NIEUWS TIMES HIGHER EDUCATION RANKING
KU Leuven zakt drie plaatsen in de Times Higher Education ranglijst
Times Higher Education, één van de drie meest invloedrijke universiteitsranglijsten, bracht gisteren een nieuwe editie uit. De nieuwe methodologie doet alle Vlaamse universiteiten zakken. De KU Leuven blijft als enige Vlaamse universiteit in de top 100.
De KU Leuven staat dit jaar op de 45ste plaats in de Times Higher Education (THE) ranglijst. Hierdoor zakt ze drie plaatsen in vergelijking met de afgelopen twee jaren, toen bekleedde ze nog plaats 42. 'Ik maak me geen zorgen over die kleine positiewisselingen', vertelt Luc Sels, rector van de KU Leuven aan Veto. 'We blijven het excellent doen.'
Champions League-gevoel
In de nieuwe THE World University Rankings 2024 bekleedt @KU_Leuven plaats 45. Knap, gezien het sterk veranderend universitair landschap. Enige Belgische universiteit in top 100, vierde universiteit in de Europese Unie, hoogst gerangschikt in de Benelux.https://t.co/uApD8vFTmi
— Luc Sels (@LucSels) September 28, 2023
Ook de andere Vlaamse universiteiten dalen. De UGent bekleedt dit jaar nummer 115, de UAntwerpen daalt naar plaats 161 en de VUB moet zich tevreden stellen met een plaats tussen 201 en 250. 'Al zijn de pakweg top 250 stuk voor stuk ijzersterke universiteiten', aldus Sels.
'In absolute punten gaat de KU Leuven er bovendien wel op vooruit. Die daling van drie posities is dus voor mij geen achteruitgang', gaat de rector verder. 'Het is symbolisch wel belangrijk dat we in de top 50 blijven, dat geeft wat een Champions League-gevoel.'
'De THE ranglijst is met voorsprong de beste die er is'
Luc Sels, Rector KU Leuven
Traditiegetrouw vullen Angelsaksische universiteiten opnieuw de top 10, met dit jaar Oxford, Stanford en MIT op kop. Cambridge en Harvard verlaten de top 3. Wat opvalt is dat ook Aziatische universiteiten oprukken binnen de top 50.
'Een ranglijst zegt veel over het potentieel van een universiteit, maar de impact die je genereert in je lokale samenleving zie je minder krachtig terugkomen. Zolang je dat in je achterhoofd houdt en er niet om de haverklap mee uitpakt, zit het goed', merkt Sels op. 'Een ranking is nooit een doel op zich, maar als ik deze resultaten zie ben ik toch fier en dankbaar.' Toch is er al eens kritiek op de nadruk die KU Leuven legt op rankings en haar internationale uitstraling.
Nieuwe methodologie
THE waarschuwt zelf dat de ranglijst deze editie nog minder dan ooit vergeleken mag worden met voorgaande jaren. Voor de tweede keer in het twintigjarig bestaan van de THE ranglijst werd haar methodologie grondig gewijzigd.
Universiteiten worden elk jaar op grond van vijf pilaren geëvalueerd, al weegt niet elke pilaar even hard door. Daar sleutelde THE dit jaar aan: 'zodat het de resultaten van het diverse scala aan universiteiten over de hele wereld blijft weerspiegelen, nu en in de toekomst'.
Ze veranderde voornamelijk de methodologie achter de parameter rond de onderzoekskwaliteit van een universiteit. Tot de vorige ranglijst werd er voor deze belangrijke indicator enkel met het aantal citaties van een universiteit rekening gehouden. Vanaf deze editie, wordt er naast de citaten ook geëvalueerd op basis van onderzoekskracht, onderzoeksexcellentie en invloed.
De KU Leuven haalde vooral voordeel uit de verandering rond de pilaar industrie. Die weegt vanaf dit jaar 1,5% harder door. Hier scoorde de universiteit een maximumscore. Ze deed het minder goed op vlak van de onderwijsparameter. Hier haalde ze een povere 60,1%, wat haar totale score naar beneden trok tot 77%. De nadelig hoge student-staf ratio kan hiervoor deels een verklaring zijn.
Beste ranglijst die er is?
Veto berichtte vorig jaar nog over de kritiek op universiteitsranglijsten. De vele methodologische graten en de moeilijke meetbaarheid van de verschillende parameters vielen toen op. Sels volgt de kritiek, maar reageert toch vrij positief: 'De THE ranglijst is met voorsprong de beste die er is. Hij bevat het ruimste aantal parameters en er wordt hard samengewerkt met de universiteiten.'