GIDS CULTUUR & ONTSPANNING

Veto's grote zomergids

Eten, zingen, breakdance, zomer, ontspanning

Van concerten en picknicks tot wielerwedstrijden en springkastelen: er valt heel wat te beleven in Leuven deze zomer. Veto stelde een zomergids op voor al wie in juli en augustus geen andere oorden opzoekt.

Gepubliceerd

'Leuven in de zomer zal wel saai zijn zonder al die studenten.' Het is een gedachte die snel opduikt, maar niets is minder waar. Leuven bruist van het leven tijdens de zomermaanden.

Iedereen van binnen en buiten de ring, jong en oud, komt samen en geniet twee maanden lang van alle activiteiten die Leuven te bieden heeft. Nog nooit zag je de stad zo opleven met oneindig veel ambiance, mensen en muziek. Haal het beste uit je vakantie met deze Leuvense zomergids.

Juli: de maand voor muziekliefhebbers

1 juli, Lemme Live: Om de maand met een knaller in te zetten, kan je terecht op het festival Lemme Live, georganiseerd door Scouts Sint-Paulus. Naar goede gewoonte kan je op het Lemmekesveld genieten van zeer diverse muziek op drie verschillende podia en proeven van een uitgebreid aanbod lekkernijen. Op de door bos omringde Castle Stage en de Main stage word je omringd door live muziek van zowel lokale als interationale bands.

Dit jaar kan je onder meer de groovy muziek van Adja verwachten, een Brusselse opkomende artieste die zich verdiept in jazz, soul en gospel, en ONHA, een jonge Luikenaar die zich laat inspireren door de genres jazz, funk en blues. Op het derde podium, de Hidden Dub Forest, word je ook dit jaar weer ondergedompeld in de reggae en dub muziek van Dambala Soundsystem.

Naast het diverse aanbod van muziek geniet je ook van een uitgebreide wereldkeuken met onder meer nacho's, frietjes en hamburgers. Zowel jong als oud kunnen zich uitleven met een ouderbar, springkastelen en een circusworkshop. Koop zeker op tijd je tickets via het Facebookevenement, want ze worden steeds duurder!

Prijs: first wave €9, second wave €11, final wave €13

2 juli, Picknick met kledingswap: Na het feesten op Lemme Live kan je je begeven naar een picknick met kledingswap in park De Bruul. Het concept spreekt voor zich: je verzamelt een aantal kledingstukken of accessoires die je niet meer draagt, maar waarmee je iemand anders wel nog gelukkig kan maken. Daarnaast breng je ook een kleine snack of drankje mee voor de gedeelde picknick.

Tijdens de picknick worden alle spullen uitgestald. En dan begint het! Nu mag je gewoon nemen wat je aanstaat, onafhankelijk van hoeveel items je zelf meebracht. Zo wissel je die kleren van onderin je kleerkast om voor je nieuwe favoriete rok of sweater, en dat allemaal terwijl je geniet van hapjes. Op het Facebookevenement kan je aangeven welke snack je meeneemt.

Kleding swap

Prijs: gratis

7 juli, start van Het Groot Verlof: Op vrijdag 7 juli gaat Het Groot Verlof officieel van start. Dat is de overkoepelende naam voor alle evenementen die georganiseerd worden door stad Leuven in de zomermaanden. Op het exacte programma moeten we nog even wachten, maar de grote lijnen kunnen we je al meegeven.

7, 14 en 21 juli, Beleuvenissen: Hét evenement van de zomer in Leuven. Drie vrijdagen na elkaar kan je genieten van verschillende gratis muziekoptredens en live dj sets op je favoriete pleinen, waaronder de Grote Markt, de Oude Markt, de Vismarkt en het Hogeschoolplein.

Op de kleinere pleinen kan je genieten van verschillende dj's die een hele avond lang de ene schijf na de andere draaien. Hier kan je de dansbenen eens goed losgooien. Op de grotere pleinen kan je terecht voor de live muziekoptredens.

Op 21 juli komt STIKSTOF naar de Oude Markt

Voor de Beleuvenissen van dit jaar werden al twee namen bekendgemaakt. Op 14 juli kan je op de Oude Markt genieten van ongelooflijk veel liefde met de klassieker Ik hou van u van Noordkaap. De week erna komt de Belgische hiphopband, STIKSTOF naar de Oude Markt. Dat betekent helemaal losgaan met Zwangere Guy, Jazz Brak, Astrofisiks en DeeJay Vega, op harde schijven zoals GELE BLOKKEN en FRONTAL.

Prijs: gratis

22 juli, Leuven Zingt: Als je je stem tegen dan nog niet kwijt bent, kan je opnieuw terecht op de Oude Markt voor de 21ste editie van Leuven Zingt. Hier kan je één avond lang in de zomerse buitenlucht de beste nummers uit je collectieve muziekgeheugen meezingen.

Indien je geheugen je even in de steek laat, zijn er ook muziekboekjes te verkrijgen waarin je de teksten kan terugvinden. Met een frisse pint in de hand is ambiance gegarandeerd!

Prijs: gratis

27-30 juli, M-idzomer: In de tuinen van Museum M organiseert Het Depot en Museum M een multidisciplinair festival voor echte muziekliefhebbers. Je kan hier genieten van muziek uit alle genres van onder andere José González, Suzanne Vega, Thurston Moore Group, DAAN, Marble Sounds, Calicos, en Alela Diane. Er zal een foodcorner aanwezig zijn met snacks voor groot en klein.

Prijs: €34

28 juli, Leive Vloms: Wil je in juli nog een keer volledig uit je dak gaan? Dan kan je voor een laatste keer deze maand afzakken naar de Oude Markt voor het enige echte Leuvense Schlagerfestival.

Verwacht oneindig veel polonaises, alle handjes in de lucht en plat Leuvens dialect

Je kan je verwachten aan oneindig veel polonaises, alle handjes in de lucht, plat Leuvens dialect en de crème de la crème van de Vlaamse schlagermuziek. Kanjers zoals De Romeo's, Luc Steeno, Sam Gooris, Bart Kaell en Laura Lynn waren op de vorige edities al aanwezig. Het is nu nieuwsgierig afwachten wie er dit jaar de revue passeert.

Prijs: gratis

Augustus: de maand voor levensgenieters

6 augustus, Hapje-Tapje: Op de culinaire hoogdag van Leuven, Hapje-Tapje, zetten alle restaurants in en rond de Muntstraat en de Grote Markt een standje buiten met hapjes die jij kan proeven. Zo wordt er doorheen Leuven een parcour opgesteld dat je kan aflopen om bij alle standjes de hapjes uit te proberen.

Tijdens de traditionele barmannenrace leggen barmannen en barvrouwen een parcours af met een plateaus vol pinten

Op deze dag kan je eindelijk proeven van alle specialiteiten die nieuwe restaurants in Leuven aanbieden en weet je meteen waar je de volgende keer moet gaan eten. Naast het hapjesparcours kan je ook op de Oude Markt terecht voor een biermarkt vol ambiance en optredens. Café's plaatsen grote tapinstallaties buiten om zo veel mogelijk pintjes te tappen voor alle bierliefhebbers.

Voor nog wat extra sfeer wordt de traditionele barmannenrace georganiseerd, waarin barmannen en -vrouwen kunnen strijden voor de beker door een parcours af te leggen met een plateau vol pinten. Nog niet overtuigd? Het evenement werd een aantal jaar geleden bekroond tot een van de tien beste Belgische foodfestivals, zeker niet te missen dus.

Prijs: afhankelijk van het standje (€, €€)

11 en 12 augustus, Half Oogst: Het laatste event van Het Groot Verlof is aangebroken. Half Oogst is een urban weekend vol soul, hiphop, reggae en dansmuziek georganiseerd door de stad Leuven op de Grote en de Oude Markt. Grote namen zoals Coely en Max Romeo stonden vorig jaar op het podium waardoor de verwachtingen voor dit jaar hoog liggen.

Sister Sledge werd reeds aangekondigd. Haar ken je zeker en vast van de welbekende schijven We Are Family en He's the Greatest Dancer. Voor de andere bekendmakingen moeten we nog even op het puntje van onze stoel blijven zitten.

Na deze spetterende performances wordt het podium op de Grote Markt afgebroken en zal het wachten zijn tot de zomer van 2024 voordat je weer zo kan genieten van Leuven op zijn best.

Prijs: gratis

15 augustus, Tour of Leuven-Memorial Jef Scherens: Bij de maand van de levensgenieters hoort ook de Tour of Leuven-Memorial Jef Scherens, een jaarlijkse wielerwedstrijd die georganiseerd wordt in het hartje van Leuven en omstreken.

Als supporter sta jij aan de kant van de weg met duizenden andere supporters, in het zonneke met een pint in de hand, mee te brullen naar de wielrenners die passeren. Voor de bekendmaking van het parcours en de deelnemers blijft het nog even afwachten.

Vorig jaar deden sterke ploegen mee zoals Quick-Step-Alpha Vinyl, Team DSM, Alpecin-Deceuninck en Lotto Soudal. Benieuwd wie de Belg Victor Campenaerts dit jaar zal opvolgen als winnaar.

Prijs: gratis

Zomerterrasjes

  • Het Strand: Een strandgevoel in het centrum van de stad, dat krijg je bij Het Strand. Hier eet je uitsluitend vegetarisch, met als aanrader Libanees flatbread met hummus, geroosterde aubergine, rode ui en portobello. (€€)

  • Bar Stan: Kom ontbijten, lunchen, brunchen of dineren op het terras van de buurtbar en proef hier de beste vegetarische groentelasagne van Leuven. (€€)

  • Optimist: Eens zin in wat anders, dan ben je bij de Optimist aan het juiste adres. Hier proef je gerechten van over de hele wereld in de vorm van foodsharing. Kom zeker op tijd want het restaurant zit snel vol! (€€)

  • Bar del Sol: Onder gele parasols en gekleurde lampjes kan je op dit kleine terrasje naast het Groot Begijnhof genieten van een drankje en een hapje. De tortillachips zijn een aanrader. (€€)

  • dewerf: De welbekende trekpleister voor studenten zit ook in de zomer stampvol. Geniet in de volle zon van die oh zo lekkere wraps, kannen Somersby en dessertjes. (€)

Powered by Labrador CMS