ACTUA KORT 11 DECEMBER

Actua van de week: Vader Sandia Dia schrijft een boek, 320 koten verdwijnen

Sanda Dia muurschildering
'België heeft me alles gegeven. Reuzegom heeft me alles afgepakt.'

Er gebeurt veel aan de universiteitscampussen en hogescholen van de Associatie KU Leuven. Lees hier de laatste nieuwtjes van de voorbije dagen.

Gepubliceerd

Eerste vegan frituur in Leuven

Pepas, gelegen in de Naamsestraat, is een volledig veganistische frituur. Ze is de eerste van haar soort in Leuven. Volgens uitbaters Seppe Galicia en Robbe Platteeuw zijn vegan frituursnacks de laatste jaren immers zeer in trek. 

Het duo moet creatief zijn om voldoende aanbod te kunnen voorzien: 'We moeten een beetje sprokkelen bij verschillende leveranciers, maar in totaal konden we 37 verschillende snacks vinden', vertellen ze aan Made In Vlaams-Brabant

De fracties van socialistische vakbond ABVV en christelijke vakbond ACV roepen de KU Leuven op om haar samenwerking met Israëlische partners stop te zetten

Ook het frituurvet is veganistisch: het duo gebruikt uitsluitend raap- en zonnebloemolie. Ze hebben nog grote plannen. 'Uiteindelijk willen we ook zelf vegan stoofvlees en vol-au-vent maken, zegt Seppe. 'Iedereen moet zich hier welkom voelen, ook vleeseters.'

320 koten gaan op de schop

Er stond de inwoners van residentie Groenveld aan de KU Leuven een onaangename verrassing te wachten: over twee jaar moet de residentie, gelegen naast het wetenschapspark, sluiten. Onderzoeksbedrijf imec gaat de site gebruiken om uit te breiden.

Daardoor verdwijnen er 320 studentenkamers. De KU Leuven verzekert aan de huidige bewoners dat ze volgend academiejaar nog op hun kot kunnen blijven. Dat zou hen volgens de universiteit ruim voldoende tijd moeten geven om andere oorden op te zoeken.

Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas lopen de gemoederen in het Amerikaanse hoger onderwijs immers hoog op

Eind 2025 wordt het gebouw volledig afgebroken. Er komt een zogenaamde cleanroom in de plaats. Dat is een speciale ruimte die nodig is om computerchips te ontwikkelen. Imec is al jaren Europese koploper in chiptechnologie.

Acties tegen samenwerking met Israëlische partners stapelen zich op

Protestacties tegen de academische samenwerking tussen de KU Leuven en Israëlische universiteiten stapelden zich de voorbije weken steeds verder op. 

Betogers van voornamelijk de Leuvense Actiegroep Palestina en de marxistische studentenvereniging Comac protesteerden al aan het rectoraat van de KU Leuven en op het Ladeuzeplein. Een 20-tal leden voerde ook actie in de hal van universiteitsgebouw De Valk in Leuven. Daar vergaderde de Raad voor Internationale Betrekkingen van de KU Leuven. 

Ook de fracties van socialistische vakbond ABVV en christelijke vakbond ACV roepen de KU Leuven op om haar samenwerking met Israëlische partners stop te zetten. Dat kondigden ze aan in een gezamenlijk schriftelijk standpunt, en werd voor het eerst gemeld door Veto.

Amerikaanse rectoren onder vuur voor antisemitisme

Afgelopen week werden de rectoren van Harvard, University of Pennsylvania en MIT ondervraagd in een speciale hoorzitting in de Amerikaanse kamer van volksvertegenwoordigers. Dat schrijft The New York Times.

De hoorzitting kwam er na kritiek op de universiteiten dat ze onvoldoende optreden tegen toenemend antisemitisme op hun campussen. Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas lopen de gemoederen in het Amerikaanse hoger onderwijs immers hoog op. 

Al maanden vinden er acties plaats op universitaire gronden, vanuit zowel pro-Palestijnse als Pro-Israelische hoek. Na de zitting ontvingen de rectoren bijkomende kritiek van Republikeinse kamerleden vanwege hun 'advocaatachtige' antwoorden. Volgens hen ontweken de rectoren de vragen.

Vader Sanda Dia schrijft boek over overleden zoon

In Ze hebben mijn zoon vermoord vertelt Ousmane Dia over zijn liefde voor zoon Sanda. Maar ook 'de kinderen van de Vlaamse elite', klassenjustitie en de KU Leuven zullen aan bod komen. 

Het boek werd opgetekend door Thomas Blommaert en wordt uitgegeven door uitgeverij EPO. Zelfs vader Dia's eigen parcours, van Senegal tot België, zal uit de doeken worden gedaan. 'België heeft me alles gegeven. Reuzegom heeft me alles afgepakt.'

Zijn zoon Sanda Dia stierf eind 2018 tijdens een studentendoop van Reuzegom. De achttien leden van Reuzegom werden veroordeeld tot een boete van 400 euro en werkstraffen tot 300 uur. Op maandag 26 februari wordt het boek voorgesteld in De Roma in Antwerpen. 

Powered by Labrador CMS