OPINIE ONDERZOEKSGELD

Ik hoef niet te storten om borstkanker belangrijk te vinden

De KU Leuven gaat te ver in haar zoektocht naar giften voor onderzoek, vindt Pieterjan Douchy. Haar perscampagne voor meer donaties getuigt van weinig integriteit. 

Gepubliceerd

'Welk onderzoek is belangrijker? Borstkanker of gendergelijkheid? Dankzij jouw steun hoeven we niet te kiezen.' Met die slogan is de KU Leuven op zoek naar meer geld voor onderzoek. Het gebruikt borstkanker en gendergelijkheid schijnbaar als een verkoopsobject, en miskent meteen ook de slachtoffers ervan.

Er is niets mis met zoeken naar een slagzin die bij iedereen blijft hangen. 'Royco, want pauze werkt' of 'Nike, just do it': allebei voorbeelden van zinsneden die iedere jongere kent. Ze zitten goed in elkaar. En ze zijn onschuldig.

Het verkeerde keelgat

Over haar borstkanker-of-gendergelijkheid?-campagne heeft de PR-ploeg van de KU Leuven ongetwijfeld goed nagedacht. De slogan blijft dan ook hangen, maar doet dat in het foute keelgat. 

De KU Leuven koos niet de juiste reclameborden uit

Welk gevoel heeft een slachtoffer van borstkanker of genderdiscriminatie die de poster leest? Als de universiteit die thema's echt belangrijk vindt, dan duidt ze dat op een serene wijze. Nu zijn de slachtoffers reclameborden. 

Geen reclameborden voor donaties die enkel naar kanker- en genderonderzoek gaan. Dat zou de campagne in enige zin rechtvaardigen. Wie stort, doet dat op de rekening van een geheel van tweehonderd 'fondsen en mecenaatprojecten'. 

Onderfinanciering

Dat een universiteit via donaties geld moet inzamelen voor onderzoek door de karige overheidsfinanciering, is begrijpelijk. De gebrekkige middelen dwingen een onderzoeksinstelling haast om naar reclameborden te zoeken. Maar de KU Leuven gaat daarin te ver: ze koos niet de juiste reclameborden uit.

Ikzelf draag graag bij aan het onderzoek van de universiteiten. Ik vul er later, als ik groot ben, met veel plezier mijn belastingbrief voor in. Maar mij via een polariserende perscampagne overtuigen om nog meer te doen, is er te veel aan. 

Stuur je mening

Deze opinie bevat de mening van de auteur. Wil je graag reageren op dit stuk, of heb je andere mening die de wereld moet horen? Stuur een lezersbrief naar Veto. Meer info hier.

Powered by Labrador CMS