artikel> Kringen bereiden zich voor op de 24 urenloop

David zkt. Goliath op de looppiste

Letteren loopt terug mee op de 24 urenloop, na een afwezigheid van twee jaar. Ook elders treffen de kringen voorbereidingen. Op de loopsessies weerklinkt alvast veel studentikoos enthousiasme.

Gepubliceerd

Onvoorspelbaarheid troef

Wie 24 urenloop zegt, zegt ook looptrainingen. De dag bij uitstek voor de hardlopers is vaak donderdag. Onder meer Medica, Wina, Atmosphere (Bios, Chemika, Geos en Kring Merkator), Apolloon, VTK en Historia staan bijna elke herfstige donderdagavond, rond 20 uur, paraat om de trainingen aan te vatten.

Letteren liep de vorige twee edities niet mee. De kringen klaagden gezamenlijk een aanhoudend mentaliteitsprobleem aan. Dit jaar maken ze een nieuwe start. The Underdogs vormen tezamen met de collega’s van NFK, Katechetika en de Pedagogische Kring dan ook een geduchte en onvoorspelbare concurrent voor de andere ploegen. Ze zijn niet de enigen die een indruk willen achterlaten.

Ekonomika, LBK en Medica strijden traditioneel om de felbegeerde derde plaats. Vorig jaar ging Ekonomika daarmee aan de haal en deed ze de Landbouwkring stranden op de vierde plaats, met slechts één ronde achterstand. LBK wil dat dit jaar vooral niet overdoen. Als 'een feniks die uit haar as rijst', doen ze er dit jaar met veel moed en motivatie een nieuwe gooi naar. Het belooft in ieder geval opnieuw op een titanenstrijd uit te lopen.

'Het zou heel leuk zijn dat mensen van andere kringen ook merken dat het fijn is dat Letteren terug is.'

Pieter Van Walleghem, Kring Historia

Zijn The Underdogs wel underdogs?

De looptrainingen variëren vaak van ploeg tot ploeg. Wina (de ploeg van de wiskundigen, fysici en informatici) kiest eerst voor duurloop en dan pas voor korte intervaltrainingen. Kring Historia, één van de grootste kringen die loopt bij The Underdogs, kiest voor de Finse piste.

De meeste looptrainingen variëren hier tussen de zes en zeven kilometer lopen. De sportverantwoordelijken van Historia zijn alvast tevreden met de huidige opkomst en verwachten nog een toename. Hun vorige deelname dateert ondertussen al van 2014, het jaar dat VTK het laatst een overwinning behaalde.

'Ze komen niet in hele grote aantallen af, maar voor een kring als de onze is het toch wel beduidend veel', vertelt Pieter Van Walleghem. De twee andere sportverantwoordelijken Laura Vansina en Gert Segers zijn ervan overtuigd dat het houden van twee loopsessies in één week hier veel mee te maken heeft. 'Het is iedere keer een andere groep en dat zorgt voor veel animo', klinkt het. Qua studentenaantal zit het bij The Underdogs ook wel goed: ze behoren tot één van de grootste loopgroepen.

Gevraagd naar het doel dat ze bij Letteren voor ogen houden, klinkt het unaniem gelijklopend: 'duidelijk maken dat we terug zijn'. 'En dat we de komende jaren met een geëngageerde en positieve noot de 24 urenloop weer mee kunnen organiseren', vullen ze aan. 'Het zou heel leuk zijn dat mensen van andere kringen ook merken dat het fijn is dat Letteren terug is,' vat Pieter samen.

'We geven elke dag looptrainingen.'

Frits Dhaenens, VTK

1 minuut en 25 seconden

Ook de andere kringen maken zich op voor de 24 urenloop. Bij VTK en Apolloon zijn ze duidelijk de messen aan het slijpen. Frits Dhaenens, sportafgevaardigde bij VTK, coacht de groep die zich warm loopt met de intervaltrainingen. 'Bij VTK kan je kiezen tussen intervaltraining of duurloop bij het begin van de trainingen, daarna komen we op het einde meestal samen met de groep om nog een gezamenlijke looptest te doen', vertelt hij.

Wanneer Apolloon na een heel intensieve training de 400-meter looppiste verlaat, kruisen de blikken van de VTK’ers en Apolloniërs zich kort. Het is duidelijk dat beide ploegen zich stukbijten op de zege. 'We geven elke dag looptrainingen', verduidelijkt Frits. De looprichttijd ligt bij zowel VTK als Apolloon erg hoog: op 1 minuut en 25 seconden om precies te zijn.

Verdwaalde loper

De 24 urenloop zorgt ook voor leuke en grappige fenomenen. Wanneer een verdwaalde VTK’er spontaan op de groep Kring Historia afloopt om te vragen waar zijn groep loopt, reageren de Historianen gezamenlijk: 'geen idee, daar ergens'. De VTK’er besluit gewoon een rondje met Historia mee te lopen, iets wat Historia uiteraard niet erg vindt… en van één rondje komen er twee, van twee komen er drie. De 24 urenloop brengt duidelijk mensen van verschillende richtingen samen. Dat staat vast.

Powered by Labrador CMS