NIEUWS VERKIEZINGEN

Peiling Veto: linkse partijen winnen Euro­pese studenten­stem

Ook Europees is Vooruit de grote winnaar in de peiling van Veto. De socialisten klimmen op tot 13,4%. Toch blijft een verzwakt Groen de koploper, gevolgd door een dalend N-VA en Open Vld.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

De groene golf van 2019 is ook op Europees vlak overgewaaid: Groen daalt van 30,2% naar 20,6%. De liberalen – bij de vorige verkiezingen nog een duidelijke tweede plaats beschoren – zakken onder de N-VA (17,3%) met 15,3%. Met Groen en Open Vld blijven studenten duidelijk kiezen voor pro-Europese partijen. 

Vooruit lijkt veel van de stemmen op te vangen die de andere koplopers verliezen. Vlaams Belang en PVDA stijgen relatief sterk en verdubbelen bijna hun scores. De partij Volt – een pan-Europese, relatief jonge partij – maakt een entree bij de student. De partij behaalde 4,1%.

Hoe ging Veto te werk?

  • Op 15 april lanceerde Veto de grote studentenpeiling. Studenten van associatie KU Leuven konden die eenmaal invullen. Het personeel van de associatie bereikte Veto via een random sample

  • 2.334 studenten en 524 personeelsleden vulden de peiling in. De resultaten van de studenten werden gewogen naar de relatieve grootte van de deelnemende faculteiten, die van het personeel niet. 

  • Voor het opstellen en verwerken van peiling kon Veto rekenen op een toeziend oog van doctorandus in de sociologie Daan Delespaul.

Powered by Labrador CMS