ACTUA KORT 6 MEI

Actua van de week: kindjes aan de unief, hongerstaking en baanwiel­rennen

Er gebeurt veel aan de universiteitscampus­sen en hogescholen van de Associatie KU Leuven. Lees hier de laatste nieuwtjes van de voorbije dagen.

Gepubliceerd

Kinderuniversiteit wederom een succes 

Op zaterdag 27 april ruilden 150 kinderen tussen 8 en 13 jaar hun vertrouwde hobby om voor een aula van de Antwerpse campus van de KU Leuven: aan de kinderuniversiteit maken ze voor één dag kennis met wat wetenschappers doen. Het initiatief is onder­tussen toe aan zijn negentiende editie en wordt georganiseerd in verschillende studentensteden. 

In elke stad blijken de plaatsjes beperkt en gegeerd. De kinderen kregen onder andere lessen over de Poolse dichter Zbigniew Herbert en een inleiding in het recht. In de namiddag konden de kinderen kiezen uit een reeks workshops, waaronder thema's als gebarentaal en taalonderzoek. 

'Met dit initiatief willen we kinderen warm maken voor wetenschappen', vertelt Lisa Castro, een van de organisatoren. 'Niet alleen voor de harde wetenschappen, maar ook voor de humane wetenschappen.'

Professor verbreekt Belgisch uurrecord baanwielrennen

Professor aan de faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen aan de KU Leuven Jeroen Scheerder verbrak op zaterdag 27 april het Belgisch uurrecord baanwielrennen voor masters. In een uur tijd fietste Scheerder een afstand van 47 kilometer, dat is 7 kilo­meter meer dan het vorige record. 

Professor Scheerder kreeg het idee nadat hij door zijn zonen was uitgedaagd. In december begon hij te trainen en vier maanden later is het hem gelukt. Met de recordpoging heeft hij 8.600 euro ingezameld voor het Respiraconsortium, dat onderzoek doet naar ademhalingsproblemen in Afrika. Jaarlijks sterven in Afrika meer mensen aan dergelijke problemen dan aan AIDS-HIV, tbc en malaria samen

Het Respiraconsortium, onder leiding van de KU Leuven, zal in een eerste fase de luchtvervuiling in kaart brengen, om vervolgens een concreet plan van aanpak op te stellen. 

Studente in hongerstaking trekt aandacht

Hanna De Boe, een eerstejaarsstudente biomedische wetenschappen aan de KU Leuven hield drie dagen lang een symbolische hongerstaking. Dat deed ze uit protest tegen de samenwerkingsverbanden van de KU Leuven met Israëlische universiteiten. In een open brief aan rector Luc Sels pleitte ze ook voor een universitaire boycot tegen Israël.

In totaal zat De Boe eenentwintig uur lang voor de ingang van de universiteitsbibliotheek. Ze zat er getooid met een Palestijnse sjaal – de keffiyeh – rond het hoofd gewikkeld en met enkele witte vliegers. 'Omdat mijn woorden tekortschieten, gooi ik nu met alle pijn in mijn hart mijn lichaam in de strijd', vertelde de studente eerst aan Knack.

In een reactie op de hongeractie laat de KU Leuven weten begrip te hebben 'voor de vele vragen en sterke gevoelens die dit conflict oproept.'

Nieuw onderzoek naar mucoviscidose

Mucoviscidose is een ongeneeslijke, genetische aandoening die wordt veroorzaakt door mutaties in één gen. Een onderzoeksteam van het muco-onderzoekslabo aan de KU Leuven slaagde er voor het eerst in om de mutaties in dat gen heel precies te herstellen in menselijke luchtwegcellen. 

Het team, onder leiding van professor Marianne Carlon, deed dat door middel van gentherapie. 'Voor het eerst konden we zo muco 'genezen' in menselijke luchtwegcellen', aldus doctoraal onderzoeker Mattijs Bulcaen. 'Nu is de belangrijkste onderzoeksvraag hoe we deze technologie kunnen toepassen in het lichaam zelf.'

Muco is een aangeboren aandoening, waarbij taaislijm zorgt voor verstoppingen in de longen en darmen. Vroeger stierven mucopatiënten op zeer jonge leeftijd. Tegenwoordig is de levensverwachting van een baby met muco negenenveertig jaar en ligt de levenskwaliteit een pak hoger. 

PVDA hield bijeenkomst op neutraal terrein

Vorige week maandag hield de PVDA een verkiezingsbijeenkomst in Leuven. Met PVDA on Tour probeert ze jonge mensen warm te maken voor haar standpunten. Onderzoek van Veto stelde echter vast dat de bijeenkomst werd georganiseerd in een gebouw van de Leuvense jeugddienst, en die gebouwen mogen niet gebruikt worden voor politieke bijeenkomsten.

Het verhuurreglement van de gebouwen stelde dat activiteiten van 'politieke aard' uitgesloten zijn, tenzij het om een 'besloten vergadering' van een erkende jeugdvereniging gaat. Dat was hier niet het geval: de bijeenkomst was erg duidelijk politiek getint, en werd uitvoerig gepromoot door Comac, de jongerenvereniging van de PVDA.

Gaf de jeugddienst dan onterecht toestemming voor het organiseren van het evenement? Dat lijkt, op basis van het huurreglement, het geval. De jeugddienst van de stad is op de hoogte en onderzoekt het verder, laat ze weten aan Veto.

Powered by Labrador CMS