NIEUWS RECTORVERKIEZINGEN

Verkiezings­commissie tikt Peter Lievens op de vingers voor etentje met departe­mentsvoor­zitters

Een etentje tijdens een voetbalwedstrijd dat Peter Lievens aanbood aan enkele departe­mentsvoorzitters van de universiteit, kostte hem een berisping van de kies­commissie. Lievens wijst naar de te korte campagne als oorzaak.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet
Leestijd: 2 min

Peter Lievens nodigde op 2 mei 28 departementsvoorzitters uit voor de wed­strijd tussen OHL en KV Mechelen een dag later. De match ging gepaard met een etentje in het stadion. Naar eigen zeggen wilde Lievens departementsvoorzitters horen over wat leeft aan de universi­teit. 'De korte tijd die we hebben in deze periode laat jammer genoeg niet toe om een bezoek aan elk departement in de agenda te passen', klinkt het in een e-mail die Veto kon inkijken. 

'Ik wilde naar hen luisteren en mijn programma toelichten', laat Lievens in een reactie weten. 'Ik was sowieso van plan naar de wedstrijd te gaan en toen ik hoorde dat er nog enkele kaarten voor de business-plaatsen over waren, bleek de match de ideale gelegenheid voor een gesprek. We hebben in de campagne het recht om mensen uit te nodigen en te praten over de universiteit. Dat is wat ik met de twee collega's heb kunnen doen.' 

Volgens Lievens was de uitnodiging dus niet ongewoon. 'In vorige rectorcampagnes organiseerden kandidaten ook informele momenten, zoals werkontbijten, om met collega’s in gesprek te gaan. Ik heb deze week ook een werkontbijt gepland en daarvoor toestemming gevraagd en gekregen. Ik zie eerlijk gezegd weinig verschil met een etentje op het voetbal.'

Toch tikte de kiescommissie van de universiteit Lievens op de vingers voor het etentje. 'De voorzitter heeft met de kandidaat gebeld en gezegd dat dit in haar interpretatie niet strookt met het reglement, en dat hij (Peter Lievens, red.) zo'n initiatieven in de toekomst dus niet meer mag nemen', schrijft de commissie in een reactie.

Serene campagne 

De bal ging aan het rollen toen één van de genodigde professoren de commissie op de hoogte bracht. Dat gebeurde niet via een formele klacht, maar per mail, na de wedstrijd. Ook enkele andere genodigden vonden het voorval onkies, blijkt uit een rondvraag van Veto. 'Dat het voorstel er komt, is merkwaardig, er zijn andere momenten voorzien om met ons te praten', klinkt het bij een van hen. 'Dit kon ook tijdens een gewone werkgebonden gelegenheid.' 

Lievens noemt het een eenmalig voorval zonder de intentie om de sereniteit van de campagne te doorbreken. Hij wijst vooral naar de te korte campagne. 'Daarom heb ik geprobeerd mijn tijd optimaal te gebruiken.' Na de telefonische terechtwijzing van de kiescommissie lijkt het voorval afgehandeld te zijn. 

De commissie moet erop toezien dat de campagne van de kandidaten overeenstemt met de 'hoge intellectuele en academische status van de universiteit', zo luidt het kiesreglement. Kandidaten moeten zich dan ook 'onthouden van wervende campagnes, van het gebruik van niet-inhoudelijke argumenten en van alles wat de sereniteit en de waardigheid van de verkiezingen kan verstoren.' Het is onduidelijk of dit het enige voorval is, of ook andere kandidaten inbreuken pleegden tegen het kiesreglement.

Powered by Labrador CMS