GASTCOLUMN VETO 50
Veto voor de rechtbank
Oud-Vetoraan en Leuvens journalist Luc Vanheerentals herinnert zich één voorval uit zijn tijd bij Veto nog heel goed.
In zijn vijftigjarig bestaan is Veto éénmaal onder zwaar gerechtelijk spervuur beland. Dat was het geval eind april 1982. Toen publiceerde het blad stukken uit een circa 70 dossiers van gewetensbezwaarden. Die werden de 16e van die maand door de Commando Hem Day in klaarlichte dag ontvreemd uit het kantoor van de arrondissementscommissaris in de Halvestraat.
Het betrof een protestactie van de antimilitaristische groep Onkruit. Die voerde protest in de marge van de rechtszaken destijds tegen totaalweigeraars, die zowel militaire dienstplicht als burgerdienst weigerden. Uit analyse van de documenten bleek onder meer dat over kritische gewetensbezwaarden politieke dossiers bijgehouden werden. Bij iemand die antimilitaristische posters verspreidt wordt karaktergestoordheid vermoed. Hij dient een geneeskundig onderzoek te ondergaan.
Enkele dagen na de publicatie werd Marcel Meeus, de verantwoordelijke uitgever van Veto en tevens secretaris van de Algemene Studentenraad (ASR), om 5 uur ’s morgens in zijn huis in de Sint-Annastraat opgepakt. Dezelfde dag wordt ook redactielid Frans Smeets opgepakt. Bij hem vond het gerecht, tijdens een inval op de redactie, de handgeschreven tekst over totaalweigeren dat in het bewuste Veto-nummer was gepubliceerd.
Beiden zullen respectievelijk 13 en 20 uren worden vastgehouden en na ondervraging door een onderzoeksrechter gedagvaard worden op beschuldiging van heling. Als de zaak enkele maanden nadien voor de correctionele rechtbank komt worden beiden echter vrijgesproken.
In het editoriaal van het Veto-nummer volgend op de inval haalt de redactie en de ASR-stuurgroep keihard uit. 'Het was voor de gerechtelijke instanties blijkbaar voldoende dat VETO (sic) zijn journalistieke plicht nakwam om zijn lezers van op de hoogte te brengen wat voor puur ondemokratische praktijken vlotweg door de Belgische beugel kunnen om de bloedhonden uit te sturen zonder leiband', viel er te lezen.
De tekst sloot af: 'We nemen het niet dat wij op deze wijze ernstig in onze persvrijheid gehinderd worden. De verantwoordelijke uitgever om 5 uur ’s morgens van zijn bed lichten voelt immers aan als een serieuze intimidatie en het doorzoeken van onze redactielokalen speurend naar de gestolen documenten als een gênante verdachtmaking.'
Luc Vanheerentals werkte tussen 1980 en 1983 mee aan Veto. Vandaag is hij Leuvens journalist en actief bij onder meer Apache, DeWereldMorgen, De RandKrant, De Journalist, De Juristenkrant.
.