Gilles Michiels

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Gilles Michiels

Onder de noemer ‘Leuven Leest’ lanceert Leuven vandaag het eerste lokale webplatform voor lezers. Het doel is om mensen via boeken te verbinden, zowel online als offline.

Het Leuvense theater- en dansgezelschap voor jongeren fABULEUS heeft vanavond in de Gentse Vooruit de Ultima 2016 voor Podiumkunsten ontvangen, de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap.

Na vijf maanden van heropfrissing en meer dan 2000 liter verf opent het M-Museum zondag opnieuw de deuren. De nieuwe collectie is dynamischer dan ooit en stelt naast de kunst ook de kijker centraal.

Hoe ga je om met een drama dat na veertig jaar nog steeds je leven tekent? In de monoloog ‘Vuur’ keert Het nieuwstedelijk terug naar een brand in een jongenscollege.

Voor de Belgian Pride tooit België zich in regenboogkleuren. Toch is zo’n jaarlijks holebifeest lang niet vanzelfsprekend. Een unieke blik op de geschiedenis van de Leuvense holebigemeenschap.

Minister van Cultuur Sven Gatz, de KU Leuven en de Stad Leuven zullen het meerjarige renovatietraject van kunstencentrum STUK financieel ondersteunen. Dat meldt een persbericht van het kabinet Gatz.

In de CulTip bundelt Veto wekelijks het beste van cultureel Leuven in drie echte aanraders. Deze week steekt Marble Sounds een nieuw lichtje op en blinkt er goud in de oren en geld in de ogen.

Vandaag gaat aan de Vaartkom het nieuwe Leuvense circusfestival CIRKL van start. Wij lichten enkele blikvangers uit.

Met het pas geopende Sluispark en het VAART Festival voor de deur bloeit de Vaartkom meer dan ooit te voren. In zijn project DUIK wil acteur Koen Monserez de mensen rond de Vaart verbinden.

In de CulTip bundelt Veto wekelijks het beste van cultureel Leuven in drie echte aanraders. Deze week luisteren we naar betoverende muziek en hiphop en nemen we afscheid in STUK.

Kritiek: het is een lelijk woordje geworden. Nochtans is dat wat we met een groep van tien jongeren – eentje viel wat grijzer uit – een jaar lang hebben leren doen: kunstkritiek geven.

In het kader van de eerste editie van Leuven Kritiek schreven tien kunstcritici in spe een jaar lang over kunst. Twee deelnemers blikken terug en kijken vooruit. Wat moeten we met kunstkritiek?

De Dienst Internationalisering van de universiteit vroeg de cultuurredactie van Veto om aan zijn lezers enkele vrijkaarten uit te delen voor het Afrika Filmfestival.

Na vier jaar moet Katlijn Malfliet, Leuvens eerste vicerector Duurzaamheid, Diversiteit en Cultuur, de harp aan de wilgen hangen. Veto zocht haar op voor een afscheidsinterview.

Nog een rondje Ronde Tafel-toneel? Jazeker, maar in de opvoering van jongerentheater fABULEUS heeft de hokuspokus van ‘Merlijn of Het Barre Land’ iets wezenlijks te zeggen over deze tijd.

De literatuurwereld een oninneembaar fort? De student-schrijver die recent zwetend aan zijn teksten zwoegde om ze tijdig voor de literaire prijzen in te dienen, zou die indruk kunnen krijgen.

In 'Ivanov' van Campustoneel houden lach en traan elkaar in evenwicht. Het levert een goed gedoseerde voorstelling op die onderhoudt, maar sterker had kunnen eindigen.

Een plaat, een soundtrack, een resem concerten. Jef Neve is actiever dan ooit en dat zal Leuven geweten hebben. ‘Ik denk dat ik ondertussen mijn plaats gevonden heb.’ Hier spreekt een gelukkig man.

In de nasleep van Internationale Vrouwendag wil de organisatie ONE aandacht vragen voor het onderwijs van meisjes in armoede. De Leuvense afdeling van ONE sprak vorige week in het Europees Parlement.

Opvallen als jonge band: het is gemakkelijker dan ooit. Rockwedstrijden lijken wel een gouden ticket voor een grote muzikale carrière geworden. Een onderzoek naar de zin en de onzin van de rockrally.

Aan de vooravond van Internationale Vrouwendag palmt Oko Yono 30CC/Minnepoort in. Verwacht geen girlband vol Beatles-groupies maar een ode van vier vrouwen aan de vrouwen rond Serge Gainsbourg.

In kunstencentrum STUK loopt momenteel de expo Artefact – The Act of Magic. De tentoonstelling neemt het creëren van een magisch moment als uitgangspunt maar niet het magische moment zelf. Of toch?

Voor enkele bekende moderne redenaars bleek het Welsprekendheidstornooi van VRG ooit het eerste grote podium. Of in het geval van Bert Gabriëls: een bloederige aftocht naar het ziekenhuis.

Momenteel lopen de opnames van 'De Dag', de veelbelovende tv-serie waaraan Jonas Geirnaert en Julie Mahieu jarenlang schreven. Een gesprek over de liefde voor personages en marsepeinkoeken.

Om aan magische bezweringen en andere hocus pocus te doen hoef je de volgende weken geen tovenaarsplunje aan te trekken. Kunstenfestival Artefact kiest dit jaar als hoofdthema voor magie.

Documentairemakers verpakken de wetenschap dikwijls tot spectaculair entertainment. Maar hoeft die illusie slecht te zijn? Op 27 februari geeft Geert Vanpaemel hierover een lezing voor Artefact.

In 'Thuis' speelt actrice Leen Dendievel de rol van transvrouw Kaat. Als psychologe onderzocht ze de consequenties van een gebroken hart. 'Pillen nemen als je rouwt? Nee, rouwen is geen depressie.'

In januari opende de Leuvense Cinema ZED twee nieuwe zalen in de Vesaliusstraat. Haar voorbeeld krijgt elders in Vlaanderen navolging. Is de arthousebioscoop bezig aan een onverwachte opmars?

Begin januari werd het Bacteriologisch Instituut opgeschrikt door een brand. Slechts een deel van het gebouw, dat eigendom is van de KU Leuven en kunstateliers herbergt, is intussen weer opengesteld.

Eind januari lanceerde Leuven als eerste stad in Vlaams-Brabant de UiTPAS.

Na het prestigieuze Utopiafestival, dat tot januari liep, lanceert de stad Leuven nu YOUtopia. Vrijdag werd de aftrap van het project gegeven met Leuven Ontvlamt.

De reeks 'Voor elk wat wils' portretteert studenten met obscure hobby's. Deze week is zwaardvechter Frederick Switsers aan de beurt. Wij zochten dekking achter onze vragen en gingen met hem in duel.

Op 11 januari opent Cinema ZED twee nieuwe zalen op de Vesaliussite. In de feestelijke openingsweek pakt de cinema uit met uitsluitend avant-premières aan de halve prijs.

Gisteravond werden in de Leuvense Schouwburg de stedelijke cultuurprijzen uitgereikt. Het muzieklabel Tangram en professor Kunstwetenschappen Jan Van der Stock gingen met de prijzen aan de haal.

Zijn de Kulakproms een uit de hand gelopen vrij podium? Ja, maar dan een podium voor vijfhonderd man én in de Kortrijkse Schouwburg. En avant la musique.

Vandaag stelt de KU Leuven een kunstwerk ‘met feminiene toets' voor in de Promotiezaal van de Universiteitshal. We spraken kunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven tijdens het productieproces.

Al filmend reist het regisseurskoppel Peter Brosens en Jessica Woodworth de wereld rond. In 'King of the Belgians' richtten ze hun camera op de koning van een gesplitst België. Vanuit het buitenland.

De KU Leuven wil de beeldvorming van vrouwelijke professoren stimuleren. Een kunstwerk in de Universiteitshal en nieuwe beelden in de faculteiten moeten vrouwelijke hoogleraren in de kijker zetten.

Nog tot dit weekend vindt in Leuven het prestigieuze Kortfilmfestival plaats. Maar waar staat de kortfilm in een filmwereld waarin we toch vooral langspeelfilms bekijken?

De liefde voor het gedicht hebben ze gemeen, al kiest de een voor leespoëzie buiten de spotlights en kruipt de ander liefst het podium op. Dichters Charles Ducal en Lotte Dodion met elkaar in gesprek.

Met haar getekende column Eva’s Gedacht creëert Eva Mouton in De Standaard al vijf jaar lang haar eigen luchtige biotoop. Een ‘pastelkleurig kolommeke’ als lichtpunt in een wereld vol problemen.

Geert Mets richtte het label Zeal Records op terwijl Edmond Saveniers al twintig jaar het USO dirigeert. Dat ze de spreekbuizen van pop en klassiek zouden zijn? ‘The Beatles, dat is klassieke muziek!’

Oost, west, thuis best? Op 17 en 18 november bewees het Universitair Symfonisch Orkest waarom de ideale bestemming van zijn reisconcerten ook het thuispubliek kan zijn.

De KU Leuven krijgt regelmatig leerstoelen gesponsord door prominente bedrijven. Eén van de frappantste in die lijst is de W.K. Kellogg Chair in Cereal Science and Nutrition.

Hoewel holebifilms stilaan hun plaats opeisen in de mainstream cinema, blijft het label cruciaal. Het Holebifilmfestival als een duw in de rug van de zwakke weggebruiker in het culturele leven.

Met de integratie van de campussen in de KU Leuven drie jaar geleden is de universiteit ook vele vormen van cultuur rijker. Veto nam de cultuurwerking op de campussen onder de loep.

Al sinds veertien jaar kent de 24 urenloop een vaste rode lantaarn: Run For Specials. Een laatste plaats waarachter elk jaar opnieuw een teamprestatie schuilgaat.

Het gaat alsmaar sneller voor Bazart. Toch stopt de Belgische groep, tussen alle optredens en voorstellingen van hun debuutalbum Echo door, de klok graag voor wat zelfanalyse.

Stadsgezelschap fABULEUS blies twintig kaarsjes uit met een compilatievoorstelling in de Schouwburg. Een bonte mix van theater en dans die zowel terugblikt als introduceert.

Participatie is een van de vijf functies waarvoor kunstorganisaties deze zomer subsidies konden krijgen. Het begrip is breed, dus vullen Leuvense cultuurhuizen het op hun eigen manier in.

In het abstracte dansuniversum van Salva Sanchis bewerken vijf dansers een instrumentale hartslag van 120 beats per minuut tot een uur hypnose. Alles vloeit in het strakke, zinderende ‘Radical Light’.

Joes Minis. U kent hem zonder dat u het zelf beseft. Zijn stickers prijken op honderden plaatsen in Leuven en ver daarbuiten. ‘Loof Joes’, gebieden ze. Maar wie is Joes? Eén man kent het antwoord.

Eva Wittocx is curator bij het M-Museum, street artist Bisser verovert de wereld met zijn muurschilderingen. De overeenkomst? Een gesprek over penissen in het straatbeeld en de hoge drempel van musea.

Wekelijks neemt filosofe Alicja Gescinska je in 'Wanderlust' op Canvas mee in het leven van inspirerende filosofen, kunstenaars en wetenschappers. Veto draait de rollen om.

In het tentoonstellingsparcours 'Tracing The Future' heeft de zoektocht naar een ideale wereld zich op vijf Leuvense plaatsen uitgesteld. Een droom die de kijker uitdaagt en zichzelf durft bevragen.

In de CulTip bundelt Veto wekelijks het beste van cultureel Leuven in drie echte aanraders. Kruis aan voor deze week: Agatha Christie op de planken, Satie op de toetsen en rokerige rockers op café.

Dans- en theaterhuis fABULEUS is twintig jaar jong. Dat wordt gepast gevierd met een compilatievoorstelling in de Stadsschouwburg, een fototentoonstelling en... een overzicht in Veto.

Zaterdag werd in het kader van Utopia 'Ex Vitro' geopend, een tentoonstelling rond kunst en wetenschap waaraan de KU Leuven meewerkt. Is het samengaan van beide ook aan de universiteit een utopie?

Aan de langste toog ter wereld zijn sinds deze zomer opvallend veel concerten en jams te horen. De reden voor die klinkende kroegen heeft een naam: Leuven Live.

In de CulTip bundelt Veto wekelijks het beste van cultureel Leuven in drie echte aanraders. Kruis aan voor deze week: familie in STUK, transgenders in de Bib en fietsendieven in OPEK.

Benny Claessens ken je misschien nog van Het Geslacht De Pauw, maar sindsdien legde hij ook een knap theaterparcours af. Op STUK START stelt hij Hello Useless - For W and Friends voor.

De podiumkunstenzaal die stad Leuven op de Hertogensite wil bouwen, stoot op verzet bij oppositiepartij N-VA. De partij ziet een alternatief in de oude stelplaats van De Lijn aan het station.

Eind juni raakte bekend hoeveel subsidies de cultuurhuizen de komende vijf jaar van Vlaanderen zullen ontvangen. Leuvense organisaties zoeken nu uit hoe ze verder moeten met de toegewezen middelen.

Naar aanleiding van de vijfhonderdste verjaardag van Thomas More's boek trapten de stad en de universiteit dit weekend het Utopia-festival af. Hoe leeft de utopie voort in bekende Leuvense hoofden?

De klassieke muziek barst van de utopieën. Op maandag 26 september wekt Festival 20/21 met het werk van Dmitri Sjostakovitsj één van die droombeelden opnieuw tot leven.

Leuven zoekt naar mogelijkheden om de boekensector te stimuleren. Op een meeting tussen literaire actoren in de Schouwburg werd alvast het eerste stadium van een boekenapplicatie onthuld.

In Duitsland doen meer dan driehonderd roddels de ronde over vluchtelingen die stelen, moorden en verkrachten. Lokale journalisten en de site hoaxmap.org voeren een strijd tegen die valse geruchten.

Ook Wina ging shoppen bij IFTf-favoriet Hugo Claus. De titel van diens "Kijk, mama, zonder handen" is bij hen een vraag geworden. "Ben ik groots?" Wie geen stuur vasthoudt, kan al eens vallen.

In "De Vossenjacht" jagen aaseters op de erfenis van een sluwe vos. Zijn testament wacht op een naam. VRG en Ekonomika schieten raak, maar hun vizier had nog scherper kunnen staan.

Als de 24-urenloop de jaarlijkse hoogmis van de Vlaamse universitaire atletiek is, mag de Studentenmarathon zich gerust de Hel van Heverlee noemen. Kanttekeningen bij een klassieker.

Stijn Devillés theatertriptiek "Hebzucht, Angst en Hoop" werd voor het eerst in Leuven in zijn geheel opgevoerd. Politiek theater zoals het hoort.

Goed nieuws: Alma produceert minder organisch afval, al komt dat deels door minder verkochte maaltijden. Andere duurzaamheidsinspanningen botsen op financiële beperkingen.

Door je eigen muziek amateuristisch te noemen en het gros van onze muzikanten slecht, maak je je als artiest niet populair in Vlaanderen.

Een naam als Jonas Winterland lijkt wel gemaakt om synoniem te staan met de kleine, poëtische pareltjes die op zijn beide platen zo talrijk zijn. “Perfectie interesseert mij eigenlijk niet zo.”

Op de Kortrijkse grasvelden aan de KULAK kunnen voorbijgangers sinds enkele maanden de BioStek spotten, een moestuin van en voor studenten. ‘Pret en roapn’ op academisch niveau.