NIEUWS PALESTINA

Pro-Palestijnse activisten bekladden gebouwen van KU Leuven

Verschillende campussen van de KU Leuven in Leuven zijn beklad met boodschappen die de universiteit verwijten medeplichtig te zijn aan een genocide in Gaza. Wie er precies achter de actie zit, is onduidelijk.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Het was op verschillende KU Leuven-campussen vanmorgen vreemd opkijken. Op minstens twaalf plaatsen zijn de gebouwen van de universiteit beklad met boodschappen rond het conflict Israël-Palestina. 

Onder andere de Universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein, Alma 2 en campusgebouw Groep T werden beklad. Complicit in genocide, valt er te lezen op een van de gevels van de bibliotheek van campus Sociale Wetenschappen.

'We willen een veilige gemeenschap zijn, met de nodige openheid en ruimte voor dialoog', reageert perswoordvoerder Sigrid Somers namens de universiteit. 'Het bekladden van onze gebouwen getuigt niet van een respectvolle dialoog, we betreuren het ten zeerste.'

Anonieme activisten

Vanmorgen verschenen op het instagramaccount van 'Leuven Against Genocide' verschillende foto's van de bekladde gebouwen. Het is niet duidelijk wie er precies achter die organisatie zit. 

De graffiti op de gebouwen gaat er op sommige plaatsen moeilijker af dan op anderen. De diensten van de universiteit zijn al de hele dag bezig met schoonmaken. 

De actie komt er te midden van oplopende spanningen tussen de universiteit en enkele pro-Palestijnse actiegroepen. Vorige week bezette de actiegroep KULeuven4Palestine nog de gang van het rectoraat. De KU Leuven ontvangt al even kritiek van zulke actiegroepen vanwege enkele samenwerkingsverbanden met Israëlische universiteiten.

Dat de actie deze nacht plaatsvond, zou het gevolg zijn van de bombardementen op Rafah, voorbije nacht. Op Instagram spreekt de organisatie over people being bombed and genocide in Rafah tonight.

'Zoals de rector vorige week benadrukte in zijn communicatie, moedigen we aan om open te staan voor andere standpunten en verschillen in visie', vertelt Somers. Zo ging de rector gisteren en vandaag nog in gesprek met enkele studenten en personeelsleden. Het is nog niet duidelijk of die gesprekken iets hebben opgeleverd.

Powered by Labrador CMS