NIEUWS STUDIEKEUZE

Deadline om te heroriënteren nabij

Tot 1 december kan je aan de KU Leuven nog heroriënteren zonder studiepunten of studiegeld te verliezen. Stuvo maant aan om niet overhaast te beslissen, maar eerst met hen te overleggen.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

De deadline om nog in het eerste semester van richting te veranderen binnen de KU Leuven is verstreken op 15 november. Maar het is momenteel wel nog mogelijk om je voordelig in te schrijven voor het tweede semester van een nieuwe opleiding.

Studenten die zich uit hun oude richting uitschrijven voor 1 december krijgen hun studiepunten én het studiegeld van het eerste semester volledig terug. Alle vakken van het eerste semester waarvoor nog geen examen afgelegd is, worden als het ware ‘geannuleerd’.

Haast en spoed is zelden goed

Degene die zich pas na 1 december uitschrijven, behouden de vakken van de oude opleiding. Studenten krijgen dan hun studiegeld niet terug, en de studiepunten van de vakken blijven nog meetellen voor hun leerkrediet. De examens gaan door, zelfs als je ze niet meer wil afleggen, waardoor je als resultaat automatisch een NA (Niet-Afgelegd) krijgt.

Bart Dejonghe, studieloopbaanbegeleider bij Stuvo nuanceert: 'Voor een student die zijn richting echt moe is en die al heel zeker weet naar welke richting hij wil omschakelen, kan een uitschrijving voor 1 december wel nuttig zijn.'

Maar niet in elke richting is het even gemakkelijk om in het midden van het jaar over te stappen. 'Voor het merendeel van de studenten is het beter om bij twijfels eerst even aan te kloppen bij de studieloopbaanbegeleiding van de KU Leuven', benadrukt hij.

'Studenten die zich al vroeg uitschrijven moeten opletten voor de gevolgen'

Bart Dejonghe, Studieloopbaanbegeleider Stuvo

'Laat je niet opjagen door deadlines. Heroriënteren is een proces waarbij het veel belangrijker is om een rustige, weloverwogen keuze te maken, zodat je heroriëntatie langdurig vruchten afwerpt.'

Stuvo staat voor je klaar

Zaken zoals leerkrediet mogen meespelen, maar mogen zeker niet de doorslag geven om snel van richting te veranderen. De eerste 60 studiepunten die je hebt opgenomen verdien je namelijk dubbel terug wanneer je slaagt voor het vak, onafhankelijk van het jaar of de richting waar je ze aflegt.

Dejonghe geeft nog mee dat een student erg gemakkelijk een afspraak kan boeken bij Stuvo via de online kalender: meestal kan je er al binnen een week terecht. 'We nemen dan een volledig uur om te kijken naar je specifieke situatie', vervolgt hij. 'Al je twijfels, talenten en toekomstmogelijkheden komen aan bod. We kijken ruim naar wat de volgende stap kan zijn, of dat nu heroriënteren is, faalangst aanpakken, of toch nog die examens meedoen.'

Kinderbijslag op de helling

Ook wijst hij erop dat studenten die zich al vroeg uitschrijven moeten opletten voor gevolgen als het mogelijke verlies van het studentenstatuut en de kinderbijslag. Iedereen die minder dan 27 studiepunten opneemt in een academiejaar of langer dan een maand niet ingeschreven is aan een onderwijsinstelling, dreigt kindergeld te verliezen.

De deadline om je in te schrijven voor een nieuwe richting in het tweede semester ligt op 1 maart

Hiervoor bestaat wel een speciaal Vlaams statuut als 'schoolverlater', met een saldo van 12 maanden extra kinderbijslag. Dat kan ingezet worden om een periode tussen of vlak na je studies te overbruggen.

De uiterste deadline om je in te schrijven voor een nieuwe richting in het tweede semester ligt op de derde woensdag van het tweede semester. Dit jaar valt die dag op 1 maart. Om je zo in te schrijven heb je wel de toestemming van de facultaire loopbaanbegeleider van de nieuwe richting nodig. Een afspraak maken is dus verplicht.

Powered by Labrador CMS