INTERVIEW CAFÉ YUZIES
Studenten openen nieuwe koffiebar met lattes aan 2,60 euro

Een plaats die koffie onder de drie euro en stomende gyoza's verkoopt klinkt als een onrealistische droom, maar op de hoek van de Bondgenotenlaan en Leopold Vanderkelenstraat vind je het café Yuzies terug. De koffiebar is opgericht door twee studenten Sam en Lydia Du, die ook nog eens broer en zus zijn.
Een kleine maand geleden opende de negentienjarige businessstudent (UCLL) Lydia en de twintigjarige industriële ingenieurstudent (KU Leuven) Sam het café Yuzies. De koffiebar biedt koffie en gyoza's aan in hartje Leuven, en doelt vooral op studenten. Hun prijzen zijn opvallend laag, hun openingsuren lang en hun passie overduidelijk.
Geen vijfeuro-lattes
'Een latte voor vijf euro, daar doe ik niet aan mee', verklaart Sam. Ze zijn toegewijd aan hun prijzen toegankelijk houden voor studenten: 'Ik ben die hoge prijzen, die geen enkele student kan betalen als die minstens een koffie per dag drinkt, zo ontzettend beu.' Volgens het duo zijn hun goedkope prijzen en goede kwaliteit hun grootste selling point.
Die lage prijzen zijn vooral te danken aan het feit dat er vooral jobstudenten in Yuzies werken. Toen Sam en Lydia aan hun vrienden lieten weten dat ze een café gingen openen, werd dat met veel enthousiasme onthaald. 'Veel van hen wilden er meteen komen werken', laat Lydia weten. Iets wat ze volledig begreep, want: 'We zijn allemaal studenten, wie wil niet wat extra zakgeld?'
'Al het Aziatisch eten in Leuven is erg verwesterd. We proberen het juist zo authentiek mogelijk te houden'
Sam Du, student en mede-eigenaar Yuzies
'Ik heb een zekere nostalgie voor dumplings en gyoza's', zegt Lydia.
'Onze moeder is Belg en onze vader Chinees, dus zijn we opgegroeid met street food uit Shanghai.'Door ook gyoza's, maanvormige dumplings gevuld met varkensvlees en groenten, aan te bieden, willen ze het Shanghais smakenaanbod naar Leuven te brengen.
'Al het Aziatisch eten hier is erg verwesterd. We proberen het juist zo authentiek mogelijk te houden door met originele recepten en ingrediënten te werken', voegt Sam eraan toe. In de toekomst willen ze wel hun aanbod uitbreiden met vegetarische opties, ondanks een gebrek aan een origineel recept, aangezien er veel vraag naar is.
'De grote ronddraaiende pannen met bamboe deksels en af en toe grote wolken stoom, trekken vaak de aandacht van passerende studenten', zegt Sam. 'We krijgen vaak de vraag: ''Wat zit erin?'' en ''Mogen we proeven?''.' De pannen bevatten tientallen gyoza's. Hoewel oudere mensen er vaak wat huiverachtig tegenover staan, zijn studenten vaak vanuit zichzelf erg geïnteresseerd: 'Ze staan ervoor open om andere smaken uit te proberen en om onbekende dingen te proeven.'

Shanghai
'Toen ik in Shanghai studeerde, bestelde ik samen met vriendinnen koffie tijdens de les, om dan in de pauze langs te gaan en op te halen', zegt Lydia. 'De koffie stond er klaar voor me, nog steeds dampend heet. Zo spaarden we tijd uit en hoefden we niet in lange rijen te staan.' De mogelijkheid om online iets te bestellen en het dan in persoon af te halen is een belangrijk aspect van Yuzies.
Lange rijen voor een kop koffie is ook iets waar Sam zich aan stoorde: 'Ik ben er al zo vaak door te laat in de les gekomen', meent hij. 'Het concept van online bestellen en afhalen wordt hier niet vaak toegepast op koffie.Terwijl dat in Shanghai de norm is.'
Studenten die fan zijn van late bibsessies zullen graag horen dat Yuzies nog open is tot half acht 's avonds. Maar ook de vroege vogels zijn niet vergeten en kunnen al sinds half acht 's ochtends voor de les passeren. 'Ideaal om langs te komen voor een ontbijtje voor de les', menen ze.
'Heel soms sta ik er bij stil, maar de meeste dagen ben ik zo druk bezig dat ik er geen seconde aan denk'
Lydia Du, student en mede-eigenaar Yuzies
Sam herinnert zich hoe ze de ruimte boven zelf hebben beschilderd. 'Dat was samen met twee vrienden die kwamen helpen. En ze wilden er per se een bak bier bij. Ze hadden een schildertenue aan als outfit, van die overalls. Hoewel de bak bier eerst geen nut had, moesten we ook het plafond schilderen. Om daar aan te kunnen bedachten we het om op de bak te gaan staan. Daarvoor moest al het bier wel op', zegt hij met een grote grijns.
Niet enkel het schilderwerk is gedaan door vrienden. Het bordje dat aan de deur hangt was geprint door een vriend en kotgenoot van Sam. Het interieur werd ontworpen door de nicht van hun vader en haar man ontworp het logo. 'We wilden iets dat iedereen gemakkelijk zou kunnen uitspreken met een Aziatische context.'
Vooralsnog zijn geen van de menu-items naar vrienden vernoemd, hoewel beiden het wel een leuk idee vinden. 'Een vriendin van ons, Hellen, bestelt wel altijd hetzelfde en ze vroeg ons om het misschien de Hellen Special te noemen. Maar ze bestelt altijd een glas met ijsblokjes en een flesje water.' Het zou wel een goede inside joke zijn, geven ze toe.

Interessante lessen
Het besef dat ze een café hebben, dringt de meerderheid van de dagen amper bij hen door. 'Heel soms sta ik er bij stil, maar de meeste dagen ben ik zo druk bezig dat ik er geen seconde aan denk', zegt Lydia. 'Wel zijn ze allebei erg trots op Yuzies.'
Dingen uit de lessen nemen ze niet meteen mee: 'Ik leerde in het tweede semester hoe je een website ontwikkelt, wat eigenlijk een semester te laat was voor Yuzies', aldus Lydia. Het café is wel een dagdagelijkse bezigheid. Lydia's concentratie in de les wordt vaak onderbroken door telefoontjes en administratieve problemen.
'Tot nu toe lukt het allemaal, ondanks het feit dat de balans tussen studeren en werken er nog niet is.' 'In het begin is het sowieso meer uitzoeken. We zijn nog maar amper een maand open', zegt Sam. 'We hopen steeds beter te worden.'