NIEUWS SAMENWERKING OHL-KUL

Scoort Luc Sels binnenkort in de hoogste Belgische voetbalklasse?

De KU Leuven gaat nauwer samenwerken met voetbalploeg OH Leuven. Dat vertaalt zich onder meer in stageplaatsen en gezamenlijk onderzoek. Ook de studentenwerking van de voetbalploeg moet een duw in de rug krijgen.

Gepubliceerd

De KU Leuven is een 'structurele samenwerking' aangegaan met voetbalploeg OH Leuven. Die samenwerking was er de afgelopen jaren al, maar wordt nu geofficialiseerd via een zogenaamd Memorandum of Understanding. Het is daarmee ook de bedoeling de samenwerking nog verder uit te diepen.

OH Leuven heeft haar ambities opgeschroefd sinds de overname door de Thaise King Power Group in 2017. Zo sprak trainer Marc Brys in 2021 het voornemen uit om binnen drie jaar kampioen te worden. Of die ambitie realistisch is, valt nog af te wachten: de Leuvense club staat dit jaar pas op de twaalfde plaats. Maar de samenwerking kadert wel in de wil om vooruit te gaan met de club.

Dat beaamt CEO Peter Willems, die wijst op het belang van vernieuwing om de langetermijnambities waar te maken: 'Innovatie is altijd al een sterk punt van KU Leuven geweest en ook wij als club hebben innovatie in ons DNA zitten.'

Studentica

De samenwerking wordt opgebouwd rond vijf pijlers. Ten eerste wordt de samenwerking rond stagemogelijkheden voor KU Leuven-studenten, verder uitgediept. De laatste twee jaar bood OH Leuven al een plaats aan 65 KU Leuven-stagiairs. Ook is het de bedoeling dat meer alumni hun weg vinden naar de club.

Ten tweede wordt er ingezet op gezamenlijke onderzoeksprojecten en speelt de medische begeleiding van het UZ Leuven een belangrijke rol. Het gaat dan om medische testen en blessurepreventie en -behandeling. Daarnaast is het de bedoeling dat de KU Leuven en OH Leuven gebruik kunnen maken van elkaars faciliteiten. Dat gebeurt nu al: het vrouwenelftal van OH Leuven traint op het voetbalveld van het universitair sportcentrum.

OH Leuven wil met de samenwerking ook verder inzetten op het betrekken van studenten. De voetbalclub heeft nu al haar eigen studentenclub, Studentica, die 2,5 jaar geleden werd opgericht, en heeft een speciaal studententarief voor wie naar de wedstrijden wil gaan kijken of een abonnement wil kopen.

Voorts is het de bedoeling dat beide organisaties hun netwerk delen en elkaar in contact brengen met partners in de regio. In een statement reageerde rector Luc Sels opgetogen: 'Ik ken OH Leuven als een erg innovatieve voetbalclub, die bovendien ook een professionele omgeving is voor studenten die waardevolle ervaring willen opdoen.' Sels wees daarnaast op de mogelijkheid om de studentenwerking nog een extra duw in de rug te geven.

Powered by Labrador CMS