Jasper Van Loy

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Jasper Van Loy

In de CulTip bundelt Veto wekelijks het beste van cultureel Leuven in drie echte aanraders. Deze week: veel Belgisch talent en een vredesstatement waar je zelf kan aan meewerken.

In de CulTip bundelt Veto wekelijks het beste van cultureel Leuven in drie echte aanraders. Deze week trekken we naar Het Depot, 30CC en de aula Pieter De Somer.

Ongeveer 1 op 10 studenten die normaal gezien een kot zouden huren, koopt een klein appartement. Dat zegt Century 21 op basis van een marktanalyse in drie studentensteden.

Volgens een advies van de Vlaamse Overheid zou "een andere, minder belastende functie" het gebouw Fakbar Letteren ten goede komen. De KU Leuven is voorlopig niet van plan dat advies te volgen.

Vanmiddag rinkelden zo'n 100 studenten met hun fietsbel voor het Leuvense stadhuis. Ze willen protesteren tegen de plannen van de stad om GAS-boetes aan te rekenen voor fout geparkeerde fietsen.

De Nederlandse taal is sinds deze week met 'Stexit' weer een woord rijker.

De KU Leuven zet de toon op vlak van onderzoek en onderwijs. Toch moet rector Rik Torfs zich zorgen maken over werkdruk, de integratie en een weinig inspirerend Diversiteits- en Duurzaamheidsbeleid.

Onderzoek aan de KU Leuven excelleert, al blijft ook hier de werkdruk bijzonder hoog. “Ik denk dat we heel goed bezig zijn,” vindt vicerector Onderzoeksbeleid Liliane Schoofs.

Studentenflik Nick Van den Bussche geeft de fakkel door aan Rik De Langhe: "Als je het niet ziet zitten om op de foto te gaan, zit je hier niet op je plaats"

Negen maanden, twee semesters en 25 Veto’s samenvatten is geen sinecure. Toch doen we graag een poging. Herbeleef het academiejaar in vogelvlucht.

Vorige week kregen de studentenstewards hun certificaten. Ze vinden hun taak vaak leuk, maar niet altijd even gemakkelijk. "Zonder stewards loopt het uitgaansleven in de soep."

Als eerste vicerector Cultuur-, Duurzaamheid en Diversiteitsbeleid aan de KU Leuven heeft Katlijn Malfliet het niet gemakkelijk. Het enthousiasme is er, maar concrete realisaties gaan langzaam.

Vorige week koos de UGent nieuwe studentenvertegenwoordigers. In Gent kunnen alle studenten naar de stembus, in Leuven kiezen de kringen.

In Duitsland doen meer dan driehonderd roddels de ronde over vluchtelingen die stelen, moorden en verkrachten. Lokale journalisten en de site hoaxmap.org voeren een strijd tegen die valse geruchten.

Een honderdtal vrijwilligers uit kringen en andere verenigingen bezochten vorige week het studentencongres van LOKO. De infosessies werden goed onthaald, het slotdebat trok nauwelijks volk.

Artikels overnemen met slechte vermelding lijkt onschuldig, maar is het niet.

Inefficiënt bestuursmodel, genderkloof, gebrekkige financiering en de integratie houden de groep Wetenschap &Technologie en vicerector Gielen wakker. Onderwijs en onderzoek doen het dan weer goed.

De Leuvense studentenkoepel LOKO gaat hervormen. Vanaf volgend jaar kunnen niet alleen verenigingen, maar ook individuele studenten projectsubsidies aanvragen. LOKO zelf zal minder gaan organiseren.

De PAL-werking van Politika is genomineerd voor de Koningin Mathildeprijs. De studentenkring zet al lang in op het project waarbij studenten elkaar helpen bij het verwerken van leerstof.

De fusiekring uit Educata en Didactica zal Docentica heten. Dat werd zondagnacht bekendgemaakt tijdens de opening van Docentica's kiesweek in café Maxim'O.

Leercentrum Agora onderzoekt de mogelijkheid om elektronisch een studieplekje te reserveren. De Studentenraad KU Leuven ziet dat niet zitten, maar kijkt wel positief terug op drie jaar Agora.

De KU Leuven brengt haar uitstroombeleid samen in een nieuw 'student career center'. Daar kunnen studenten en potentiële werkgevers terecht met vragen over werk en carrière.

Vicerector Studentenbeleid en Sport Rik Gosselink kreeg onder andere de besparingen in het hoger onderwijs en de integratie zijn bord. Aan oplossingen werkt hij in een geest van teamwerk en overleg.

"Love Leuven", de campagne om studenten en Leuvenaars duurzaam te laten samenleven, krijgt een vervolg. Met tandems trekken de stad en KU Leuven langs campussen en wijken om kilometers te verzamelen.

Sinds deze week kunnen joggers en fietsers aan de slag met de app "Leuveninbeweging". Het nieuwe snufje, een initiatief van de KU Leuven, bundelt alle sportinfrastructuur in één stadsplan.

Ruben Block kan het met iedereen, en dan hebben we het alleen nog maar over musiceren. Na twee jaar toeren speelde de zanger van Triggerfinger onder eigen vlag in Het Depot.

Robots nemen de wereld over, of althans het STUK. Met 'RUR' dropt Campustoneel 96 jaar oud repertoiretheater in de 21ste eeuw.

"Leuven is aan het veranderen", klinkt het vaak. Alcoholprijzen stijgen, de voordrinkcultuur viert hoogtij en overlast blijft een oud zeer. Drie prangende vragen voor de Leuvense horeca.

Hoogopgeleide jongeren doen het uitstekend op de arbeidsmarkt, maar hun positie is tanende. Vaak botsen ze op het gebrek aan ervaring en de complexiteit van het huidige joblandschap.

Op de World Model United Nationsconferentie (World MUN) heeft een Belgische delegatie de oppergaai binnengehaald. De studenten versloegen meer dan 2500 anderen in het lobbyen, speechen en vergaderen.

Eén dag na de aanslagen in Brussel organiseerden de Leuvense kringen verschillende stiltemomenten. Op het Ladeuzeplein, op Arenberg en op Gasthuisberg kwamen honderden studenten en Leuvenaars samen.

Voor bijna alle Leuvense kringen is het seizoen van strikjes en kleedjes weer aangebroken. Ook op de andere campussen wordt er stijlvol gefeest, maar in heel verschillende concepten.

Het is bijna overweldigend, die gigantische berg platen die maandelijks op de wereld wordt afgestuurd. In “Soundcheck” proberen we voor u het kaf van het muzikale koren te scheiden.

Studentenvoorzieningen (stuvo’s) zijn big business, al verbleekt het werkingsbudget van 23 miljoen bij het geld voor onderwijs en onderzoek. Ook de stuvo’s ontsnapten niet aan de besparingsgolf.

Niemand kijkt naar Temptation Island, maar iedereen heeft het gezien. Wetenschappers zien het cultprogramma vervellen van guilty pleasure tot gemeengoed.

Deze week zit de fakbarcommissie samen om het Huis der Rechten aan het woord te laten na een faliekant afgelopen dagdisco. Ondertussen wil LOKO de banden tussen VRG en haar fakbar nauwer zien.

Koop een krant naar keuze. Lees de colofon. Doe hetzelfde een halfjaar later.

Technologiecampus Geel is een kleine, maar hechte campus. Midden in het bedrijfsleven en het groen is het de uitgelezen habitat voor studenten industriële wetenschappen en biowetenschappen.

Studentenkoepel LOKO werkt aan een hervorming. De nieuwe structuur moet LOKO een duidelijk statuut geven na de integratie. De coördinatoren kijken gematigd positief terug op het eerste semester.

Vicerector Cultuur Katlijn Malfliet wil de kunstcollectie van de KU Leuven tegen 2025 onderbrengen in een gedecentraliseerd museum. Meerdere kenners vinden het idee interessant.

De bluesrockers van Mister Catfish hebben in Het Depot de Interfacultaire Rockrally gewonnen. Stadswacht pakte de publieksprijs in een sterk bezette finale.

De noodkreet van hogescholen afwimpelen met woorden als "passie" en "kwaliteit" getuigt van bitter weinig empathie. Bizar, want dat laatste zou net een vereiste moeten zijn voor Onderwijsministers.

Citylife zet sinds dit academiejaar volop in op studenten. Voor haar Student Deals werkt het bedrijf nauw samen met studentenkringen, die er kortingen en nieuwe lidkaarten aan overhouden.

Afgelopen week voerde een tachtigtal Gentse studenten actie. Ze willen de cantushamer terug die de politie eind vorig jaar in beslag nam. Na drie maanden zit er nog geen schot in het dossier.

Vorige week konden geïnteresseerde bewoners voor volgend academiejaar al een kot bezoeken. Da's vroeg, maar de residenties met een programma van de KU Leuven zijn dan ook niet zomaar koten.

Vorige week was het krokusvakantie. Laatstejaars in het secundair onderwijs trokken dan ook massaal op ontdekkingstocht naar hun toekomstige studierichting.

In het Leuvense verenigingsleven is er voor iedere student wat wils. Tweewekelijks stellen we twee minder bekende organisaties aan je voor.

Het is bijna overweldigend, die gigantische berg platen die maandelijks op de wereld wordt afgestuurd. In “Soundcheck” proberen we voor u het muzikale kaf van het muzikale koren te scheiden.

Het rectoraat nuanceert en wil een aanpassing van het beoordelingskader, al wil het wel de Permanente Onderwijscommissies (POC’s) herwaarderen. De studenten hebben hevige kritiek.

We weten weinig van Taiwan, buiten dat het gros van ons speelgoed er wordt gemaakt. Het studentenleven is er een van foodcorners en informele proffen, maar zonder blokperiode.

Hopelijk heb je al gemerkt dat uw zoektocht naar studentennieuws er sinds kort iets anders uitziet. Veto heeft sinds 12 februari een nieuwe site en zet koers richting 21ste eeuw.

Het nieuwe kwaliteitszorgsysteem COBRA kronkelt rustig verder. Aan de faculteiten is de proefdoorloop aan de gang. Ondanks enkele organisatorische problemen, lijkt alles relatief vlot te verlopen.

De eerste tekst rond het COBRA-plan kwam deze week op de Onderwijsraad. Een aantal discussiepunten later is een extra Onderwijsraad gepland. Vooral de grote faculteiten zitten met vragen.

Vicerector Onderwijsbeleid Didier Pollefeyt wil de discussie over onderwijskwaliteit terug aanzwengelen. Zijn COBRA-plan herwaardeert de permanente onderwijscommissies (POC’s).

Studenten die in een jeugdbeweging actief zijn, hoeven hun hobby niet te missen tijdens de week. Zowel Chiro als KSA organiseren sinds enkele jaren een studentenwerking in Leuven.

Het kunstenfestival Ithaka en Existenz krijgen dit jaar geen projectsubsidies van de Vlaamse overheid ondanks een positief advies. De oorzaak is het krappe Vlaamse cultuurbudget.

Aan het begin van dit academiejaar verhuisden 450 informaticastudenten van de UCLL naar de nieuwe Campus Proximus in Haasrode. Over sommige praktische zaken werd evenwel niet goed over nagedacht.

Vorige week werd op de Leuvense kerstmarkt de tweede editie van Love Leuven afgetrapt. De campagne die Leuvenaars en studenten verenigt steunt dit jaar een goed doel met een fietsactie.

Lokomotion, het feestconcept van LOKO, palmde zoals voor één avond zowat de integrale Leuvense fuifcapaciteit in. De avond verliep quasi probleemloos, al had Alma 2 niet zoveel succes als gehoopt.

Vorige week debatteerden enkele experts rond alcoholgebruik bij studenten. De avond was het hoogtepunt van de Oktobercampagne. Het debat was bij momenten geanimeerd, maar miste harde feiten.

In de strijd tegen overlast voerde de stad Diepenbeek de afgelopen weken enkele maatregelen in. De studenten springen er creatief mee om, maar hebben hun bedenkingen.

Spelen met bouwblokken van 10 meter breed? Het kan met prefab houtskeletbouwelementen. Het Limburgse bedrijf Machiels Building Solutions bouwt zo een nieuw studentencomplex in de Blijde Inkomststraat.

Onderwijsvernieuwingen en vooral -verbeteringen laten op zich wachten. Te lang op zich wachten.

De kringen NFK en Mecenas sloegen vorige week de handen in elkaar voor een stevige portie cultuur. Onder de noemer Open Expo brachten ze een complete kunstdriedaagse.

Hou je lachspieren in de aanslag, want een nieuwe generatie stand-upcomedians dient zich aan. Veruit de vrolijkste in het pak is Soe Nsuki, een Antwerpse met een verleden als breakdancer.

Kleine fuifzalen genoeg in Leuven, maar wie het groot ziet, moet naar Alma 2. Tenzij daar gegeten wordt, natuurlijk. De vraag rijst of Leuven nood heeft aan een nieuwe feestplek en waaraan die zoal mo

LOKO begint aan het nieuwe academiejaar met een veel kleinere ploeg dan anders. Hoe komt dat en wat moet de studentenkoepel nu doen? Enkele oud-voorzitters geven hun visie.

De studentenvertegenwoordiging van de Leuvense studenten dreigt leeg te lopen. Hoe komt dat? En hoe moet het nu verder?

Naar een fakbar gaan lijkt evident, maar is het niet met een beperking. Om dat aan te tonen, organiseerde LOKO Diversiteit een rolstoeltocht langs de fakbars.

Tijdens de doop van de Kulak, de KU Leuvencampus in Kortrijk, liepen enkele studenten brandwonden op. De mengeling van mosterd en azijn zou de boosdoener zijn, maar dat is nog niet zeker.

De Leuvense gemeenteraad kreeg de naam van de nieuwe studentenflik op hetzelfde moment te horen als de studenten. Dat zint de N-VA niet. Hun oppositiecollega’s van Groen vinden het minder erg.

Voor de tweede keer vond in Leuven het Teddy Bear Hospital plaats. Onder begeleiding van Medicastudenten mochten 140 kinderen een paar uur dokter zijn. De patiënten? Hun eigen teddyberen.

Deze week staat het Sportkot weer op zijn kop voor de 24 urenloop. Veel wijzigt er niet ten opzichte van vorig jaar, al krijgen de nevencompetities wel meer aandacht.

Wanneer de bladeren vallen, trekken hordes schachten door Leuven voor hun doop. Wij volgden de Pedagogische Kring van het eerste spelletje tot de laatste lading smeerlapperij.

Michaël Niclaus was ooit verslaafd aan alcohol. Nu wil hij jongeren bewust maken van de gevaren ervan. “Drinken voor de fun? Ik zie weinig fun als ik ‘s avonds door de Overpoort loop.”

De blok hoeft niet altijd kommer en kwel te zijn. Radio Scorpio, LOKO en de Dienst Cultuur van KU Leuven hebben alvast enkele activiteiten op stapel staan om studenten te ontspannen en te steunen.