Van Langenhove aan te klagen.
  • 4 maart: Veto bericht dat gelijkekansencentrum Unia een dossier heeft geopend naar de inhoud van het omstreden vraaggesprek. 
  • Ook 4 maart: LOKO's onafhankelijke subsidiecommissie trekt de erkenning van de NSV! Leuven als vrije vereniging in. Die beslissing wordt door LOKO meegedeeld aan de vereniging.
  • 15 maart: de NSV! Leuven tekent beroep aan tegen die beslissing bij LOKO's Algemene Vergadering. De vereniging mag haar zaak verdedigen tegenover de afgevaardigden van de zetelende studentenkringen.
  • Gisterenavond, 29 maart: De Algemene Vergadering kiest unaniem om het beroep af te wijzen. Daarmee is de schorsing van de NSV! Leuven als vrije vereniging definitief.
Powered by Labrador CMS