NIEUWS RECTORVERKIEZINGEN
Baelmans overtuigde de studenten, Vermeire de proffen: dit zijn de resultaten per kiesgroep

Severine Vermeire staat op kop na de eerste ronde van de rectorverkiezingen. Uitdager Tine Baelmans veroverde het meeste studentenharten. Het personeel dat op Lievens stemde, wordt voor Baelmans en Vermeire cruciaal om rector te worden.
De resultaten van de eerste ronde van de rectorverkiezingen waren al langer bekend. In totaal behaalden Severine Vermeire 44,5 procent, Tine Baelmans 27,9 procent en Peter Lievens 26,9 procent. Omdat geen enkele kandidaat een absolute meerderheid behaalde, volgt een tweede ronde zonder Peter Lievens, die als kandidaat met het laagste resultaat afvalt.
Nu is ook duidelijk hoe sterk de kandidaten scoorden bij de studenten en personeelsgroepen individueel, op basis van informatie die Veto kon inkijken. Severine Vermeire scoorde dan wel het best over de gehele universiteit, bij de studenten haalde ze de bovenmoot niet. Die eer moet ze overlaten aan Tine Baelmans.
Baelmans overtuigt de studenten
144 van de 371 studentenstemmen gingen naar Baelmans, wat neerkomt op net geen 39 procent. Dat wil niet zeggen dat slechts 371 studenten een stembiljet invulden: hun resultaten werden gewogen, aangezien hun stem slechts voor tien procent het uiteindelijke resultaat bepaalt. Vermeire kon 34 procent van de studenten overtuigen, Lievens won 26 procent.
Tijdens het kandidaatrectorendebat van Stura bleek al dat Baelmans op bijval kan rekenen van een groot studentenaantal. Door haar huidige rol als vicerector Onderwijsbeleid lijkt ze ook de kandidaat die het dichtst bij hun leefwereld staat. Dat de herindeling van het academiejaar niet populair is bij de studenten, blijkt uit Lievens score.
Belangrijk: bij de tweede stemronde gaan studenten niet opnieuw naar de stembus, in tegenstelling tot het personeel. De stem van studenten die bij de eerste ronde op Baelmans of Vermeire stemden, verandert niet. Wie initieel op Lievens stemde, moest daarbij ook een kandidaat van tweede voorkeur aangeven: Vermeire of Baelmans. Die tweede keuze wordt nu hun stem. Campagne voeren op maat van de student heeft dus geen nut voor de overblijvende kandidaten.
Vermeire populair bij de professoren
Bij de professoren (ZAP) scoorde Vermeire met 47 procent het sterkst. Opvallend: Lievens viel af, maar deed het bij de professoren behoorlijk goed met 29 procent. Zijn voorstellen - de herindeling van het academiejaar, administratieve vereenvoudiging en basisfinanciering - lijken vooral bij het academisch personeel te leven. Om Vermeire in te halen, zou Baelmans vooral bij de professoren een inhaling moeten bewerkstelligen: met net geen 23 procent scoort zij het laagst bij de professoren.
Omdat professoren opnieuw naar de stembus mogen, ligt de strijd voor de stemmen van Lievens bij Vermeire en Baelmans helemaal open. Wie zijn kiezers kan overtuigen, 29 procent van het ZAP, maakt grote kans op het rectorschap. Die groep wordt tijdens de komende week cruciaal voor het eindresultaat van de verkiezingen.